Omogućeno lakše financiranje doniranja hrane iz EU Fonda za pomoć najpotrebitijima

Uoči obilježavanja Svjetskog dana hrane 16. listopada

U povodu obilježavanja Svjetskog dana hrane 16. listopada, dobre vijesti stižu iz Bruxellesa. Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan, izvjestiteljica Europskog parlamenta za povećanje doniranja i smanjenje bacanja hrane, izvijestila je o promjenama u Fondu europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) koje će olakšati korištenje tog fonda za financiranje doniranja hrane.

“FEAD fond dopušta sufinanciranje aktivnosti vezanih uz doniranje hrane, no države članice su te mogućnosti nedovoljno iskorištavale, ponajviše radi kompliciranih procedura i ograničenja. Europski parlament je kroz moj izvještaj tražio da se pojednostave mogućnosti financiranja doniranja hrane i to je sada i napravljeno”, kazala je Biljana Borzan.

U Hrvatskoj se godišnje baci preko 400 tisuća tona hrane, dok se prema podacima Porezne uprave u 2017. doniralo hrane u protuvrijednosti svega 10,7 milijuna kuna. Ni nakon ukidanja plaćanja PDV-a na donacije 2015. doniranje se nije značajno povećalo, a jedan od glavnih razloga je logistička neopremljenost humanitarnih organizacija. Nedostaje kamiona, skladišta, hladnjača i ljudi. Upravo kroz FEAD se taj segment organizacije sustava doniranja može sufinancirati.

Europska komisija je obavijestila Borzan kako je “postignut politički dogovor o izmjenama Financijske uredbe što uključuje izmjenu Uredbe o Fondu europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), kojom se državama članicama omogućuje uporaba pojednostavnjenih mogućnosti obračuna troškova pri financiranju doniranja hrane”.

Nadalje, Komisija izvještava kako će države članice moći pojednostaviti ugovaranje i plaćanje partnerskim organizacijama koje prikupljaju i distribuiraju doniranu hranu.

“Hrvatska je Fond europske pomoći za najpotrebitije do sada slabo koristila i nadam se da će ovo potaknuti institucije i humanitarne organizacije da taj novac više povlače. Sramota je da sredstva  iz FEAD-a ne povlačimo, dok su police socijalnih samoposluga poluprazne, a pučke kuhinje pune”, zaključila je Borzan.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Najdonator: Konzum, Dukat i Sana delikatese donirali najviše hrane u 2019.

Hrvatske tvrtke koje su u 2019. godini donirale najviše hrane su Konzum, Dukat i Sana delikatese. Za svoje humanitarno djelovanje i društveno odgovorno poslovanje primli su priznanje „Najdonator“, koje treću godinu zaredom dodjeljuju Mreža hrane i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Djeca Osijeka bit će mali ambasadori FAO-a u borbi protiv bacanja hrane

U četrdeset i šest osnovnih škola i vrtića grada Osijeka djeca počinju učiti o vrijednosti hrane, što je potrebno da hrana od polja dođe do stola, koliko se troši resursa i koliko truda moraju uložiti poljoprivrednici da je proizvedu. Sve s ciljem da se nauče kako čuvati hranu i smanjiti njeno nepotrebno bacanje.

Mreža hrane nominirana za nagradu Europski građanin

Eurozastupnica Biljana Borzan za ovogodišnju je nagradu „Europski građanin“ nominirala platformu Mreža hrane koja okuplja socijalne samoposluge, inicijative i udruge iz cijele zemlje, a među kojima su i one iz Vukovara i Osijeka. Dobitnici će biti poznati u lipnju, javlja HRT Radio Osijek.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER