Prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća kreću 7. prosinca, budžet povećan!

Objavljen novi termin zaprimanja prijava na javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca 2021. godine, a zbog velikog interesa osigurano je dodatnih 90 milijuna kuna pa će građanima biti ukupno na raspolaganju 390 milijuna kuna, izvijestili su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Zbog tehničkih poteškoća, odnosno pada sustava ePrijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća, podnošenje zahtjeva koje je trebalo početi 14. listopada odgođeno je za novi termin. Analizom je utvrđeno da je u kratkoj jedinici vremena bilo oko dva milijuna zahtjeva (requestova) prema sustavu e-Prijave pa je takva preopterećenost uzrokovala zagušenje aplikacije, priopćili su iz Fonda.

Kako bi se osigurala stabilnost sustava, radi se na optimizaciji načina prijave na Javni poziv. Osim toga, uvažavajući komentare i sugestije građana i stručne javnosti, Fond je odlučio kako će svi zainteresirani od 30. studenog u sustavu e-Prijave moći ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju, dok će se sa službenim zaprimanjem zahtjeva krenuti tjedan dana kasnije, od utorka 7. prosinca.

U Fondu podsjećaju da se na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća mogu prijaviti građani koji su vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 m2 ili do 3 stambene jedinice, u kojima je više od 50 % površine namijenjeno stanovanju i koji u njima imaju prebivalište. 

Cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava sufinancirat će se s do 60 % bespovratnih sredstava te podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije, a može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije. S druge strane, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80%, ovisno o lokaciji. Poticaji za to rezervirani su za kuće visokih energetskih razreda, kojima nisu potrebne mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava. 

Nakon mogućeg rasta cijene energenata, o primjenama mjerama energetske učinkovitosti i ugradnji sustava za korištenje obnovljivih izvora energije sve se više razmišlja jer je na taj način režijske troškove za energiju moguće smanjiti i do 60 %. Uz povećani ukupni budžet od 390 milijuna kuna, u Fondu procjenjuju da bi ugovore za sufinanciranje moglo dobiti oko 5000 kućanstava.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Fond u nepuna drva sata zaprimio 8432 prijave za energetsku obnovu kuća

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas je uspješno započeo sa zaprimanjem prijava za energetsku obnovu obiteljskih kuća za što su građani pokazali izniman interes. Podnošenje prijava u sustavu ePrijave omogućeno je danas od 10 sati, a u nepuna dva sata prijavu za sufinanciranje za neke od mjera energetske obnove podnijela su 8432 građana.

Podnošenje prijava za energetsku obnovu kuća od 7.12., a priprema već od 30.11.

Na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavljene su izmjene Javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća iz rujna ove godine. Izmjene uključuju nove datume za pripremu i podnošenje prijave, ali i najavljeni veći budžet koji će građanima biti dostupan za provedbu projekata.  

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER