Indija na putu prema boljoj, „zelenijoj“ budućnosti

Indija planira najveći svjetski hibridni sustav koji će koristiti energiju Sunca i vjetra

Ministarstvo novih i obnovljivih izvora energije u Indiji odabralo je okružje Anantapura u indijskoj saveznoj državi Andhra Pradesh kao mjesto gradnje najvećeg hibridnog solarno-vjetro sustava na svijetu. Kreće li Indija korištenjem čiste energije i niskih emisija ugljika na put prema boljoj, „zelenijoj“ budućnosti?

Prije nekoliko mjeseci, u području distrikta Anantapur u indijskoj saveznoj državi Andhra Pradesh, došlo je do iznenadnog pada električne mreže zbog oscilacija u snazi. Naime, ukupna instalirana snaga svih energetskih postrojenja koja na tom području iskorištavaju energiju vjetra i Sunca tijekom jednog dana spustila se s 2,000 MW na svega 70 MW ukupne snage što je imalo veliki utjecaj na električnu mrežu.

Takav scenarij prisilio je energetski sektor na oblikovanje inovativnog koncepta pomoću kojeg će se uz skladištenje energije proizvedene iz solarne energije i energije vjetra u potpunosti izbjeći problemi upravljanja mrežnim naponom.

Dio plana čini izgradnja postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije ukupne snage od 160 MW na ukupnoj površini od 1,000 hektara. Projekt će zajednički voditi tvrtka SECI (engl. Solar Energy Corporation of India), agencija za obnovljive izvore energije - NREDCAP (engl. New & Renewable Energy Development Corporation of Andhra Pradesh) i indijski operator prijenosnog sustava - AP Transco. Zajam od 155 milijuna dolara potrebnih za provedbu projekta osigurat će Svjetska banka.

Činjenica da je Svjetska banka pristala financirati projekt znači da će tarife električne energije proizvedeno u ovom postrojenju biti iznimno konkurentne, pa čak i uz proizvodnju postojećih termoelektrana u zemlji.

Radi se o pilot projektu izgradnje postrojenja za koji se očekuje se da će se sastojati od solarne elektrane kapaciteta 120 MW, vjetroelektrane kapaciteta 40 MW te baterijskog sustava za pohranu električne energije s mogućnosti skladištenja oko 20-40 MWh potencijalne energije, a koja će se koristiti u nedostatku Sunca te pri smanjenim brzinama vjetra.

Slične vrste hibridnih projekata već postoje na Jamajci i u Kini, ali projekt u Anantapuru, čija se realizacija u očekuje u ožujku sljedeće godine, bit će najveći.

Indija zaprima ponude iz čitavog svijeta za izgradnju i upravljanje nadolazećim objektima obnovljivih izvora energije, a sve s ciljem ostvarivanja što „zelenije budućnosti“ u kojoj će se proizvedena čista energija distribuirati po niskoj cijeni.

K.P.

VEZANE VIJESTI

Borba protiv dezinformacija o COVIDu-19!

Nakon izbijanja pandemije koronavirusa na internetu su se pojavile brojne teorije zavjere i lažne tvrdnje koje umanjuju rezultate njezinog suzbijanja. Saznajte što možete učiniti te kako prepoznati i boriti se protiv mitova vezanih uz COVID-19!

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

Nova budućnost zelenog pomorstva

Japanska tvrtka Eco Marine Power objavila je kako sljedeće godine namjerava testirati svoje patentirane, krute solarne panele u obliku jedra „EnergySails“, koji bi istovremeno koristili energiju Sunca i energiju vjetra.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER