Albertina modern: novi bečki muzej suvremene umjetnosti

Temelj fundusa novog muzeja čine umjetnička djela iz zbirki Essl i Jablonka

Dana 27. svibnja poznata bečka Albertina otvara svoju drugu lokaciju – muzej posvećen modernoj i suvremenoj umjetnosti!

Glavni grad Austrije uskoro postaje bogatiji za još jedan muzej. Svjetski poznata bečka Albertina u srijedu 27. svibnja 2020. otvara novi dom za svoju zbirku suvremene umjetnosti pod nazivom Albertina modern koja se s više od 60.000 radova čak 5.000 umjetnika ubraja među najveće muzeje moderne i suvremene umjetnosti. Ovaj novi muzej udaljen je svega nekoliko minuta hoda od Albertine, a smješten je u zgradi renovirane galerije Künstlerhaus na Karlsplatzu koja je nakon trogodišnje obnove ove godine zasjala u novom ruhu. Ljubitelji umjetnosti novi će muzej moći posjetiti svakog dana od 10 do 18 sati.

U izložbenom prostoru od približno 2.500 kvadratnih metara bit će prikazani radovi značajnih međunarodnih i austrijskih umjetnika poput Andyja Warhola, Cindy Sherman, Friedensreicha Hundertwassera, Hermanna Nitscha, Marije Lassnig i brojnih drugih. Temelj muzejskog fundusa čine umjetnička djela iz zbirke Essl – najvažnije privatne kolekcije austrijske umjetnosti druge polovice 20. stoljeća – te zbirke Jablonka.

  • Albertina modern - novi bečki muzej suvremene umjetnosti nalazi se u zgradi renovirane galerije Künstlerhaus na Karlsplatzu pored poznate koncertne dvorane Društva ljubitelja glazbe Musikverein © Rupert Steiner

Novi muzej svoju sezonu započinje izložbom „Početak. Umjetnost u Austriji od 1945. do 1980.” koja po prvi put pruža sveobuhvatan pregled jedne od najinovativnijih epoha u povijesti austrijske umjetnosti, predstavljajući najznačajnije pravce na pragu postmodernizma – od bečkog fantastičnog realizma preko rane apstraktne umjetnosti, bečkog akcionizma, kinetičke i konkretne umjetnosti, austrijske varijante pop-arta sve do društvenokritičkog realizma. Posjetitelji mogu razgledati ovu izložbu do 8. studenog ove godine. 

Svoja vrata za javnost 27. svibnja ponovo otvara i poznata bečka Albertina. Posjet ovim muzejima bit će dopušten uz pridržavanje propisanih higijenskih mjera kao i mjera fizičkog distanciranja. 

EurocommPR / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Uzbudljiva izložba u čast dvojici čuvenih umjetnika u Beču

Od 21. veljače do 31. kolovoza 2020. u bečkom Leopold muzeju ne propustite posjetiti izložbu „Hundetwasser – Schiele. Imagine Tomorow“ – dvojice karizmatičnih austrijskih umjetnika 20. stoljeća, slikara i arhitekta Friedensreicha Hundertwassera i ekspresionističkog slikara Egona Schielea.

Građa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja seli na novu lokaciju

Zgrada muzeja, smještenog u spomeničkoj gornjogradskoj palači Amadeo, i dalje je neuporabljiva, a građa, s više od milijun primjeraka, od srpnja do prosinca seli se na novu lokaciju u Novom Petruševcu. Kako ne bi došlo do daljnjih oštećenja na zgradi organizirano je podupiranje stubišta i kritičnih mjesta u zgradi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER