Ženka ćelavog ibisa u Hrvatskoj nastrijeljena ili otrovana

Gipsy, jedinka izumrle vrste ćelavog ibisa koja je svojom pojavom oduševljavala stanovnike delte Neretve, uginula je nasilnom smrću

„Na temelju podataka satelitskog praćenja možemo sigurno zaključiti da je Gipsy uginula naglo i da razlog smrti nije prirodan“, komentirali su iz austrijske organizacije Waldrappteam koja provodi europski projekt reintrodukcije vrste ćelavog ibisa.

„Pogibija Gipsy, ženke ćelavog ibisa koja je posljednjih nekoliko mjeseci boravila u Hrvatskoj, s pravom je šokirala javnost. Radi se o vrsti koja je izumrla u Europi i u sklopu projekta LIFE Northern Bald Ibis ponovno se pokušava uspostaviti njena populacija. Stoga ne čudi da je pojavljivanje jedne jedinke u našim krajevima izazvalo zanimanje i simpatije mnogih građana“, ističu u Udruzi BIOM.

Nakon dojave austrijske organizacije Waldrappteam, koja provodi projekt reintrodukcije ćelavog ibisa (Geronticus eremita) pod nazivom LIFE Northern Bald Ibis, djelatnici Bioma zajedno s predstavnicima Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko-neretvanske županije su u ponedjeljak 6. ožujka izašli na teren u delti Neretve kod Opuzena gdje su pronašli mrtvu jedinku ćelavog ibisa. 

Hrvatski veterinarski institut provodi analizu

„Potencijalni razlozi takvog uginuća su najvjerojatnije nastreljivanje ili neka druga vrsta fizičkog ozljeđivanja, a moguće je i akutno trovanje. Prirodna smrt je malo vjerojatna, osim u slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta, ali takvih uvjeta nije bilo na dan uginuća.

S obzirom da to nije prvi put da ćelavi ibisi stradaju u Hrvatskoj u sumnjivim okolnostima, o ovom slučaju obavijestili smo policiju te je kriminalistička policija odmah izašla na teren, kao i veterinarski inspektor koji je preuzeo pticu i poslao je na analizu u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu. Rezultat analize trebao bi pokazati uzrok smrti“, navodi se u priopćenju Udruge BIOM.

Podsjetimo, početkom 2020. zabilježen je tragičan slučaj kad su u Hrvatskoj nastradala četiri ibisa, od čega dvije jedinke u krivolovu u blizini Parka prirode Vransko jezero. Nažalost, slučaj stradavanje tih ibisa nije završio kaznenom prijavom.

„Nadamo se da ovaj slučaj neće proći završiti na jednaki način i da će nadležne institucije poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi se otkrio i kaznio počinitelj, ako se pokaže da se radi o kaznenom djelu zločina protiv prirode“, ističu.

U aktualnom slučaju, ćelavi ibis Gipsy se, prema podacima sa satelitskog odašiljača, normalno kretao između noćilišta i hranilišta i čak odletio do otoka Šipana i nazad dan prije smrti. Takva aktivnost upućuje na zdravu pticu koja je nasilno nastradala. Ptica koja umire prirodnom smrću prije uginuća smanji svoje kretanje i često nekoliko dana stoji na istom mjestu.

Gipsy je u bila dobroj fizičkoj kondiciji

„Na temelju GPS podataka možemo sigurno zaključiti da je Gipsy uginula naglo i da razlog smrti nije prirodan. Nema znakova predacije. Bolest ili gladovanje izgledaju drugačije u podacima. Ptica bi prije bila manje aktivna i bilo bi to jasno vidljivo u obrascu aktivnosti. Dan prije smrti, Gipsy je odletjela gotovo do Dubrovnika i vratila se u istom danu u deltu Neretve, što znači da je bila u dobroj fizičkoj kondiciji, spremna za migraciju. Na dan smrti je, po već uobičajenoj navici, ujutro otišla na hranjenje. No, 15 minuta kasnije bila je mrtva pored zgrade. Iščekujemo rezultate analiza iz Zagreba da ne moramo nagađati. No, podaci s GPS-a snažno sugeriraju ljudski faktor.” – komentirala je Daniela Trobe iz austrijskog Waldrappteama, nadležna za upravljanje i satelitsko (GPS) praćenje ćelavih ibisa u sklopu europskog projekta LIFE Northern Bald Ibis.

>>> Pročitajte još >>> Ćelavi ibis posjetio Podravinu

  • U kolovozu 2020. Podravinu je posjetila skupina od deset ćelavih ibisa (Geronticus eremita) čije je jato viđeno na poljima pokraj Ludbrega. / Foto: Waldrappteam / LIFE Northern Bald Ibis

Ćelavi ibis u Hrvatskoj izumro u 18. stoljeću

„Godinama se borimo protiv nezakonitog ubijanja ćelavih ibisa koje još uvijek uzrokuje trećinu gubitaka u Italiji. Podaci koje imamo u ovom trenutku pokazuju da je jedna jedinka nastradala i u Hrvatskoj. To nas žalosti i brine jer čini se da ptice selice nigdje nisu sigurne od ove besmislene prijetnje za bioraznolikost.“ – dodao je Johannes Fritz, voditelj europskog projekta LIFE Northern Bald Ibis.

Ova je veličanstvena vrsta ptice izumrla u Hrvatskoj još u 18. stoljeću, a posljednje su se jedinke gnijezdile u Istri. Ni u svijetu nije puno bolje – početkom 21. stoljeća svjetska populacija ćelavog ibisa svela se na svega 200-250 jedinki, koje su opstale na području sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Ibis se ponovno pojavio u Hrvatskoj posljednjih godina zahvaljujući projektu LIFE Northern Bald Ibis, kojim se provodi reintrodukcija ove vrste u Njemačkoj i Austriji gdje se u umjetno stvorenim kolonijama trenutačno gnijezdi oko 140 jedinki.

Ćelavi ibisi iz ovog programa reintrodukcije prezimljavaju u Italiji, a neke jedinke pokušavaju prezimiti i na istočnoj obali Jadrana. Nažalost, pri tome ih većina strada.

Početkom prosinca je u Hrvatsku doletjela iz Italije

Gipsy je iz Italije, gdje je trebala prezimiti, u prvoj polovici prosinca preletjela Jadran i sletjela u Kruševo kod Obrovca. Potom se zadržavala kod sela Bogdanovići blizu Vodica, uz jedno noćenje u Šibeniku. Nakon toga se zadržavala na Braču, obišla Hvar te nastavila južno sve do Slanog nedaleko od Dubrovnika. Nakon toga je odletjela u deltu rijeke Neretve, nakratko je posjetila susjednu Bosnu i Hercegovinu, te se potom vratila na područje delte Neretve, gdje je noćila u Kominu i hranila se kod Opuzena. Na tom se području zadržala sve do nasilnog uginuća.

U sklopu prvog LIFE projekta od 2014. do 2019. godine (LIFE+12 – BIO_AT_000143) migratorna populacija ćelavih ibisa preseljena je u Europu. Tri kolonije s ukupno 142 ptice su 2019. godine obitavale u području sjeverno od Alpa, a sve su imale zajedničko zimovalište u Toskani. Iako su ciljevi projekta postignuti, pokazalo se da populacija ove veličine još nije samoodrživa.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Europski jež osvaja njemačke billboarde

U posljednjih nekoliko tjedana diljem Njemačke mogu se vidjeti brojni plakati s ježom - životinjom 2024. godine. Nacionalnom kampanjom želi se skrenuti pozornost na važnost zaštite ove ugrožene divlje vrste, a građani se pozivaju na sudjelovanje dostavom fotografija i informacija o staništima s ciljem praćenja stanja populacije ježeva.

Udruga Biom: Gipsy nije uginula od moždanog udara, već od tupe traume na zatiljku glave

Gipsy, jedinka u Europi izumrle vrste ćelavog ibisa koja je od prosinca prošle godine boravila u Hrvatskoj, stradala je nasilno na delti Neretve 5. ožujka. Prema mišljenju Hrvatskog veterinarskog instituta, nadležne institucije koja je provela obdukciju, „najvjerojatnije je uginula uslijed traumatske ozljede mozga koja je nastala tupom traumom zatiljnog dijela glave“.

Ćelavi ibis posjetio Podravinu

Ova je veličanstvena vrsta ptice izumrla u Hrvatskoj još u 18. stoljeću, a posljednje su jedinke te vrste ptice gnijezdile u Istri

WWF: Zločini protiv živih bića su zločini protiv života

Kaznena djela protiv okoliša i prirode danas su četvrta najunosnija aktivnost organiziranog kriminala na svijetu, nakon trgovanja ljudima, drogom i oružjem. Ti zločini čine neprocjenjivu štetu planetu, dovodeći brojne vrste do ruba izumiranja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER