Zelena akcija: Ćorić mora odgovarati za pogodovanje u aferi VE Krš Pađene!

Udruge Zelena akcija i BIOM upozorile su na višestruku štetu u slučaju VE Krš-Pađene kao posljedicu političkih odluka ministra Ćorića

„Neupitna je politička odgovornost ministra Ćorića u slučaju Krš-Pađene, a postoje snažne indicije da se ispita i njegova kaznena odgovornost za očito nerazumno trošenje javnih sredstava“, poručuju udruge Zelena akcija i BIOM.

Poruka je to koju su udruge Zelena akcija i BIOM danas uputile ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i energetike kako bi upozorile na višestruku štetu koja je posljedica Ćorićevih političkih odluka. Popratnim simboličnim performansom, aktivisti i aktivistkinje poručili su kako Ćorić u sprezi s optuženim investitorom rasipa 1,2 miljarde kuna našeg novca i na taj način uništava našu obnovljivu budućnost u vidu decentraliziranih, lokalnih sustava obnovljivih izvora energije.

„Mnogo se u posljednje vrijeme govorilo o aferi VE Krš Pađene. Međutim, ono što se cijelo vrijeme izostavlja u tim raspravama je neupitna odgovornost ministra Ćorića. Bez Ćorićeve odluke, koja je suprotna mišljenju struke, optuženi investitor ne bi mogao nastaviti s realizacijom projekta po starom tarifnom sustavu“, navodi se u zajedničkom priopćenje Zelene akcije i BIOMa.

„Zbog toga ćemo svi mi platiti 1,2 miljarde kuna poticaja više nego što bi investitoru pripalo po novom tarifnom sustavu, a da se ministar držao zakona i tražio procjenu utjecaja na ekološku mrežu. Naime, da se ministar Ćorić držao zakona i tražio procjenu utjecaja na ekološku mrežu, investitoru bi isteklo rješenje o otkupu struje po višim poticajnim cijenama i morao bi projekt realizirati po novom tarifnom sustavu“, izjavio je Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.

Udruge ističu kako je Ćorić svojim djelovanjem uzrokovao višestruku štetu za interese Republike Hrvatske – štetu za okoliš i prirodu i štetu za proračun. Povrh toga, neopravdano visokim poticajima koji su posljedica Ćorićeva manevra, doveden je u pitanje cijeli sustav obnovljivih izvora energije. Kada vide ovakve manipulacije, ljudi gube vjeru u obnovljive izvore energije koji su jedan od rješenja za klimatske promjene i bolju budućnost.

  • Udruge Zelena akcija i BIOM su ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i energetike upozorile na višestruku štetu u slučaju VE Krš-Pađene koja je posljedica Ćorićevih političkih odluka. / Foto: Luka Tomac / Zelena akcija

Dodatno, ističu udruge, propuštena je šansa da se iznos koji će ovako biti preliven u džepove jednog investitora iskoristi za istinski zaokret prema obnovljivim izvorima energije. Primjerice, „spiskanih“ 1,2 miljarde kuna bilo bi dovoljno da se solarnim sustavima za samoopskrbu snage 4kW, kolike su potrebe prosječnog kućanstva, opskrbi 30.000 kućanstava.

„Uzmemo li da prosječno kućanstvo ima četiri člana, novcem koji je svojim manevrom Ćorić transferirao jednom invesitoru, mogao se solarizirati cijeli jedan grad veličine Rijeke ili Osijeka”, dodao je Enes Ćerimagić.

Udruga BIOM je Europskoj komisiji još 2018. godine prijavila da se Hrvatska sustavno ne pridržava Direktive o staništima pri odobravanju izmjena projekata vjetroelektrana.

„Upozorili smo na nezakonitosti i stručne nedostatke u postupcima procjene utjecaja na okoliš i ocjene prihvatljivosti zahvata na ekološku mrežu za devet vjetroelektrana u Hrvatskoj. Između ostalog, ukazali smo i na nepravilnosti pri donošenju rješenja za vjetroelektranu Krš Pađene“, komentirao je Vedran Lucić iz udruge BIOM.

Nastavno na pritužbu, Europska komisija je Hrvatskoj uputila službenu opomenu prema kojoj Hrvatska treba ukloniti nedostatke koje je utvrdila Komisija u roku od četiri mjeseca.

„Ukoliko se nedostaci ne uklone, država može završiti na Sudu Europske unije, a u tom bi se slučaju od novca hrvatskih poreznih obveznika plaćale kazne dok se nedostaci ne isprave“, zaključio je Vedran Lucić.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Prijeđite na sunčanu stranu!

Putem nove web stranice nasuncanojstrani.hr Zelena energetska zadruga u suradnji s provjerenim domaćim izvođačima sustava prikuplja iskaze interesa za pristupačniju nabavu te kompletnu podršku u realizaciji male sunčane elektrane

Sud odbio žalbu protiv VE Senj koja je veća od sporne VE Krš-Pađene

Visoki upravni sud odbacio je žalbu udruga Biom, Sunce i Zelena akcija protiv projekta VE Senj. Na ovaj način su okončani sporovi koji traju više od sedam godina između Ministarstva zaštite okoliša i energetike i udruge Biom oko tri projekta izgradnje vjetroelektrane Senj na području ekološke mreže Natura 2000 u blizini grada Senja, javljaju iz udruge Biom kojoj je koncem kolovoza dostavljena odluka Visokog upravnog suda.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER