Ulice u središtu Tel Aviva se pretvaraju u pješačke zone

Gradovi se sve više prilagođavaju potrebama pješaka i biciklista

Prošle godine jedna telavivska ulica u središtu grada privremeno je pretvorena u pješačku zonu, dok je druga za automobilski promet bila zatvorena samo petkom. S obzirom na veliko povećanje broja pješaka, ali i pozitivan utjecaj na poslovanje lokalnih trgovina, gradske vlasti odlučile su se oprostiti s automobilima u još 11 ulica.

Tijekom nekoliko narednih tjedana u 11 popularnih ulica grada Tel Aviv-Jaffa uredit će se nove pješačke zone s potpuno ili djelomično zabranjenim automobilskim prometom, javlja The Jerusalem Post. Gradske vlasti su ovu odluku donijele temeljem dobrih rezultata ostvarenih tijekom prošlogodišnjeg eksperimentalnog uvođenja pješačkih zona u središtu grada, nastojeći potaknuti poslovanje lokalnih trgovina i prilagoditi grad potrebama pješaka.

Samo jedna od tih ulica bit će zatvorena za automobilski promet tijekom večernjih i noćnih sati, dok će preostalih 10 postati nove pješačke zone s ugostiteljskim terasama i novom urbanom opremom.

„Otvaranje pješačkih zona u našem gradu dio je sveobuhvatnog plana kojim će se njegovo središte postupno namijeniti isključivo pješacima i biciklistima te dostavnim vozilima i javnom prijevozu“, rekao je gradonačelnik Tel Aviva-Jaffa Ron Huldai. „U posljednjih godinu dana Ulicu Levinsky smo pretvorili u pješačku zonu i za automobilski promet petkom zatvorili Ulicu Sheinkin, a građani su tu promjenu prihvatili s oduševljenjem.“

Na dijelovima ovih ulica označit će se zone kratkog parkiranja za potrebe dostavnih vozila koja se više neće moći parkirati ispred trgovina, a restoranima će se omogućiti postavljanje stolova i stolica u skladu s gradskim propisima.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Privremena zabrana prometa utjecala na značajan porast prometa trgovina

Prema podacima dublinskog gradskog vijeća, mjera privremene zabrane prometa u jednoj od dvije glavne trgovačke ulice u središtu grada i njenom neposrednom okruženju, već je tijekom prvog vikenda provođenja utjecala na značajno povećanje prometa trgovina i ugostiteljskih objekata. Stoga će zabrana prometa u ulici Grafton Street tijekom sljedeća tri vikenda trajati duže i vrijedit će od 11-23 sata, javlja irska nacionalna televizija RTÉ.

Montrealska Crescent Street bez automobila do kraja ljeta

Lokalna udruga trgovaca zatražila je privremenu zabranu automobilskog prometa u središnjoj montrealskoj ulici Crescent Street, poznatoj po noćnom životu, brojnim restoranima i pubovima, kako bi se posjetiteljima omogućilo slobodno kretanje tijekom pandemije COVID-19.

Kada će Zagreb konačno dobiti novu promenadu?

Građanska platforma 1POSTOZAGRAD je prije gotovo dva mjeseca zagrebačkoj gradskoj upravi uputila upit vezano za elaborat proširenja donjogradske pješačke zone. Odgovor na upit još uvijek nije stigao.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER