RimBin je sigurno dječje igralište nadahnuto prirodom

Socijalno distanciranje na dječjem igralištu

RimBin je igralište na kojem se djeca mogu zajedno igrati, razgovarati i zabaviti bez rizika od zaraze koronavirusom. Novi koncept dječjeg igrališta nadahnutog prirodom osmislio je berlinski dvojac Martin Binder i Claudio Rimmele, koje je aktualna zdravstvena kriza potaknula na novi kreativni izazov.

Mjere suzbijanja pandemije COVID-19 su većini ljudi ograničile kretanje na nužne i kratke odlaske u najbliže trgovine živežnim namirnicama, a na duže su razdoblje u potpunosti zabranile i korištenje svih dječjih igrališta. Iako se s popuštanjem mjera dječja igrališta ponovno otvaraju, mnogim roditeljima sigurnost njihove djece na javnim površinama i dalje predstavlja problem. Kako su boravak i igra na otvorenom izuzetno važni za tjelesni i mentalni razvoj djece, dva berlinska izumitelja dosjetila su se kako stvoriti siguran prostor koji djecu štiti od potencijalnih zaraza, a ipak omogućuje interakciju i komunikaciju s drugom djecom.

Polazeći od činjenice kako dječje igralište ne smije biti dosadno ili sterilno kao laboratorij, dizajner i umjetnik Martin Binder i psiholog Claudio Rimmele započeli su s osmišljavanjem igrališta koje jamči sigurnost od infekcije, ali je i dalje zabavno te omogućuje interakciju s drugom djecom. Tako su razvili koncept igrališta RimBin na kojem se djeca mogu zajedno igrati, razgovarati i zabaviti bez straha od širenja virusa i to zahvaljujući sljedećim glavnim karakteristikama: svako dijete dobiva vlastiti prostor za igru, djeca se međusobno mogu vidjeti i nesmetano komunicirati, igrati različite igre sa sigurne udaljenosti, a sve to uz nadzor roditelja.

  • Novi koncept dječjeg igrališta nadahnutog prirodom osmislio je berlinski dvojac Martin Binder (desno) i Claudio Rimmele (lijevo). / © 2020 martin binder

RimBin svakom djetetu pruža vlastiti prostor za igru, a svaki od njih ima poseban ulaz. Također, djeca mogu međusobno komunicirati i preko posebnih cijevi koje dječjoj igri dodaju novu dimenziju. Osim toga, iako se nalaze na različitim platformama, djeci se nudi mogućnost zajedničkog korištenja klackalica i vrtuljaka na sigurnoj udaljenosti. Tijekom igre roditelji mogu nesmetano nadgledati svoje dijete, kao i prostor cijelog igrališta.

Važan dio istraživanja i razvoja koncepta novog igrališta bilo je ispitivanje bioloških oblika i prirodnih materijala. Naime, platforme za igru izrađene su od drvenih materijala i to u obliku lista amazonskog vodenog ljiljana - divovske biljke koja poput golemog zelenog tanjura, promjera do dva metra, na sebi može izdržati težinu odraslog čovjeka u ležećem položaju. Ova čudesna biljka otkrivena je početkom 19. stoljeća, a njenu izdržljivost i stabilnost dokazao je botaničar Joseph Baxton kada je 1849. godine na list divovskog vodenog ljiljana stavio svoju kćer.

Osim što je zanimljivo i atraktivno za djecu, igralište RimBin ​​trebalo bi biti jednako sigurno i stabilno za djecu baš kao i lijepo lišće amazonskog vodenog ljiljana.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Kako omogućiti socijalno distanciranje u gradskim parkovima?

Pandemija COVID-19 redefinira urbani prostor onakav kakav poznajemo i koristimo. Potreba olakšavanja kretanja, prvenstveno pješaka i biciklista, te omogućavanje sigurnog boravka na javnim površinama, postaju najvažniji elementi urbanog života koji bi zauvijek mogli promijeniti izgled naših gradova.

Kako je Covid-19 diljem Europe potaknuo ulaganja u biciklističku infrastrukturu

Pojedine europske zemlje godinama su davale prednost biciklizmu te u biciklističku infrastrukturu ulagale velika financijska sredstva. Nizozemska i Danska dva su najistaknutija primjera i prave biciklističke velesile u kojima nije čudno da se nizozemski premijer na posao vozi biciklom te da bicikle javno koriste i članovi danske kraljevske obitelji. No, pandemija Covid-19 ipak je prisilila i druge europske zemlje da slijede njihov primjer.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER