Beč dobiva novi umjetnički prostor sa spektakularnim pogledom

MQ Libelle: Austrijska metropola bogatija je za još jednu atrakciju

Na krovu Leopold muzeja u sklopu kompleksa MuseumsQuartier niknuo je novi prostor za umjetničke i kulturne aktivnosti koji će ujedno služiti i za druženje i opuštanje

  • Spektakularan pogled na Beč iz novog prostora MQ Libelle

U središtu austrijske metropole smješten je poznati MuseumsQuartier – jedan od najvećih muzejskih kompleksa na svijetu. Prostire se na površini od približno 90.000 kvadratnih metara, a obuhvaća oko 60 kulturnih ustanova. Osim bogate kulturne ponude posjetiteljima su na raspolaganju restorani, kafići i trgovine, a u pauzi između razgledavanja muzeja mogu se, primjerice, odmoriti i na popularnim ležaljkama u atriju kompleksa. Kombinacija suvremene muzejske arhitekture i zgrada koje datiraju iz 18. i 19. stoljeća, kao i prostora za umjetnost i druženje stvara jedinstven ugođaj te ovaj kompleks čini popularnim mjestom za građane Beča kao i za turiste iz cijelog svijeta.

  • Posjetitelji uživaju na popularnim ležaljkama u atriju muzejskog kompleksa MuseumsQuartier © Alexander Eugen Koller

Ove je godine – prvi put od njegovog otvorenja 2001. – došlo do značajnijeg proširenja areala bečkog kompleksa MuseumsQuartier. Naime, on je sada bogatiji za još jedan prostor za umjetničke i kulturne aktivnosti koji će ujedno služiti i za druženje i opuštanje. Na krovu Leopold muzeja izgrađena je konstrukcija zanimljivog dizajna uz veliku terasu s koje se pruža spektakularan pogled na austrijsku metropolu – takozvana MQ Libelle. Od 4. rujna 2020. bit će otvorena za sve posjetitelje, i to potpuno besplatno svakog dana od 10 do 22 sata.

  • Vizualizacija novog prostora za umjetnost i kulturu na krovu bečkog muzeja Leopold © O&O Baukunst

Arhitektonski dragulj u obliku vretenca nastao je prema dizajnu austrijskog arhitekta Lauridsa Ortnera koji je sa svojim bratom Manfredom još 80-tih i 90-tih godina dizajnirao neke velike zgrade unutar ovog kompleksa poput kulturne ustanove Kunsthalle, muzeja suvremene umjetnosti mumok (Museum moderner Kunst) i već spomenutog muzeja Leopold.

Sam naziv (riječ „Libelle” na njemačkom znači vretence) odabran je upravo zbog njegovog oblika te lagane i prozračne konstrukcije koja djeluje kao da lebdi. Staklenu fasadu na velikoj terasi kreirala je austrijska umjetnica Eva Schlegel, a upotpunjuju je svjetlosne instalacije prstenastog oblika austrijske umjetnice Brigitte Kowanz

  • MQ Libelle  © Hertha Hurnaus

  • Novi prostor za umjetnost i kulturu na krovu muzeja Leopold © Hertha Hurnaus

Najnoviji dodatak MuseumsQuartieru trebao je biti otvoren još u travnju ove godine, no uslijed izbijanja pandemije koronavirusa njegovo je otvaranje odgođeno za rujan.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Freudov muzej u Beču u novom ruhu

VEZANE VIJESTI

Uzbudljiva izložba u čast dvojici čuvenih umjetnika u Beču

Od 21. veljače do 31. kolovoza 2020. u bečkom Leopold muzeju ne propustite posjetiti izložbu „Hundetwasser – Schiele. Imagine Tomorow“ – dvojice karizmatičnih austrijskih umjetnika 20. stoljeća, slikara i arhitekta Friedensreicha Hundertwassera i ekspresionističkog slikara Egona Schielea.

Građa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja seli na novu lokaciju

Zgrada muzeja, smještenog u spomeničkoj gornjogradskoj palači Amadeo, i dalje je neuporabljiva, a građa, s više od milijun primjeraka, od srpnja do prosinca seli se na novu lokaciju u Novom Petruševcu. Kako ne bi došlo do daljnjih oštećenja na zgradi organizirano je podupiranje stubišta i kritičnih mjesta u zgradi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER