Zelena akcija: Novo ministarstvo je farsa! Dosta je žrtvovanja okoliša i prirode!

„Na čelu ministarstva koje je odgovorno za zaštitu okoliša, ne smije biti osoba poput Ćorića koji će sasvim sigurno nastaviti voditi okolišno i klimatsko destruktivne politike.“

Resor zaštite okoliša i prirode mora biti zaseban jer će ponovno pripajanje ostalim resorima marginalizirati okolišni sektor, a posebno na čelu s Tomislavom Ćorićem, ističe Zelena akcija.

Najava novog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja je neprihvatljiva, posebno s obzirom na dosadašnju praksu uklapanja zaštite okoliša u ostale sektore, ističe se u priopćenju Zelene akcije u kojem se navodi kako je zaštita okoliša u nekadašnjem Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva bila podređena graditeljskom lobiju, za što je najbolji primjer projekt Cvjetni u Zagrebu.

Nadalje, Zelena akcija tvrdi kako Ćorićevo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u svoje četiri godine nije napravilo gotovo nikakav pomak po pitanju progresivnih klimatskih politika, kao ni gospodarenja otpadom. Upravo suprotno, navodi se kako je Ćorić radio na štetu okoliša - od služenja kao glasnogovornik za krčki LNG terminal, davanja novih koncesija za eksploataciju nafte i plina u Slavoniji i Dinaridima do prouzrokovanja štete od 1,2 milijarde kuna odobravanjem projekta Krš-Pađene.

  • Udruge Zelena akcija i BIOM su 30. lipnja 2020. ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i energetike upozorile na višestruku štetu u slučaju VE Krš-Pađene koja je posljedica Ćorićevih političkih odluka. / Foto: Luka Tomac / Zelena akcija

Zelena akcija stoga apelira na Andreja Plenkovića, mandatara za sastav Vlade RH, da ne pripaja sektor zaštite okoliša i prirode drugim resorima jer je neminovno da će time ovaj sektor postati sekundaran. Također, ističu kako na čelu ministarstva koje je odgovorno za zaštitu okoliša, ne smije biti osoba poput Ćorića koji će sasvim sigurno nastaviti voditi okolišno i klimatsko destruktivne politike.

Ono što Hrvatska konačno treba je jedno suvremeno ministarstvo koje će imati fokus na Europski zeleni plan, tranziciju u post-fosilno društvo i poticanje zelenih poslova, zaključuje Zelena akcija.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Prijeti nam trostruko veća količina plastike u oceanima i to već za 20 godina

Hoćemo li se unatoč postignutom napretku ipak gušiti u morima plastike i jesu li svi dosadašnji napori uloženi u zaustavljanje porasta plastičnog onečišćenja bili uzaludni? Prema izvještaju „Breaking the plastic wave“ („Razbijanje plastičnog vala“) prijeti nam enormno povećanje plastičnog otpada u svjetskim morima i oceanima čija bi se količina u sljedećih 20 godina mogla gotovo utrostručiti.

I Hrvatska podržala zeleni plan oporavka od krize koronavirusa

Ministri zaštite okoliša 13 država članica EU-a su početkom travnja pokrenuli inicijativu za donošenje zelenog plana oporavka kao odgovora na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa te njene posljedice na pad gospodarstva, a u međuvremenu im se pridružilo još šest ministara zaštite okoliša. Inicijativi je jučer podršku izrazio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER