Borzan: Komisija je potvrdila pravo putnicima na povrat novca

Europska komisija danas je odlučila sačuvati prava putnika na povrat novca za putovanja otkazana uslijed pandemije koronavirusa!

Potpredsjednica Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu Biljana Borzan je ispred svoje političke grupe poslala pismo predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku vijeća Charlesu Michelu te premjeru Plenkoviću kako je u ovoj krizi za oporavak turizma nužno sačuvati povjerenje putnika u prava koja im jamči EU.

„Čak 12 država članica je tražilo da se ukinu prava na povrat novca u slučaju otkazivanja leta zbog koronavirusa. Socijalisti i demokrati smatraju kako se kriza avioprijevoznika ne smije lomiti preko leđa građana. Tražimo uspostavljanje posebnog fonda za turizam u okviru novog proračuna EU koji bi trebao nadoknaditi gubitke turističkih operatera i pomoći obnovi sektora. Međutim, da bi do povratka turista došlo, nužno je osigurati da bez straha mogu kupovati karte znajući kako im EU jamči pravo na povrat u slučaju povećanja zaraze“, rekla je Biljana Borzan.

Procjenjuje se kako je u EU zbog koronavirusa otkazano oko 87 posto letova. Europski zakon o pravima putnika u zračnom prometu je predvidio ovakve situacije i premda se neka prava suspendiraju, pravo na povrat novca putnicima u slučaju otkazivanja leta je i dalje na snazi.

„Neke aviokompanije su od samog početka krize odbijale građanima vratiti njihov novac. Europski potrošački centri bilježe povećanje upita potrošača za trećinu u odnosu na prošlu godinu. Čak 44 posto upita vezano je za prava putnika u zračnom prometu. Procjena je da su aviokompanije u ovom trenutku dužne putnicima 32,3 milijarde eura refundacija“, kaže Borzan.

Europska komisija je u današnjim preporukama za transport i turizam unatoč pritiscima potvrdila pravo na povrat novca u slučaju otkazanog putovanja.

„Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj se godišnje ostvari oko 330 tisuća putovanja avionom, a taj broj se svake godine značajno povećava. U Hrvatskoj je to povećanje čak veće od europskog prosjeka. Velika većina građana se također nalazi u financijskim problemima uslijed povećanja nezaposlenosti izazvanog krizom, i apsolutno je neprihvatljivo da se građane „dere“ kako bi se spasilo velike igrače“, rekla je Borzan.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Srpska vlada povukla sporne izmjene Zakona o vodama

Povučene su sporne izmjene Zakona o vodama koje je Narodna skupština Republike Srbije usvojila sredinom srpnja ove godine. Brojne nevladine organizacije ustale su protiv izmjena ovog zakona koje bi omogućile zakup prostora javnog vodnog dobra i postavljanje splavova neposrednom pogodbom, izvijestio je portal Balkan Green Energy News.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER