Nakon četiri godine na Floridi ponovno uočena rijetka plava pčela

Opstanak ove rijetke vrste uvelike ovisi o jednoj drugoj ugroženoj vrsti

Na Floridi je ponovno uočena rijetka plava pčela (Osmia calaminthae) koja je posljednji put viđena 2016. godine te se od tada činilo da je potpuno nestala. Ova rijetka vrsta nedavno je primijećena na grebenu Lake Wales u središnjoj Floridi, a znanstvenici sada žele otkriti koliko ih je preostalo.

Vijest o ponovnom otkriću ove rijetke i nedovoljno istražene vrste nedavno je objavio Prirodoslovni muzej na Floridi čiji su je znanstvenici prvi put detaljnije opisali 2011. godine. Vrsta je pronađena na svega četiri lokacije u središnjoj Floridi te je zadnji put primijećena prije četiri godine.

„Mislio sam da je više nikada nećemo pronaći, tako da smo bili jako uzbuđeni kada smo je opazili na terenu“, rekao je Chase Kimmel, postdoktorski istraživač sa Sveučilišta Florida, koji od ožujka ove godine živi u ekološkoj stanici Archbold u blizini jezera Lake Placid te istražuje ovu vrstu pčela.

Kimmel i njegov savjetnik Jaret Daniels, direktor McGuire centra za leptire i bioraznolikost Prirodoslovnog muzeja na Floridi, rade na dvogodišnjem istraživačkom projektu kako bi utvrdili trenutno stanje i rasprostranjenost plave pčele, kao i njene navike gniježđenja i hranjenja. Na Floridi se očuvanje vrste Osmia calaminthae smatra izuzetno važnim, a ovim bi se projektom moglo utvrditi ispunjava li ova vrsta pčela uvjete za zaštitu prema američkom zakonu o ugroženim vrstama.

  • Uhvaćenu plavu pčelu stavili su u plastičnu vrećicu kako bi je mogli fotografirati, a potom su analizirali pelud koji je ostao u vrećici. / Fotografija: Chase Kimmel - Florida Museum

Ova vrsta pčela nije posebna samo po svojoj plavoj boji po kojoj je u SAD-u dobila naziv „blue calamintha“, već i po „neobičnoj dlaci na glavi“ s koje može pokupiti pelud. Znanstvenici su uočili specifičan način na koji ova pčela pokreće svoju glavu kada posjećuje cvijet, a također su primijetili kako je riječ o samotnoj vrsti koja stvara pojedinačna gnijezda.

Smatra se da plava pčela obitava samo na području grebena Lake Wales, inače poznatog po svojoj izuzetnoj biološkoj raznolikosti, a njezin opstanak uvelike ovisi o ugroženoj vrsti cvjetnica iz porodice metvice poznatoj pod imenom Asheva kalaminta (Clinopodium ashei).

Istraživači su uhvatili pčelu i stavili je u plastičnu vrećicu kako bi mogli fotografirati njenu glavu, prije nego što su je pustili. Zatim su analizirali pelud koji je ostao u vrećici kako bi utvrdili koje cvijeće posjećuje što će znanstvenicima omogućiti više spoznaja o ovoj rijetkoj vrsti.

  • Različiti promjeri i dubine rupa u ovim kutijama znanstvenicima mogu pomoći pri otkrivanju navika gniježđenja insekata koji u njima obitavaju. / Fotografija: Chase Kimmel - Florida Museum

Cilj istraživača je tijekom sljedeće godine snimiti pčele na što je više moguće lokacija kako bi se utvrdilo njihovo trenutno stanje i rasprostranjenost populacije, kao i navike gniježđenja i hranjenja.

„Pokušavamo otkriti što više informacija koje nam ranije nisu bile poznate“, kazao je Kimmel. „To pokazuje koliko malo znamo o pojedinim insektima te kako nas čeka još puno rada, ali i eventualnih velikih otkrića koja se još mogu dogoditi.“

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

I bečke pčele više vole livade šarenog divljeg cvijeća

S ciljem podizanja svijesti o značaju pčela i upoznavanja javnosti s alarmantnim smanjenjem njihovog broja u cijelom svijetu, Ujedinjeni narodi su 20. svibnja proglasili Svjetskim danom pčela. Ovu rezoluciju predložili su naši susjedi Slovenci, jer je na taj dan daleke 1734. godine rođen Anton Janša, pionir suvremenog pčelarstva i veliki poznavatelj pčela.

Danas je Svjetski dan pčela!

S ciljem podizanja svijesti o značaju pčela i upoznavanja javnosti s alarmantnim smanjenjem njihovog broja u svijetu, Ujedinjeni narodi su 20. svibnja proglasili Svjetskim danom pčela. Ovu rezoluciju predložili su naši susjedi Slovenci, a podržale su je sve članice EU i mnoge druge zemlje svijeta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER