Platforma Pokreni Zabok se bori za sigurnost pješaka

Građane je nebriga nadležnih primorala na pokretanje peticije za uređenje pješačkog prijelaza preko pruge kod Prpićevog parka

Građani okupljeni oko volonterske platforme Pokreni Zabok nastavljaju borbu za zelenilo i kvalitetu života u svom gradu, ali i za sigurnost svih sudionika u prometu.

Građanska platforma Pokreni Zabok zalaže se za zaštitu javnog dobra i podizanje kvalitete života u Zaboku, a nedavno se angažirala po pitanju sigurnosti pješaka, ali i cjelokupnog prometa koji je trenutno ugrožen na pružnom prijelazu u samom središtu grada.

Projekt modernizacije pruge od Zaprešića do Zaboka je u tijeku već mjesecima, radovi su uznapredovali, no stanovnici Zaboka i dalje nemaju sigurne uvjete na pružnom prijelazu kod Parka Milana Prpića. Naime, prije početaka radova na obnovi pruge, uz pružni je prijelaz postojao i pješački prijelaz koji je s početkom radova uklonjen uz dio zelenila u parku. 

  • Zabočki park prije početka radova i tadašnji izgled pružnog prijelaza / Foto: Facebook-Pokreni Zabok

Radi se o, trenutno, jedinom aktivnom prijelazu u središtu Zaboka, na kojem se stvaraju velike gužve i prometni čepovi gotovo pri svakom prolasku vlaka. Pješaci su već nekoliko mjeseci primorani koristiti cestu, što uz veliku količinu automobila na spomenutom prijelazu otežava kretanje svim sudionicima u prometu, ali i predstavlja veliku opasnost.

  • Ovako danas izgleda promet preko pružnog prijelaza u sedištu Zaboka / Foto: Facebook-Pokreni Zabok

Kako navode u platformi Pokreni Zabok, trenutno stanje također nije u skladu s čl. 14. Pravilnika o načinu osiguravanja prometa na željezničko-cestovnim prijelazima i pješačkim prijelazima preko pruge (NN 121/2009). Uklonjeni prijelaz trebao se zamijeniti novim, privremenim ili stalnim prijelazom, koji zadovoljava sigurnosne mjere. Završetak projekta modernizacije i elektrifikacije dionice Zaprešić – Zabok očekuje se krajem 2021. godine, no građani ne bi smjeli čekati završetak radova kako bi im se osigurali sigurni uvjeti kretanja.

Volonteri platforme Pokreni Zabok već su u više navrata upozorili na opasnost i obratili su se Gradu Zaboku, no bez rezultata i uz komentar kako je navedeni pružni prijelaz u nadležnosti HŽ Infrastrukture. Činjenica da od početka radova ne postoji prijelaz za pješake očito pokazuje da nadležni - kako Grad Zabok, tako i HŽ, ne brinu dovoljno za sigurnost građana, što je građane primoralo da se organiziraju i pokrenu potpisivanje peticije.

U platformi Pokreni Zabok ističu kako je HŽ Infrastruktura dužna osigurati gradilište, siguran prijelaz za pješake i sigurno odvijanje prometa te vas pozivaju da podržite i potpišete njihovu peticiju.

U međuvremenu nam je stigla reakcija iz HŽ Infrastrukture koju u nastavku prenosimo u cijelosti:

"Dana 19. kolovoza 2020. godine na Vašim internetskim stranicama objavili ste članak "Platforma Pokreni Zabok se bori za sigurnost pješaka", potpisan od strane Vaše redakcije. U navedenom tekstu spominje se projekt HŽ Infrastrukture "Modernizacija i elektrifikacija pruge Zaprešić - Zabok", a objavljene informacije su nepotpune. Radovi na projektu "Modernizacija i elektrifikacija pruge Zaprešić - Zabok" izvode se sukladno glavnom projektu na koji su ishođene sve potrebne suglasnosti javnopravnih tijela te pravomoćne građevinske dozvole. Glavnim projektom i građevinskom dozvolom nije predviđena izgradnja pješačkog prijelaza na željezničko-cestovnom prijelazu (ŽCP) ZIVT kod parka Milana Prpića u Zaboku, no kako bi se povećala sigurnost pješaka, HŽ Infrastruktura je u dogovoru s Gradom Zabokom izradila dopunu projektne dokumentacije za izmjenu i dopunu građevinske dozvole za spomenuti pješački prijelaz. Sukladno izmjeni i dopuni projektne dokumentacije na ŽCP-u ZIVT u tijeku su radovi na građevinskome uređenju u sklopu kojih će se pješački prijelaz preko pruge osigurati mimoilaznim ogradama sukladno čl. 14 Pravilnika o načinu osiguravanja prometa na željezničko-cestovnim prijelazima i pješačkim prijelazima preko pruge (NN 111/15). Ističemo da željezničko-cestovni prijelaz ZIVT nije imao osiguran pješački prijelaz preko pruge prije početka radova na projektu "Modernizacija i elektrifikacija pruge Zaprešić - Zabok"."

 

  • Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Zašto u Lidlu ne vole drveće?

VEZANE VIJESTI

Zašto u Lidlu ne vole drveće?

Građanke i građani okupljeni oko platforme Pokreni Zabok već se nekoliko mjeseci bore kako bi se ostvarila inicijativa sadnje drveća kod trgovačkog centra Lidl u Zaboku. Iako od strane Grada Zaboka ne postoje zapreke za sadnju, a građani čak žele preuzeti trošak nabave sadnica i organizirati sadnju, iz uprave ovog trgovačkog lanca „vođenog misijom društveno odgovornog poslovanja“ uporno pristižu negativni odgovori.

Dubrovnik: Uređenje nogostupa od Vrata od Ploča do Lazareta

Na predjelu Ploča u planu je uređenje pješačkog prolaza, i to na dijelu od Vrata od Ploča pa do ulaza u kompleks Lazareta, a navedeni radovi predmet su ovog tjedna pokrenutog otvorenog postupka javne nabave.

Jedan Osječanin je pokrenuo promjenu!

Zahvaljujući entuzijazmu Osječanina Alena Šterna Grad Osijek će posaditi stabla duž nove biciklističke staze, javlja portal Osijek031.com.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER