Mreža hrane nominirana za nagradu Europski građanin

Smanjenje bacanja i povećanje doniranja hrane je jedan od političkih prioriteta EU

Eurozastupnica Biljana Borzan za ovogodišnju je nagradu „Europski građanin“ nominirala platformu Mreža hrane koja okuplja socijalne samoposluge, inicijative i udruge iz cijele zemlje, a među kojima su i one iz Vukovara i Osijeka. Dobitnici će biti poznati u lipnju, javlja HRT Radio Osijek.

„Mreža hrane i njezine članice u Hrvatskoj su značajno podignule razinu svijesti o problemu prekomjernog bacanja hrane, kako u javnosti, tako i u političkom odlučivanju. Nadalje, imali su ključnu ulogu u procesu koji je doveo do ukidanja plaćanja PDV-a na doniranje hrane, čime je ukinuta značajna prepreka doniranju. EU je smanjenje bacanja i povećanje doniranja hrane označila kao jedan od svojih političkih prioriteta i stoga smatram da je nominacija više nego zaslužena“, objasnila je Biljana Borzan zašto je odlučila nominirati platformu koja okuplja socijalne samoposluge iz Vukovara, Varaždina i Pule, Hrvatsku mrežu protiv siromaštva te udruge EU klub, Šarolija, Auxilium, Delta i CeKaDe, kao i Inicijativu „Oslobodimo doniranje hrane PDV-a“.

Mreža hrane je dala doprinos i u stvaranju izvještaja Europskog parlamenta pod nazivom „Za učinkovitu uporabu resursa: smanjenje rasipanja hrane, poboljšanje sigurnosti hrane“ za koji je, kao izvjestiteljica bila zadužena hrvatska europarlamentarka.

„Svoj sam rad ponajviše temeljila na informacijama koje je dobila od dionika. Upravo u tom segmentu je Mreža hrane dala veliki doprinos, kroz komuniciranje problema s kojima se humanitarne udruge i potencijalni donatori u Hrvatskoj i EU svakodnevno susreću. S obzirom da pojedini europski i nacionalni propisi često stvaraju prepreke doniranju, doprinos dionika u njihovu identificiranju je bio ključan“, istaknula je Biljana Borzan.

„Tijekom današnjeg dana u našoj će se zemlji baciti preko tisuću tona hrane. U isto vrijeme, pučke kuhinje i socijalne samoposluge neće imati dovoljno zaliha za nahraniti sve koji dođu po pomoć! Ove dvije rečenice najbolje sažimlju šizofrenu situaciju u današnjoj Hrvatskoj, zemlji u kojoj višak hrane lakše dođe do otpada nego do potrebitih. Trud volontera i aktivista okupljenih u Mreži hrane pridonosi tome da se to promijeni i zato zaslužuju priznanje“, zaključila je Borzan.

Nagradu „Europski građanin“ Europski parlament dodjeljuje svake godine građanima, skupinama, udruženjima i organizacijama za ostvarena iznimna postignuća i angažman u područjima bitnim za jačanje europske suradnje i razumijevanja. Odluka o pobjedniku natječaja bit će donesena u lipnju ove godine, a priznanje će se dodijeliti u listopadu u Europskom parlamentu.

HRT Radio Osijek / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Komisija odobrila hrvatski program za potporu energetski intenzivnim poduzećima

Temeljem pravila EU-a o državnim potporama Europska komisija odobrila je hrvatski program u vrijednosti od 104 milijuna eura za smanjenje naknade za potrošnju električne energije energetski intenzivnim poduzećima. Cilj je programa ublažiti rizik da zbog te naknade energetski intenzivna poduzeća svoje djelatnosti presele na lokacije izvan Unije s manje ambicioznim klimatskim politikama.

U Hrvatskoj 2018. donirano hrane u vrijednosti skoro 10 milijuna kuna

U sklopu priprema za dodjelu priznanja „Najdonator” hrvatskim tvrtkama koje su prijavile najviše donirane hrane u prošloj godini, objavljeni su podaci o ukupnim prijavljenim donacijama. Prema podacima Porezne uprave, ukupna nabavna vrijednost donirane hrane bez PDV-a u 2018. godini iznosila je 9.936.882 kn.

Omogućeno lakše financiranje doniranja hrane iz EU Fonda za pomoć najpotrebitijima

U povodu obilježavanja Svjetskog dana hrane 16. listopada, dobre vijesti stižu iz Bruxellesa. Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan, izvjestiteljica Europskog parlamenta za povećanje doniranja i smanjenje bacanja hrane, izvijestila je o promjenama u Fondu europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) koje će olakšati korištenje tog fonda za financiranje doniranja hrane.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER