Ovaj električni kamper je brod i tricikl u jednom

Idealan za bijeg u prirodu i to već sljedećeg ljeta

Sitni, ali moćni Z-Triton kamper tvrtke Zeltini omogućuje kretanje kopnom i vodom. Unatoč malim dimenzijama, ovaj amfibijski kamper idealan je za kratkotrajne boravke i opuštanje u prirodi u dvoje.

Z-Triton se u vrlo kratkom vremenu preklapanjem kotača i napuhavanjem bočnih stabilizacijskih pontona iz tricikla pretvara u plovilo za vožnju po jezerima i rijekama. Zbog malih dimenzija (dužina 3,6m, širina 1,2m i visina 1,55m) njegova kabina ne raspolaže velikim prostorom, ali preklapanjem sjedala te korištenjem vreća za spavanje lako postaje ugodno mjesto za spavanje za dvije osobe. Ventilator za odvod zraka omogućuje i pripremanje jednostavnih jela, a unutar kabine nalaze se police i sklopivi stol.

© Zeltini

Kada se koristi kao tricikl Z-Tritonom se upravlja pedalama, ali i pomoću punjive baterije koja mu, ovisno o terenu, omogućuje domet od 40 km. Njegov električni motor razvija snagu od 250W, a za kretanje na vodi koristi električni vanbrodski motor. Dizajneri su nastojali da ovaj mali amfibijski kamper bude što praktičniji i funkcionalniji pa su ga opremili disk kočnicama, prednjim i stražnjim svjetlima i USB priključcima za punjenje, a velika pozornost posvetila se i njegovoj udobnosti za kratke boravke u prirodi.

Z-Triton ima i podstavljeno sjedalo za vozača, aerodinamični kišobran, dva spremnika za vodu, preklopno sjedalo za suvozača sa sigurnosnim pojasom, držač za šalicu za kavu, kao i posebno mjesto za kućne ljubimce koje se može zamijeniti dječjom sjedalicom. Kamper se dodatno može ukrasiti i teglama za biljke unutar jednog od dimnjaka, što omogućuje korištenje začinskog bilja za kuhanje tijekom kampiranja.

© Zeltini

Tricikl ima čelični okvir, a tijelo mu je za sada izrađeno od mješavine šperploče i stakloplastike. Nakon što projekt prođe fazu prototipa, u Zeltiniju namjeravaju koristiti kombinaciju staklenog, konopljinog i lanenog vlakna. Također, Z-Triton ima šest solarnih panela, a pojedini njegovi dijelovi su 3D otisnuti korištenjem bioplastičnih materijala.

Zeltini još uvijek testira prototip kampera na različitim terenima i u različitim vremenskim uvjetima, a više informacija o cijeni i dostupnosti Z-Tritona objavit će uoči sljedećeg ljeta.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novi teretni bicikli za cijeli Beč

U urbanom prostoru postoji puno potencijala za razvoj održivih oblika prijevoza, kako za građane, tako i za poduzetnike. Kratke i srednje duge udaljenosti mogu se prijeći na ekološki prihvatljiv način - električnim teretnim biciklima, a u europskim gradovima sve je više primjera razvoja logističkih usluga s nultom emisijom CO2.

Autobusi bez vozača na bečkim ulicama

Vozni park bečkog poduzeća za javni prijevoz bogatiji je od prije nekoliko dana za dva nova autonomna autobusa na električni pogon. Projekt je financiralo austrijsko ministarstvo prometa, a njegov je nositelj bečko poduzeće za javni prijevoz „Wiener Linien“.

Uspješno završeno testiranje bečkih autonomnih autobusa

Dva autonomna autobusa testirana su tijekom nekoliko proteklih mjeseci na liniji prema novoizgrađenoj bečkoj gradskoj četvrti Aspern. Budući da je „komunikacija“ autonomnih autobusa i semafora bila više nego uspješna, prvi će se putnici njima moći voziti već početkom proljeća 2019. godine. U svakom će autobusu ipak biti i jedan djelatnik bečkog javnog prijevoznika „Wiener Linien“.

Autonomni e-autobusi započeli s prijevozom putnika

Testiranje autonomnih autobusa na liniji prema novoizgrađenom bečkom naselju Seestadt Aspern trajao je nekoliko mjeseci, a budući da je njihova „komunikacija“ sa semaforima bila više nego uspješna, došlo je vrijeme za službeni početak prometovanja s putnicima. No, za svaki slučaj u njima će još neko vrijeme biti po jedan operater bečkog javnog prijevoznika „Wiener Linien“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER