Borzan: Komisija je potvrdila pravo putnicima na povrat novca

Europska komisija danas je odlučila sačuvati prava putnika na povrat novca za putovanja otkazana uslijed pandemije koronavirusa!

Potpredsjednica Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu Biljana Borzan je ispred svoje političke grupe poslala pismo predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku vijeća Charlesu Michelu te premjeru Plenkoviću kako je u ovoj krizi za oporavak turizma nužno sačuvati povjerenje putnika u prava koja im jamči EU.

„Čak 12 država članica je tražilo da se ukinu prava na povrat novca u slučaju otkazivanja leta zbog koronavirusa. Socijalisti i demokrati smatraju kako se kriza avioprijevoznika ne smije lomiti preko leđa građana. Tražimo uspostavljanje posebnog fonda za turizam u okviru novog proračuna EU koji bi trebao nadoknaditi gubitke turističkih operatera i pomoći obnovi sektora. Međutim, da bi do povratka turista došlo, nužno je osigurati da bez straha mogu kupovati karte znajući kako im EU jamči pravo na povrat u slučaju povećanja zaraze“, rekla je Biljana Borzan.

Procjenjuje se kako je u EU zbog koronavirusa otkazano oko 87 posto letova. Europski zakon o pravima putnika u zračnom prometu je predvidio ovakve situacije i premda se neka prava suspendiraju, pravo na povrat novca putnicima u slučaju otkazivanja leta je i dalje na snazi.

„Neke aviokompanije su od samog početka krize odbijale građanima vratiti njihov novac. Europski potrošački centri bilježe povećanje upita potrošača za trećinu u odnosu na prošlu godinu. Čak 44 posto upita vezano je za prava putnika u zračnom prometu. Procjena je da su aviokompanije u ovom trenutku dužne putnicima 32,3 milijarde eura refundacija“, kaže Borzan.

Europska komisija je u današnjim preporukama za transport i turizam unatoč pritiscima potvrdila pravo na povrat novca u slučaju otkazanog putovanja.

„Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj se godišnje ostvari oko 330 tisuća putovanja avionom, a taj broj se svake godine značajno povećava. U Hrvatskoj je to povećanje čak veće od europskog prosjeka. Velika većina građana se također nalazi u financijskim problemima uslijed povećanja nezaposlenosti izazvanog krizom, i apsolutno je neprihvatljivo da se građane „dere“ kako bi se spasilo velike igrače“, rekla je Borzan.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Emisije stakleničkih plinova u EU-u 2019. dosegnule najnižu razinu u zadnjih 30 godina

Danas je objavljeno godišnje Izvješće o napretku mjera klimatske politike EU-a koje pokazuje napredak EU-a u smanjenju emisija stakleničkih plinova u 2019. godini. Razine emisija stakleničkih plinova u 27 država članica EU-a smanjile su se za 3,7 % u odnosu na prethodnu godinu, dok je BDP porastao za 1,5 %. U odnosu na 1990. razine emisija manje su za čak 24 %.

Zastupnici pozivaju na veće jedinstvo EU-a u borbi protiv epidemije COVID-19

U četvrtak je 687 zastupnika Europskog parlamenta sudjelovalo u prvom glasanju na posebnoj plenarnoj sjednici posvećenoj hitnim mjerama protiv širenja zaraze COVIDa-19. Zastupnici su pozvali na pojačanu solidarnost među državama članicama, a dugoročne mjere EU-a morale bi ublažiti ekonomske posljedice krize.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER