DHMZ objavio hidrološku analizu zagrebačke poplave u noći s 24. na 25. srpnja

Dvosatni intenzitet kiše u noći s 24. na 25. srpnja u Zagrebu bio je toliko rijedak događaj koji se može očekivati prosječno jednom u više od 400 godina

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je u petak objavio hidrološku analizu urbane poplave pluvijalnog karaktera koja je Zagreb zahvatila u noći s 24. na 25. srpnja 2020. te upozorio na potrebu prilagodbe sustava odvodnje Zagreba i drugih gradova novim uvjetima izazvanim klimatskim promjenama. Ekstremni vremenski događaji postali su naša svakodnevica i postoji velika vjerojatnost da ih možemo očekivati sve češće u budućnosti!

Sektor za hidrologiju DHMZ-a na mrežnim stranicama najmanje jednom dnevno objavljuje hidrološki izvještaj koji uključuje hidrološko stanje i prognozu vodostaja i protoka na području Republike Hrvatske. U slučajevima prognoziranih opasnih hidrometeoroloških uvjeta izvještaj se objavljuje i više puta dnevno, kao što je to bio slučaj 24. srpnja 2020. kada su izdana upozorenja na bujične poplave za središnji i sjeverozapadni dio Hrvatske te za urbanu poplavu u gradu Zagrebu.

  • Oluje vidljive na EUMETSAT-ovoj satelistkoj slici visoke rezolucije (RGB HRV clouds) 24.7.2020. u 15 sati / Izvor: DHMZ

Kako se navodi u priopćenju DHMZ-a, već u četvrtak 23. srpnja u 00 UTC hidrološki prognostički sustav za prognozu bujičnih poplava EFAS ERIC (European Flood Awareness System ERIC) ukazivao je na značajnu mogućnost bujičnih poplava u središnjem i sjeverozapadnom dijelu Hrvatske.

  • Prognoza bujičnih poplava u središnjem i sjeverozapadnom dijelu Hrvatske (lijevo) te prognoza za bujične poplave za ljubičasti trokut Zagreb (desno) sustavom EFAS ERIC 23.7.2020. u 00 UTC. / Izvor: DHMZ

Crveni i ljubičasti trokuti na gornjoj karti (lijevo) prikazuju EFAS ERIC prognostičke točke za bujične poplave na kraju crvenih i ljubičastih linija koje predstavljaju vodotoke na kojima je takva poplava prognozirana kao moguća, dok plavi trokuti predstavljaju lokacije za koje je EFAS poslao obavijest partnerima i Copernicus Emergency Management sustavu.

Na slici desno je ERIC prognoza za bujične poplave za Zagreb prema kojoj su vršni protoci bili prognozirani tijekom noći 24. na 25. srpnja 2020. Kasnije prognoze su bile konzistentne te je u suradnji sa Službom za vremenske analize i prognoze DHMZ-a kroz sustav Meteoalarm središnji i sjeverozapadni dio Hrvatske bio označen crvenim upozorenjem što je uključilo mogućnost bujičnih poplava za 24. na 25. srpnja 2020.

Sektor za hidrologiju je objavio dodatno upozorenje za mogućnost bujičnih poplava za pojedine vodotoke npr. zagrebačke brdske potoke, ali i za urbane poplave grada Zagreba, ističe se u priopćenju DHMZ.

Uslijed intenzivne oborine tijekom večeri 24. srpnja 2020. na širem području grada Zagreba došlo je do površinskog tečenja oborinskih i otpadnih voda. Nažalost, urbana poplava izazvala je najviše problema u središnjem dijelu grada u kojem se stanovnici još muče s posljedicama katastrofalnog potresa te su brojne gradske ulice bile neprohodne, javni promet poremećen, a stambeni i poslovni prostori poplavljeni. Vatrogasne postrojbe imale su preko 350 intervencija tijekom te noći, a vatrogasac Davor Kovačić, član DVD-a Kustošija, preminuo je prilikom ispumpavanja vode iz jednog zagrebačkog stana.

  • Nivogrami potoka Vrapčak i Štefanovec u Zagrebu za razdoblje 15. – 30. srpnja 2020. / Izvor: DHMZ

Zagrebački gradski podsljemenski potoci iznimno su brzo reagirali na palu oborinu na svojim slivnim područjima što je vidljivo na nivogramima potoka Vrapčak u zapadnom dijelu Zagreba i potoka Štefanovec u Dubravi koji pokazuju nagli porast vodostaja koji je specifičan za bujični tip vodotoka.

S obzirom na prijašnje minimalne vodostaje i činjenicu da je najveći intenzitet oborine zabilježen baš na području centra Zagreba, do izlijevanja sljemenskih potoka iz korita ovaj put nije došlo.

Međutim, DHMZ ističe kako su neki gradski potoci koji dreniraju oborinu s Medvednice i podsljemenske zone, uvedeni u kanalizacijski sustav grada Zagreba te pri jakim kišama značajno opterećuju kanalizacijski sustav. Prema nekim procjenama, njihov udio u ukupnom protoku kanalizacijskog sustava u vršnim protocima iznosi i više od 30 %.

  • Satelitska slika i zabilježena pojava munja 24.7.2020. u 22:15 nad Hrvatskom i okolicom / Izvor: DHMZ

U priopćenju DHMZ-a se ističe kako je kanalizacijski sustav grada Zagreba izgrađen 1892. godine i u centru grada je mješovitog tipa što znači da se u njega odvode i sanitarne i oborinske vode. Rastom grada sve se više povećavaju asfaltirane i vodonepropusne površine čime se značajno povećava površinsko otjecanje.

Osim toga, sve manje količine oborina se prirodno procjeđuju u podzemlje te sve brže teku površinski do odvodnih kanalizacijskih otvora koji se, kako su pokazale brojne fotografije na društvenim mrežama, ne održavaju te su često zatrpani nanosima zemlje, šljunka, lišća i granja. Posve razumljivo, sustav odvodnje u takvim situacijama ne funkcionira, što se dodatno otežava time što u nižim dijelovima kanalizacijska voda pod tlakom izlazi na površinu te se miješa se s oborinskom vodom.

Sve navedeno potvrdilo se, nažalost, tijekom večeri i noći s 24. na 25. srpnja 2020. kada su Zagreb zahvatile obilne oborine novog rekordnog intenziteta. Stoga DHMZ upozorava kako se sustav odvodnje grada Zagreba, ali i drugih hrvatskih gradova, treba hitno prilagoditi novim uvjetima izazvanim klimatskim promjenama. Ekstremni vremenski događaji postali su naša svakodnevica i postoji velika vjerojatnost da ih možemo očekivati sve češće u budućnosti, zaključuje DHMZ.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ovce stare bovške pasmine završile sa sezonskim radom na Dunavskom otoku

Od svibnja do listopada ove godine zelene površine na popularnom Dunavskom otoku ponovno je umjesto kosilica održavalo stado ovaca stare bovške pasmine (Krainer Steinschaf). Ovčice su bile jako vrijedne te su ove sezone „pokosile“ površinu veličine 20 nogometnih igrališta!

Drugi dio tematske šetnje „Tri lica potoka Črnomerca“

Ovogodišnji projekt „Kvartovski objektiv“ Ureda za fotografiju započeo je prošle subote kada je održan prvi dio tematske šetnje „Tri lica potoka Črnomerca“. Dana 6. lipnja šetalo se trasom potoka Črnomerca od Medvednice do okretišta Črnomerec, a šetnja se u subotu 13. lipnja, ponovno uz vođenje Saše Šimprage, nastavlja do okretišta Savski most.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER