Motel Trogir: Obilazak Sloboštine uz stručno vodstvo

Naselje Sloboština predstavlja ne samo jedan od značajnih koraka u evoluciji urbanizma (Novog) Zagreba, već i sam vrh urbanističkih realizacija u Zagrebu

Obilazak uz stručno vodstvo naselja Sloboština u Zagrebu održat će se u subotu, 11. srpnja, u 11 sati s početkom na uglu ulica Vladimira Varićaka i Savezne Republike Njemačke.

Sloboština je jedno od zadnjih novozagrebačkih cjelovito planski izgrađivanih naselje u razdoblju socijalističke Jugoslavije, započeto i nikad dovršeno 1980-ih godina. Kao posljedica racionalizacije, projekt naselja povjeren je istom timu kao za naselje Dugave, čiji je Sloboština brat blizanac, ali s izuzetnim obratom - prvom pješačkom ulicom južno od Save.

Obilazak naselja Sloboština koje predstavlja ne samo jedan od značajnih koraka u evoluciji urbanizma (Novog) Zagreba, već i sam vrh urbanističkih realizacija u Zagrebu, vodit će povjesničarka umjetnosti Irena Šimić s Instituta za povijest umjetnosti, uz goste iznenađenja.

  • Sloboština, pogled sa sjeverozapada / Foto: Paolo Mofardin (Institut za povijest umjetnosti)

Opsežni intervju s Irenom Šimić o naselju Sloboština možete pročitati na portalu Vizkultura.

Obilazak se održava u sklopu projekta Motel Trogir - projekta Udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze iz Zagreba. Projekt Motel Trogir u 2020. godini podržavaju Zaklada Kultura nova i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Velik dio Novog Zagreba bez vode, građani se mole za razumijevanje

Kako je navedeno na stranicama Zagrebačkog holdinga, jutros su zbog puknuća magistralnog cjevovoda bez vode ostali stanovnici velikog dijela Novog Zagreba. Započela je normalizacija vodoopskrbe, a građani se mole za razumijevanje i strpljenje. Što im drugo preostaje kada se cijevi ne održavaju, a planiraju se neki drugi megalomanski projekti?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER