Ulice u središtu Tel Aviva se pretvaraju u pješačke zone

Gradovi se sve više prilagođavaju potrebama pješaka i biciklista

Prošle godine jedna telavivska ulica u središtu grada privremeno je pretvorena u pješačku zonu, dok je druga za automobilski promet bila zatvorena samo petkom. S obzirom na veliko povećanje broja pješaka, ali i pozitivan utjecaj na poslovanje lokalnih trgovina, gradske vlasti odlučile su se oprostiti s automobilima u još 11 ulica.

Tijekom nekoliko narednih tjedana u 11 popularnih ulica grada Tel Aviv-Jaffa uredit će se nove pješačke zone s potpuno ili djelomično zabranjenim automobilskim prometom, javlja The Jerusalem Post. Gradske vlasti su ovu odluku donijele temeljem dobrih rezultata ostvarenih tijekom prošlogodišnjeg eksperimentalnog uvođenja pješačkih zona u središtu grada, nastojeći potaknuti poslovanje lokalnih trgovina i prilagoditi grad potrebama pješaka.

Samo jedna od tih ulica bit će zatvorena za automobilski promet tijekom večernjih i noćnih sati, dok će preostalih 10 postati nove pješačke zone s ugostiteljskim terasama i novom urbanom opremom.

„Otvaranje pješačkih zona u našem gradu dio je sveobuhvatnog plana kojim će se njegovo središte postupno namijeniti isključivo pješacima i biciklistima te dostavnim vozilima i javnom prijevozu“, rekao je gradonačelnik Tel Aviva-Jaffa Ron Huldai. „U posljednjih godinu dana Ulicu Levinsky smo pretvorili u pješačku zonu i za automobilski promet petkom zatvorili Ulicu Sheinkin, a građani su tu promjenu prihvatili s oduševljenjem.“

Na dijelovima ovih ulica označit će se zone kratkog parkiranja za potrebe dostavnih vozila koja se više neće moći parkirati ispred trgovina, a restoranima će se omogućiti postavljanje stolova i stolica u skladu s gradskim propisima.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Pješaci osvajaju bečke ulice!

Nešto što je još prije nekoliko godina bilo potpuno nezamislivo sada postaje stvarnost: Bečka gospodarska komora zalaže se za uvođenje što više „zona susreta“, kako u Beču, tako i u gradovima širom Austrije! Uspješnom obnovom poznate bečke trgovačke ulice Mariahilfer Straße i još nekoliko manjih ulica u središtu austrijskog glavnog grada potvrđena je opravdanost ograničenja automobilskog prometa i ulaganja u podizanje kvalitete javnog prostora.

Beč će sljedeće godine imati stotinu pješačkih zona

U četvrtak je u nazočnosti bečke dogradonačelnice Birgit Hebein te predstavnika nadležnih gradskih odjela i Bečke gospodarske komore službeno otvorena obnovljena bečka ulica Rotenturmstraße i to simboličnim postavljanjem posljednje granitne ploče. Nakon pet i pol mjeseci radova, Bečanke i Bečani su u povijesnoj jezgri grada dobili novu atraktivnu zonu susreta i to uoči početka ovogodišnjih adventskih svečanosti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER