Split: Tradicijske kućice na Marjanu idu u obnovu

Marjan 2020 – brdo prošlosti, oaza budućnosti

Grad Split je u sklopu projekta „Marjan 2020 – brdo prošlosti, oaza budućnosti“ pokrenuo proceduru postupka nabave za radove na rekonstrukciji i opremanju tradicijskih kamenih kućica na Marjanu.

Prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima traje do 12 sati dana 10. srpnja 2020. godine. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 700.000,00 kuna (bez PDV-a), a sve informacije o postupku savjetovanja nalaze se na sljedećoj poveznici.

Južne i dio sjevernih padina poluotoka Marjana korištene su uglavnom za vinograde, maslinike, voćnjake i pašnjake, što je vidljivo u katastarskim podacima iz 1831. godine. U Dalmaciji su se uz plodna polja i pašnjake gradile male poljske kuće - pojate koje su služile za spremanje oruđa te sklanjanje ljudi i životinja od nevremena.

U park-šumi Marjan nalazi se više manjih kamenih kućica izvedenih tradicijskim tehnikama. Pojate na Marjanu skromnih su dimenzija oko 3x4 metra. Uglavnom su u trošnom stanju, urušenih krovova, bez ugrađenih zatvora, s porušenim segmentima i vidljivim pukotinama na kamenom ziđu te nepostojećih infrastrukturnih priključaka, a njihov manji dio je parcijalnom sanacijom i nužnim popravcima priveden svrsi. Betoniranjem kosih krovnih ploha, ugradnjom improviziranih zatvora, kao i izvedbom neizoliranih podova na tlu nije postignuta cjelovita sanacija koja bi osigurala sve bitne građevinske zahtjeve.

Kako se navodi na mrežnim stranicama Grada Splita, realizacijom ovog projekta planirana je sanacija i obnova postojećih tradicijskih kamenih kućica - pojata i njihovo umrežavanje u tematski edukacijski sadržaj.

  • Komunalni redaru uklanjaju nelegalno postavljene reklame / Foto: Grad Split

Osim toga, iz gradske uprave danas javljaju kako na splitskom Šperunu, obnovljenom krajem prošle godine, uskoro više neće biti nelegalnih reklama po pročeljima kuća i zgrada. Rješenja o njihovu uklanjanju izdali su komunalni redari, dosad ih je uklonjeno pet, a u postupku su još dvije. Također, trenutno se na području grada uklanja još 11 nelegalnih reklama.

Grad Split / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Reakcija Društva Marjan na „dobro stanje“ Marjanske šume

Prema podacima Hrvatskog šumarskog instituta koje je Grad Split prezentirao, broj suhih stabala i onih koji će se uskoro osušiti povećan je za oko šest puta od kolovoza 2019. do svibnja 2020., a tvrdi se da potkornjaka gotovo i nema, navode u Društvu Marjan.

Kazne za nepropisno zbrinjavanje otpada u Beču i do 2.000 eura

Beč se ubraja u najčistije gradove svijeta, a razlog tomu prije svega su mnogobrojne gradske mjere zbrinjavanja otpada i edukacije stanovništva. Jedna od tih mjera su i mobilni nadzorni timovi koji bečkim ulicama kruže još od veljače 2008. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER