Dizajneri listove crvenog kupusa pretvorili u sjenila svjetiljki

Zamjenom sjenila svjetiljke ne utječe se na stvaranje otpada

Rasvjetom možete postići jedinstven ugođaj vašeg stambenog ili radnog prostora, a svjetiljka s prirodnim i kompostirajućim sjenilom može stvoriti uistinu ugodno i čarobno, ali i održivo okruženje.

Indijska dizajnerica Vaidehi Thakkar i londonski dizajnerski studio Nir Meiri postigli su upravo to sa svojim Veggie Lights sjenilima napravljenima od listova crvenog kupusa koji i najhladnijem interijeru daju toplinu i čaroban sjaj. Veggie Lights sjenila su prava održiva opcija te omogućuju elegantno ukrašavanje prostora korištenjem povrća koje nam je svugdje dostupno.

Kako bi mogla napraviti sjenila od listova crvenog kupusa, Thakkar je razvila proces pretvaranja listova ovog povrća u materijal nalik papiru koji se zove Fiber Flats. Londonski dizajnerski studio Nir Meiri pridružio se ovom projektu zbog ranijih iskustava s organskim materijalima te uspješne izrade sjenila korištenjem micelija i morskih algi.

Svako Veggie Lights sjenilo je unikatno i predstavlja jedinstven rezultat prirodnih varijacija na listovima kupusa. Originalnost svakog lista počinje dolaziti do izražaja već tijekom postupka odvajanja listova i njihovog natapanja u premazu na bazi vode. Listovi se zatim oblikuju i ostavljaju da se osuše na visokim temperaturama, kako bi iz njih isparila sva vlaga te se potom oblikuju kao sjenilo.

Tanki nježni listovi i njihove mrežasto povezane žilice svjetlucaju na izvoru svjetlosti, a fina organska estetika i varijacije boja u listovima kupusa u potpunom su kontrastu s jednostavnom, crnom i zlatnom bazom svjetiljke.

Veggie Lights sjenila se nakon određenog vremena moraju zamijeniti novima, a baza svjetiljke je dugotrajna pa se može osvježiti novim sjenilom. No, kako su ova sjenila biorazgradiva, njihovim bacanjem ipak nećete utjecati na stvaranje otpada.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Skandinavska posvećenost okolišu pokreće proizvodnju novih održivih vlakana

Tvrtka TreeToTextile u vlasništvu H&M-a, Inter IKEA Grupe te tvrtki Stora Enso i LSCS Invest AB, ulaže 35 milijuna eura u izgradnju demonstracijskog postrojenja u Švedskoj s ciljem pokretanja komercijalne proizvodnje novog održivog tekstilnog vlakna. Nova skalabilna tehnologija i niski proizvodni troškovi omogućit će njihovu široku dostupnost.

Bioplastika od ljuski rakova za beskonačno recikliranje!

Četiri dizajnera s londonskog Kraljevskog koledža umjetnosti i Imperial koledža razvili su seriju uređaja koji otpadnu morsku hranu pretvaraju u biorazgradivu bioplastiku koja se može beskonačno reciklirati.

Oponašanjem oblaka do 2.000 litara pitke vode dnevno

Novi WEDEW sustav sakupljanja slatke vode iz atmosfere pretvara zrak u pitku vodu stvarajući umjetne oblake u prijenosnom kontejneru. Ova tehnologija je jeftin i energetski učinkovit izvor pitke vode bez ugljičnog otiska.

Totomoxtle je materijal koji spašava rijetke vrste kukuruza

Meksički dizajner Fernando Laposse razvio je totomoxtle – materijal napravljen od raznobojnih ljuski raznih vrsta kukuruza kojim se potiče bioraznolikost koja je od životne važnosti. Ovaj projekt osvojio je i nagradu Future Food Design Awards za 2017. godinu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER