Freudov muzej u Beču u novom ruhu

Otvorenje renoviranog i proširenog muzeja najavljeno je za 29. kolovoza

Nakon godinu i pol dana radova na obnovi Muzej Sigmunda Freuda u Beču ponovo otvara svoja vrata za javnost, i to od 29. kolovoza 2020.

Od pojedinih eksponata poput liječničke torbe s Freudovim inicijalima do nekadašnjeg obiteljskog stana te ordinacije Freuda i njegove kćeri Anne – posjetitelji ovog muzeja uskoro će se moći bolje upoznati sa životom i djelom čuvenog austrijskog liječnika, teoretičara i utemeljitelja psihoanalize.

Izložbeni prostor renoviran je i proširen te se sada prostire na oko 550 kvadratnih metara, što je gotovo dvostruko veća površina u odnosu na onu koju je muzej imao prije obnove. Osim toga, prvi će put za javnost biti dostupne sve prostorije u kojima je austrijski psihoanalitičar gotovo pola stoljeća stanovao i radio. Ondje će posjetitelji moći razgledati čak i neke originalne ostatke koji potječu još iz Freudovog vremena poput pojedinih dijelova izvorno oslikanih zidova.

  • © Hertha Hurnaus / Sigmund Freud Privatstiftung

Obnovljeni muzej uključuje novi foyer s prodavaonicom i kavanom, a obogaćena je i knjižnica psihoanalize – najveća takva u Europi – koja služi kao istraživačka i komunikacijska platforma. Tri novoosmišljena stalna postava muzeja i posebna izložba posvećeni su životu i radu Sigmunda Freuda, razvoju teorije i prakse psihoanalize te njezinu značaju za društvo, znanost i umjetnost. U fokusu su također povijest same zgrade kao i sudbine njezinih stanara.

Za više informacija o muzeju posjetite Sigmund Freud Museum 2020.

  • EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novi teretni bicikli za cijeli Beč

U urbanom prostoru postoji puno potencijala za razvoj održivih oblika prijevoza, kako za građane, tako i za poduzetnike. Kratke i srednje duge udaljenosti mogu se prijeći na ekološki prihvatljiv način - električnim teretnim biciklima, a u europskim gradovima sve je više primjera razvoja logističkih usluga s nultom emisijom CO2.

Ostanite doma i naučite kako se radi stakleni nakit

Idealna je prilika da se tijekom samoizolacije ili karantene upoznate s brojnim domaćim i svjetskim muzejima koji nude mogućnost virtualne šetnje, a zadarski Muzej antičkog stakla poziva vas da putem live streama upoznate umjetnicu Antoniju Gospić i u nedjelju navečer pratite demonstraciju izrade nakita i minijaturnih predmeta na plameniku.

Građa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja seli na novu lokaciju

Zgrada muzeja, smještenog u spomeničkoj gornjogradskoj palači Amadeo, i dalje je neuporabljiva, a građa, s više od milijun primjeraka, od srpnja do prosinca seli se na novu lokaciju u Novom Petruševcu. Kako ne bi došlo do daljnjih oštećenja na zgradi organizirano je podupiranje stubišta i kritičnih mjesta u zgradi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER