Predstavljene smjernice EU za doniranje hrane

U zemljama EU godišnje se baci preko 88 milijuna tona hrane

Voditelj Predstavništva Europske komisije, Branko Baričević i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan jučer su u Kući Europe u Zagrebu predstavili smjernice za doniranje hrane u Europskoj uniji čiji je na jednom mjestu objediniti upute kako urediti sustave doniranja hrane, poštujući sve propise Unije.

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, izvjestiteljica Europskog parlamenta za izvještaj o smanjenju bacanja i povećanju doniranja hrane i voditelj Predstavništva Europske komisije, Branko Baričević, predstavili su jučer nove smjernice Europske unije o doniranju hrane.

Preko 88 milijuna tona hrane se godišnje baci u EU, u isto vrijeme četvrtina građana je u riziku od siromaštva. Trenutno više od pedeset europskih propisa utječu na bacanje hrane, na pozitivan ili negativan način. Iz njih proizlaze nacionalni propisi o porezima, fitosanitarnim mjerama, trgovini, humanitarnim udrugama, rokovima valjanosti hrane, odgovornosti za hranu i drugim pitanjima.

Smjernice po prvi put na jednom mjestu objedinjuju  upute i savjete kako urediti sustave doniranja hrane, a da se pritom poštuju svi EU propisi i ne ugrožava sigurnost hrane  te zdravlje primatelja donacija. Namijenjene su državama članicama, posrednicima, humanitarnim organizacijama i drugim subjektima u procesu doniranja.

Biljana Borzan / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Omogućeno lakše financiranje doniranja hrane iz EU Fonda za pomoć najpotrebitijima

U povodu obilježavanja Svjetskog dana hrane 16. listopada, dobre vijesti stižu iz Bruxellesa. Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan, izvjestiteljica Europskog parlamenta za povećanje doniranja i smanjenje bacanja hrane, izvijestila je o promjenama u Fondu europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) koje će olakšati korištenje tog fonda za financiranje doniranja hrane.

Mreža hrane nominirana za nagradu Europski građanin

Eurozastupnica Biljana Borzan za ovogodišnju je nagradu „Europski građanin“ nominirala platformu Mreža hrane koja okuplja socijalne samoposluge, inicijative i udruge iz cijele zemlje, a među kojima su i one iz Vukovara i Osijeka. Dobitnici će biti poznati u lipnju, javlja HRT Radio Osijek.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER