Uzbudljiva izložba u čast dvojici čuvenih umjetnika u Beču

HUNDERTWASSER – SCHIELE. Imagine Tomorrow | Leopold Museum

Od 21. veljače do 31. kolovoza 2020. u bečkom Leopold muzeju ne propustite posjetiti izložbu „Hundetwasser – Schiele. Imagine Tomorow“ – dvojice karizmatičnih austrijskih umjetnika 20. stoljeća, slikara i arhitekta Friedensreicha Hundertwassera i ekspresionističkog slikara Egona Schielea.

Čuveni slikar, grafičar, arhitekt i ekološki aktivist Friedensreich Hundertwasser (1928.–2000.) svojim je djelovanjem obilježio umjetničku scenu u Austriji i izvan njezinih granica. Ovaj svestrani rođeni Bečanin, koji je nekoliko puta mijenjao ime, zasigurno je ostao najzapamćeniji po iznimnoj kreativnosti, neobičnom smislu za boje i oblike te želji da živi u neprekidnom suglasju s prirodom.

  • FRIEDENSREICH HUNDERTWASSER, 224 The Big Way, 1955 © Belvedere, Vienna, Johannes Stoll © 2020 Namida AG, Glarus, Switzerland

No, manje je poznata činjenica da je velik utjecaj na njega imao jedan od glavnih predstavnika austrijskog ekspresionizma – Egon Schiele (1890.–1918.). Nakon što je napustio bečku Akademiju likovnih umjetnosti, Hundertwasser je svoje vještine crtanja i slikanja usavršavao proučavajući i reproducirajući Schieleove radove. Tijekom boravka u Parizu promicao je njegovu umjetnost među kolegama, a posvetio mu je pjesnički tekst koji ilustrira da ga je iznimno cijenio.

  • Hundertwasser – Schiele. Imagine Tomorrow © Leopold Museum, Wien, Lisa Rastl

Dvadeset godina nakon Hundertwasserove smrti bečki će Leopold Museum ovim kultnim austrijskim umjetnicima 20. stoljeća posvetiti uzbudljivu izložbu pod nazivom „Hundertwasser – Schiele. Imagine Tomorrow”. Od 21. veljače do 31. kolovoza 2020. posjetitelji će moći razgledati oko 170 eksponata koji se fokusiraju na središnje motive i teme njihovih djela poput posebnog shvaćanja prirode ili odnosa pojedinca i društva, a pri tome ističu niz sličnosti. Eksponati potječu iz zbirki austrijskih i međunarodnih muzeja te iz dosad neobjavljene arhivske građe. 

  • Hundertwasser – Schiele. Imagine Tomorrow © Leopold Museum, Wien, Lisa Rastl

Više informacija o izložbi možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Hundertwasserhaus

Niste bili u Beču ako niste posjetili kuću Hundertwasserhaus! Kuća koju je dizajnirao Friedensreich Hundertwasser privlači posjetitelje iz cijelog svijeta i nalazi se na adresi Kegelgasse 37-39, 1030 Wien.

Čarobnu višebojnu fasadu kuće krasi više od 200 stabala i grmlja na balkonima i krovnim terasama, čime Hundertwasserhaus predstavlja pravu zelenu oazu usred grada. Kuća je građena od 1983.-1985. godine i može se razgledati samo izvana. No, u prizemlju možete popiti piće u kavani „Kunst und Café" i pogledati film kojim će vas Friedensreich Hundertwasser „osobno" provesti kroz kuću. Nasuprot Hundertwasserhausa nalazi se Hundertwasser Village sa „seoskim trgom", barom i brojnim trgovinama u tipičnom Hundertwasser stilu.

  • Hundertwasserhaus © WienTourismus / Paul Bauer

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kultur-Token: Inovativan projekt u Beču spaja zaštitu okoliša i kulturu

Na spomen Beča mnogima su prve asocijacije kultura i zaštita okoliša. Ova dva naizgled različita područja austrijska je metropola odlučila povezati na inovativan način. Naime, od veljače do jeseni ove godine provodit će se digitalni pilot-projekt koji će nagrađivati „zelenu” mobilnost, najavljeno je u ponedjeljak u Beču.

Muzej grada Beča preuzimaju ulični umjetnici

Muzej grada Beča će 5. srpnja posljednji put otvoriti svoja vrata u starom izdanju jer će prije velike obnove tijekom 2020. godine biti stavljen na raspolaganje skaterima i uličnim umjetnicima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER