Iz podmorja uvale Banje na Korčuli izronjeno 500 kg otpada

Akcije čišćenja obale i podmorja organiziraju se s ciljem provođenja monitoringa prikupljenog otpada

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce pokrenula je akcije prikupljanja otpada iz mora na području svih sedam jadranskih županija. Prva akcija održana je proteklog vikenda, 27. i 28. lipnja, i to na Korčuli.

Udruga Sunce iz Splita započela je s akcijama prikupljanja otpada iz podmorja i priobalja, koje se s ciljem uklanjanja otpada, kao i osvještavanja javnosti o njegovom štetnom utjecaju na Jadransko more, provode u sklopu programa Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH. Provedba obuhvaća po dvije akcije čišćenja obale i podmorja na području svih sedam jadranskih županija: Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Osim licenciranih ronioca, otpad će iz podmorja prikupljati i ribari i to pomoću koćarskih mreža. U akcijama će također sudjelovati brojni volonteri i zaposlenici Udruge Sunce iz Splita, i to na unaprijed utvrđenim lokacijama i prema utvrđenom protokolu. Osim čišćenja na odabranim lokacijama, Udruga Sunce će u sklopu ove usluge provoditi monitoring prikupljenog otpada prema metodologiji čija je primjenjivost na našoj obali ispitana na terenu kroz projekt DeFishGear.

Također, temeljem prikupljenih iskustava kreirat će se prijedlog nacionalnog Protokola za provođenje akcija čišćenja otpada iz mora kao dokument smjernica za sve buduće akcije.

Prve dvije akcije čišćenja obale i podmorja organizirane su na Korčuli, 27. i 28. lipnja 2020., u suradnji s Ekološko-ronilačkim klubom Korčula, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i ronilačkim klubovima Dupin (Korčula) te Draulik (Milna).

U akciji čišćenja obale otoka Sutvare prikupljeno je 2.195 plastičnih predmeta ukupne težine 97 kg, 66 predmeta od drva (41 kg), 32 predmeta od metala i 20 komada medicinskog otpada.

Čistilo se i podmorje uvale Banje gdje je izronjeno 65 vreća sitnog otpada ukupne težine 470 kg, 20 komada krupnog otpada, 4 automobilske gume, 1 vrša i 1 stolica. Ukupna težina izronjenog morskog otpada iznosila je oko 500 kg!

Više o akcijama čišćenja pročitajte na mrežnim stranicama Udruge Sunce.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Podvodna kamera Martinska ponovno aktivna

Ponovno je aktivirana podvodna kamera postavljena na dubini od pet metara uz plažu Martinska u Šibeniku, izvijestili su iz Instituta Ruđer Bošković.

Predstavljanje rezultata akcija prikupljanja morskog otpada

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita je krajem svibnja ove godine započela s akcijama čišćenja plaža i podmorja u sedam hrvatskih obalnih županija u sklopu usluga za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER