Grčka kućanstva zajedno grade solarne elektrane snage 100 MW

Projekt vrijedan 90 milijuna eura

Poljoprivredna zadruga Agrinio objavila je vijest o izvođenju radova na izgradnji fotonaponskih sustava lokalne energetske zadruge. Pet stotina kućanstava u prefekturi Etolija-Akarnija u zapadnom dijelu Grčke zajedno podižu solarne elektrane ukupne snage 100 MW, javlja portal Balkan Green Energy News.

Solarne elektrane ukupne snage 100 MW u blizini sela Katuna u zapadnoj Grčkoj trebale bi biti dovršene do ove jeseni te priključene na elektroenergetsku mrežu prije kraja godine. Energetska zajednica u Etoliji-Akarniji koju je pokrenula lokalna zadruga Agrinio tako će izgraditi najveću solarnu elektranu ove vrste u Grčkoj, i to prije nego što domaće energetske tvrtke završe neke od velikih projekata fotonaponskih sustava na mjestu otvorenih rudnika lignita i prateće industrije, s ciljem napuštanja tog štetnog fosilnog goriva.

Strateški pristup za zajedničku korist

Prema priopćenju poljoprivredne zadruge Agrinio, nakon što je grčki distributer električne energije HEDNO (Hellenic Electricity Distribution Network Operator S.A.) odbio njihove zahtjeve, pet stotina lokalnih kućanstava udružilo je svoje pojedinačne projekte te će zajedno sa strateškim partnerom kIEFER TEK instalirati vlastitu trafostanicu. Grčka vlada je nedavnom izmjenom zakona i propisa omogućila provođenje ovakvog modela energetskih zadruga za izgradnju solarnih elektrana. U zadrugi Agrinio navode kako su konzultacije s nadležnim ministarstvima trajale mjesecima te da je model sada ugrađen u pravni okvir radi razvoja narednih projekata u zemlji.

Investicija bi se trebala isplatiti za sedam godina

Projekt vrijedan 90 milijuna eura financira ProCredit banka, a članovi energetske zajednice su za isporuku opreme odabrali tvrtku JinkoSolar. U zadruzi Agrinio, osnovanoj 1930. godine, godišnju dobit procjenjuju na 14 milijuna eura.

Inicijativa za instalaciju pojedinačnih fotonaponskih sustava pokrenuta je još prije desetak godina, a Panhelenska konfederacija poljoprivrednih udruga Paseges sada ovaj model energetskih zadruga promovira i u regiji Zapadne Makedonije, gdje najveća grčka elektroenergetska tvrtka Public Power Corporation S.A. (PPC) planira izgradnju solarne elektrane ukupne snage dva gigavata.

Balkan Green Energy News / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Strasburški toranj Elithis prva je stambena zgrada pozitivne energije na svijetu

Toranj TED (La Tour Elithis Danube) u Strasbourgu rezultat je arhitektonske ambicije i energetskih inovacija. Ovaj toranj „pozitivne energije“ sa svojih 60 stambenih jedinica i 56,7 metara visine utjelovljuje karakteristike održivog grada budućnosti kojoj je tvrtka XTU Architects posvećena od svog osnutka.

Prijeđite na sunčanu stranu!

Putem nove web stranice nasuncanojstrani.hr Zelena energetska zadruga u suradnji s provjerenim domaćim izvođačima sustava prikuplja iskaze interesa za pristupačniju nabavu te kompletnu podršku u realizaciji male sunčane elektrane

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER