Ćelavi ibis posjetio Podravinu

Jato ibisa viđeno je na poljima pokraj Ludbrega i najveće je ove vrste zabilježeno na području Hrvatske

Ova je veličanstvena vrsta ptice izumrla u Hrvatskoj još u 18. stoljeću, a posljednje su jedinke te vrste ptice gnijezdile u Istri

Prošlog petka Podravinu je posjetila skupina od deset ćelavih ibisa čije je jato viđeno na poljima pokraj Ludbrega i najveće je ove vrste zabilježeno na području Hrvatske. Ova veličanstvena vrsta ptice izumrla je u Hrvatskoj još u 18. stoljeću, a posljednje su se jedinke te vrste gnijezdile u Istri. Početkom 21. stoljeća svjetska populacija ćelavog ibisa (Geroniticus eremita) svela se na svega 200-250 jedinki, koje su opstale na području sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Ibisa nalazimo u mnogim povijesnim izvorima pa se, između ostalog, na egipatskim hijeroglifima prikazuje kao „akh“ – simbol ljudske duše. Već je 1504. godine proglašen jednom od prvih zaštićenih vrsta ptica u Austriji, što ga nažalost nije spasilo od izumiranja. Ponovne pojave ibisa u Hrvatskoj moguće su zahvaljujući projektu LIFE Northern Bald Ibis, kojim se provodi reintrodukcija u Njemačkoj i Austriji. U umjetno stvorenim kolonijama gnijezdi se oko 140 jedinki koje lete prema jugu na prezimljavanje u Italiju.

U zadnje vrijeme privlači ih i Hrvatska. Znaju posjetiti Primorje, a i neki su ih ljudi snimili sa prozora u Zagrebu.

„Početkom godine odjeknuo je slučaj stradanja dva ćelava ibisa u krivolovu u blizini Parka prirode Vransko jezero. Ova je grupa u preletu i krenula je jugoistočno uz Savu. Nadajmo se da će ovaj put ptice sigurno i neometano boraviti u našoj zemlji“, komentirao je Boleslaw Slocinski iz Udruge BIOM.

 

Udruga Biom jedna je od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj i predstavnik najveće svjetske mreže za zaštitu ptica BirdLife u Hrvatskoj. Misija udruge je očuvanje bioraznolikosti zbog dobrobiti prirode i društva. Bavi se zaštitom divljih ptica te drugih vrsta i staništa, borbom protiv krivolova i drugih opasnosti za živi svijet, okuplja zaljubljenike u prirodu, organizira volontiranja, educira djecu, mlade i odrasle, provodi istraživanja te zagovara promjene koje pozitivno utječu na živi svijet. Svojim aktivnostima nastoji popularizirati znanost i širiti svijest o važnosti individualnog doprinosa očuvanju prirode. Više informacija o Udruzi i njenim hvalevrijednim aktivnostima potražite na stranicama www.biom.hr.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Važna obavijest za sve ljubitelje Medvednice!

Otvoreno je javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Pravilnika o zaštiti i očuvanju Parka prirode Medvednica kojim se propisuju mjere njegove zaštite, očuvanja, unapređenja, korištenja i upravljačke zone.

PP Vransko Jezero priređuje bogat program povodom 20. rođendana

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero će tijekom mjeseca listopada za svoje posjetitelje i lokalne osnovne škole organizirati niz aktivnosti kojima će obilježiti jubilarni 20. rođendan Parka (4. listopada), Europski dan promatranja ptica (5. i 6. listopada) te Svjetski dan ptica selica (12. listopada).

2019. godina proglašena je godinom prepelice

Udruga Biom i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP) proglasile su 2019. godinu „Godinom prepelice“. Obje udruge provode aktivnosti zaštite prepelice koje su prije svega usmjerene na sprečavanju krivolova. Procjenjuje se da u krivolovu godišnje strada minimalno 40.000 prepelica,  ali stvarni broj je vjerojatno veći.

Crni kolovoz za ptice

Novim pravilnikom o lovostaju koji ponovno predviđa da sezona lova na prepelice počinje u kolovozu tijekom njihovog razmnožavanja, Hrvatska nastavlja kršiti europske i hrvatske propise o zaštiti ptica, upozorava Udruga BIOM.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER