Sadnjom prvih tisuću sadnica označen početak sustavne brige o splitskom Marjanu

Stanje s potkornjakom je sanirano te je uspostavljen kontinuitet u provođenju mjera i gospodarenju Park šumom Marjan

Za Program gospodarenja Park šumom Marjan ove je godine predviđeno oko 265.000 eura, a na Marjanu je do ožujka planirana sadnja 3000 sadnica na ukupnoj površini od šest hektara. U četvrtak je počela sadnja prvih tisuću sadnica, a najavljena je i sadnja dodatnih 842 stabla u različitim dijelovima Splita.

U Splitu je u četvrtak ujutro počela sadnja opustošenih područja u Park šumi Marjan nakon sanacije od utjecaja potkornjaka i sukladno smjernicama Programa gospodarenja Park šumom Marjan. Za sada je uređeno i za sadnju pripremljeno oko dva hektara područja iznad Lubinskog porta, jednog od područja koje je najviše stradalo od utjecaja potkornjaka. Početku sadnje nazočili su splitski gradonačelnik Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević, izvijestili su iz Grada Splita.

„Ovo je zaista početak sustavne brige o Marjanu, koji je desetljećima bio zanemarivan. Program provode stručne tvrtke koje su taj posao dobile na natječaju, a stručnim kadrovima ekipirali smo i Park šumu Marjan i ja bih rekao da je Marjan napokon u rukama stručnih ljudi koji ga zaista vole i brinu o njemu. Ove godine će se zasaditi oko 3000 stabala i to će biti početak koji će trajati nekoliko godina da bi se Park šuma Marjan revitalizirala i postala ono što svi želimo, a to je park i šuma usred Splita, ponos svih građana Splita.“ – izjavio je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Pored sustavne brige o Marjanu, gradonačelnik je istaknuo kako se počela provoditi i sustavna briga o gradu Splitu u cjelini, budući da su započeli i drugi projekti vezani za ekologiju, kao što je postavljanje solarnih panela na krovove javnih zgrada.

Također, istaknuto je kako je Grad Split osigurao sredstva iz EU fondova za sadnju 842 stabla na različitim dijelovima grada.

„Grad Split ispunjava sve ono što smo obećali, a to je da ćemo biti moderan, zeleni grad koji brine o budućnosti svojih građana“, poručio je splitski gradonačelnik Puljak.

© Grad Split

Najava sadnje 3000 sadnica na površini od šest hektara

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević najavio je kako će se na Marjanu o ovoj godini posaditi 3000 sadnica na ukupno šest hektara. U prvoj fazi radi se o dva hektara i 1000 sadnica, od toga 500 sadnica alepskog bora, 200 sadnica pinije, 200 sadnica hrasta medunca i 100 sadnica česmine.

„Nastavit ćemo ovako i u ostalim fazama. Područje Lubinskog porta je najviše stradalo od potkornjaka i na ovaj način će se revitalizirati i vratiti gustoća koju je Marjan prije imao. Ne radimo samo sadnju, već se uređuje cijelo područje Park šume Marjan. U drugim fazama i na drugim lokacijama sadit će se i druge vrste, a sve prema stručnoj procjeni i stanju na Marjanu.“ – kazao je zamjenik splitskog gradonačelnika Bojan Ivošević dodavši kako je za samo provođenje Programa gospodarenja na godišnjoj razini predviđeno ulaganje od oko 265.000 eura (oko dva milijuna kuna).

© Grad Split

Park šuma Marjan je u dobrom stanju

Nikola Lacković, doktor znanosti u šumarstvu – angažiran na provođenju Programa gospodarenja Park šume Marjan, kazao je kako su trenutačno u provedbi radovi na doznaci i sječi bolesnih i suhih stabala na području šume, čišćenju i pripremi površina koje će se koristiti za pošumljavanje i popunjavanje, odnosno provođenje potpomognute prirodne obnove.

„Očekujemo veliku uspješnost primanja sadnica koje su obloženog korijena. Alepski bor, koji će se primarno koristiti, je na 92 % do 98 % uspješnosti primanja. Na ova dva hektara sadnja će trajati do dva tjedna, i to u sklopu radova koji će se ove godine provoditi na ukupno šest hektara, a očekujemo da će sve biti završeno do ožujka. Ako se zbog uvjeta i ne stigne sve, radovi su ugovoreni na godinu dana tako da će se sve odraditi na vrijeme“ – izjavio je Nikola Lacković.

Dodao je kako je stanje s potkornjakom sanirano te da je uspostavljen kontinuitet u provođenju mjera i gospodarenju šumom. „Šuma je u dobrom stanju i očekujemo da će tako i ostati, odnosno da će biti sve bolje“, kazao je Lacković.  

Na provođenju Programa gospodarenja Park šumom Marjan koordinirano radi više stručnih tvrtki i ustanova, Grad Split kao šumo-posjednik i investitor, Arbofield i Dalmatinske šume vrše pripremu i nadzor, a sve u suradnji s JU Park šuma Marjan.

Grad Split / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Reakcija Društva Marjan na „dobro stanje“ Marjanske šume

Prema podacima Hrvatskog šumarskog instituta koje je Grad Split prezentirao, broj suhih stabala i onih koji će se uskoro osušiti povećan je za oko šest puta od kolovoza 2019. do svibnja 2020., a tvrdi se da potkornjaka gotovo i nema, navode u Društvu Marjan.

Akcija „Očistimo grad“ provodi se do 15. srpnja

Čistoća d.o.o. i Komunalno redarstvo Grada Splita u narednih mjesec dana provode akciju „Očistimo grad“. Akcija je započela 16. lipnja i trajat će do 15. srpnja, a cilj je dva puta obići sve gradske kotare i mjesne odbore te u dane redovnog odvoza glomaznog otpada odvesti sav zatečeni otpad, kako onaj prijavljen za odvoz, tako i onaj koji je nepropisno ostavljen na javnoj površini, izvijestili su iz Grada Splita.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER