Kultur-Token: Inovativan projekt u Beču spaja zaštitu okoliša i kulturu

U Beču će se smanjenje emisije CO2 nagrađivati besplatnim ulaznicama za kulturna događanja i izložbe

Na spomen Beča mnogima su prve asocijacije kultura i zaštita okoliša. Ova dva naizgled različita područja austrijska je metropola odlučila povezati na inovativan način. Naime, od veljače do jeseni ove godine provodit će se digitalni pilot-projekt koji će nagrađivati „zelenu” mobilnost, najavljeno je u ponedjeljak u Beču.

Tako će 26. veljače u probni rad biti puštena mobilna aplikacija pod nazivom „Kultur-Token”. Nju će testirati 1.000 korisnika koji će je nakon toga ocijeniti i dati povratne informacije. Po čemu je ova aplikacija posebna? „Kultur-Token” mjerit će količinu ugljikovog dioksida koju korisnik uštedi korištenjem javnog prijevoza, vožnjom biciklom ili pješačenjem na području glavnog grada Austrije.

Aplikacija sadrži sustav za praćenje kretanja i brojač koraka, a softver prepoznaje na koji se način korisnik kreće i u skladu s tim računa smanjenje emisije CO2 u usporedbi s vožnjom automobilom.

>>> Pročitajte još >>> Aplikacijom protiv opušaka na bečkim ulicama

Ekološki prihvatljivo ponašanje bit će prikladno nagrađeno. Naime, korisnici će prikupljati bodove, a njihov virtualni žeton koji u aplikaciji izgleda poput kristala postepeno će se puniti „ušteđenim ugljikovim dioksidom”. On će se naposljetku moći iskoristiti u zamjenu za besplatne ulaznice za kulturna događanja ili izložbe. Čak 20 kilograma CO2 potrebno je da se napuni jedan žeton, što se u prosjeku može postići ako se dva tjedna na posao putuje javnim prijevozom ili biciklom. Korisnici će moći prikupiti do pet žetona, a onda će najmanje jedan od njih morati iskoristiti u jednoj od kulturnih institucija koje sudjeluju u projektu. Prikupljeni bodovi neće se moći prosljeđivati drugim korisnicima niti prenositi na druge mobilne uređaje. Grad Beč pri tom naglašava da je zaštita osobnih podataka korisnika iznimno važna, stoga će se pojedinačni podaci o njima poput njihova imena i kretanja prikupljati odvojeno čime se jamči anonimnost korisnika.

Osim četiriju kulturnih institucija koje su već uključene u projekt, interes su pokazale i brojne druge te je stoga predviđeno i dodatno proširenje kulturne ponude. Ako se ovaj projekt nakon evaluacije pokaže uspješnim, od jeseni 2020. aplikacija će biti dostupna svim Bečankama i Bečanima.

„Glavni grad Austrije ponovo prednjači u području digitalizacije. Nigdje drugdje na svijetu ne postoji digitalni projekt koji spaja zaštitu okoliša i kulturu, a u to uključuje i svoje građane“, kazao je Peter Hanke, član bečkog poglavarstva za gospodarstvo i digitalizaciju.

Eurocomm PR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Hoćemo li uskoro usisavati plastični otpad iz oceana?

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija Clear Blue Sea sagradila je poluautonomni robot katamaran s kojim iz oceana namjerava usisati što više otpada. Priču o tome objavio je Washington Post.

Uzbudljiva izložba u čast dvojici čuvenih umjetnika u Beču

Od 21. veljače do 31. kolovoza 2020. u bečkom Leopold muzeju ne propustite posjetiti izložbu „Hundetwasser – Schiele. Imagine Tomorow“ – dvojice karizmatičnih austrijskih umjetnika 20. stoljeća, slikara i arhitekta Friedensreicha Hundertwassera i ekspresionističkog slikara Egona Schielea.

Novi proračun za Erasmus+

Naglasak je povećanog proračuna za program Erasmus+ na mobilnosti, obrazovanju, inovacijama i uključivosti. Zastupnici žele osuvremeniti program i potaknuti osjećaj europske pripadnosti kroz povećane planove mobilnosti i razvoja digitalnih vještina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER