Otkrijte Beč pomoću nove aplikacije za brojanje koraka

Još jedna aplikacija koja doprinosi zaštiti bečke klime

Austrijska metropola kao „najzelenija prijestolnica svijeta“ nastavlja nagrađivati „zelenu” mobilnost svojih građanki i građana.

Nakon pokretanja aplikacije „Kultur-Token“ kojom se smanjenje emisije CO2 nagrađuje besplatnim ulaznicama za kulturna događanja i izložbe, Bečanke i Bečani korištenjem nove aplikacije „Wien zu Fuß“ (Beč pješice) od 4. svibnja mogu brojati svoje korake i zamijeniti ih za kavu i vođenje gradom u pratnji stručnog vodiča.

 

Nova besplatna aplikacija „Wien zu Fuß“ (Beč pješice) omogućuje brojanje koraka uz detaljan pregled dnevnih, tjednih, mjesečnih i godišnjih postignuća. No, osim što kao i druge aplikacije za brojanje koraka mjeri potrošene kalorije, prijeđene udaljenosti, vrijeme pješačenja i slično, aplikacija „Wien zu Fuß“ nudi planiranje šetnji i odabir pješačkih ruta, preporučuje nove pješačke staze, otkriva nepoznate dijelove grada, a pored svega toga u zamjenu nudi nagrade. Trud se isplati, jer svaki korisnik uspjeh može podijeliti i sa svojim prijateljima!

Aplikaciju je pokrenula Bečka agencija za mobilnost (Mobilitätsagentur Wien) kao još jedan doprinos austrijskog glavnog grada i njegove crveno-zelene vlade zaštiti klime te uputila poziv svim Bečankama i Bečanima da i oni – pješačenjem ili vožnjom bicikla, daju svoj doprinos ovom sve važnijem pitanju.

„Ako pješačite ili vozite bicikl, činite dobro ne samo svom zdravlju, već i zaštiti klime te pomažete da Beč postane klimatska prijestolnica budućnosti. Beč postiže izvrsne rezultate u smanjenju emisija stakleničkih plinova, no imamo još puno prostora za napredak.“ – ističe se u priopćenju Bečke agencije za mobilnost.

Svi građani i građanke Beča koji pješače ili voze bicikl, sudjeluju također u oživljavanju vlastitog kvarta i dijela grada te time pomažu gradskoj upravi u identificiranju potreba i stvaranju novih prostora za pješake i bicikliste – pješačkih staza i javnih površina bez automobila, biciklističkih staza, zelenih površina za odmor i relaksaciju.

Bečanke i Bečani se također pozivaju da tijekom pješačenja i vožnji bicikla na društvenim mrežama objavljuju fotografije uz ključnu riječ #GoFuture, čime će dodatno ukazati na svoje navike, ali i potrebe kretanja, a ostalima pokazati što propuštaju dok koriste automobile.

Nagrade u obliku vaučera za kavu i vođene šetnje gradom

Korisnici nakon prijeđenih 15.000 koraka ostvaruju pravo na pauzu za kavu koja će im dati snagu za nove pješačke rekorde, a kada ostvare pravo na vaučer mogu ga iskoristiti za besplatnu kavu u poslovnici pekare Ströck na Schottenringu (Ringturm, Schottenring 30, 1010 Beč).

Svi korisnici aplikacije koji žele otkriti nedovoljno poznate dijelove grada ili zanimljivu stranu povijesti bečkih ulica i kvartova, trebaju napraviti 30.000 koraka, a za taj trud bit će nagrađeni vaučerom za vođenu šetnju po vlastitom izboru. Vaučer vrijedi neograničeno vrijeme i za sve raspoložive ture u organizaciji bečke udruge turističkih vodiča, a može se početi koristiti od 4. svibnja. Sve detalje o samom vođenju i njegovom terminu korisnici će dobiti mailom.

Aplikacija je dostupna za Android i iPhone platforme, a kako se Bečanke i Bečani pozivaju da pješačenjem i vožnjom bicikla daju svoj doprinos zaštiti klime u svom gradu pogledajte u priloženom kratkom videu. Zaštitno lice i glas kampanje #GoFuture je bečka aktivistkinja, podcasterica i autorica Madeleine Alizadeh koja je sedam godina vodila vrlo uspješan blog dariadaria na kojem je pisala o temama održivosti, modnoj industriji i svjesnom načinu življenja, a 2017. godine pokrenula je vlastiti održivi modni brend dariadéh.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kultur-Token: Inovativan projekt u Beču spaja zaštitu okoliša i kulturu

Na spomen Beča mnogima su prve asocijacije kultura i zaštita okoliša. Ova dva naizgled različita područja austrijska je metropola odlučila povezati na inovativan način. Naime, od veljače do jeseni ove godine provodit će se digitalni pilot-projekt koji će nagrađivati „zelenu” mobilnost, najavljeno je u ponedjeljak u Beču.

Biciklistički promet u Beču obara rekorde

U doba klimatskih promjena bicikl postaje sve značajnije prijevozno sredstvo. Da su toga svjesni i građani Beča, pokazuju statistički podaci o tamošnjem biciklističkom prometu koji je od 2011. godine do danas u neprestanom porastu. Vožnja biciklom je, naime, nakon pješačenja najpovoljnija prometna opcija koja uz to i čuva okoliš.

Beč vs. Zagreb - Mobilnost u doba pandemije koronavirusa

Svaki rizik predstavlja i priliku, no čini se da su Zagreb i ostali hrvatski gradovi već propustili priliku svojim građanima/kama, prvenstveno pješacima i biciklistima, omogućiti sigurno kretanje te poštovanje mjera socijalnog distanciranja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER