Grad Varaždin subvencionira kupnju, popravak ili servis bicikla

U Varaždinu imaju rješenje i za sprječavanje krađa bicikala

Građani i građanke Varaždina potiču se na korištenje bicikala, ali i na brigu o njihovoj ispravnosti. Osim toga, u Varaždinu imaju rješenje i sigurno ostavljanje bicikala na javnim površinama, javlja portal eVaraždin.

Predstavnici specijaliziranih prodavaonica bicikala i biciklističke opreme koje u sklopu svojih djelatnosti obavljaju i servis bicikla (Bike box - Matis Outdoor, Panex dinamic, Rog Joma i Beciklin), podržali su prijedlog gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka prema kojem će tijekom lipnja 2020. godine Grad Varaždin objaviti javni poziv svim zainteresiranim građanima koji žele kupiti novi bicikl da iskoriste subvenciju Grada u visini od 300,00 kuna u jednom od trgovačkih centara koji se bave prodajom bicikala.

Svaka trgovina trebala bi osigurati stotinu bicikla za prodaju do 1. rujna 2020., a od istog dana do 31. ožujka 2021. godine Grad Varaždin će svim građanima subvencionirati servis bicikala iznosom u visini od 50 % servisnih paketa koji će se utvrditi u suradnji s pružateljima usluga prema jedinstvenom cjeniku. Ovaj prijedlog usuglašen je s trgovinama i serviserima s obzirom na sezonsku dinamiku servisiranja i prodaje bicikala.

Osim toga, s obzirom na učestale krađe bicikala, gradska uprava će osigurati tri lokacije u samom središtu Varaždina - Trg Slobode, Stepinčeva kod meteorološkog stupa i Šenoina kod placa, na kojima će se bicikli parkirati pod nadzorom. Također, sazvan je sastanak Vijeća za prevenciju kriminaliteta na kojem će se zajedno s Policijskom upravom varaždinskom razmotriti načini kako smanjiti krađe bicikala.

eVaraždin / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Novi teretni bicikli za cijeli Beč

U urbanom prostoru postoji puno potencijala za razvoj održivih oblika prijevoza, kako za građane, tako i za poduzetnike. Kratke i srednje duge udaljenosti mogu se prijeći na ekološki prihvatljiv način - električnim teretnim biciklima, a u europskim gradovima sve je više primjera razvoja logističkih usluga s nultom emisijom CO2.

Varaždin pokreće inicijativu javnih voćnjaka

Po uzoru na Beč i neke druge europske gradove, Grad Varaždin pokreće inicijativu za sadnju javnog voćnjaka u kojem će svatko moći besplatno brati voće, ali ne za preprodaju, već isključivo za osobne potrebe.

Rijeka početkom 2020. godine uvodi javne e-bicikle

Početkom 2020. godine Rijeka će uz financijsku podršku Ministarstva turizma RH na četiri lokacije postaviti terminale s električnim biciklima. Projekt uvođenja e-bicikala je tijekom Europskog tjedna kretanja predstavila Lorella Mekić iz Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke, javlja portal mojarijeka.hr.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER