Novi i značajni projekti i financijski iskoraci Grada Karlovca u 2018. godini

Planovi za 2018. godinu

U 2018. godini Grad Karlovac poticat će razvoj poljoprivrede s više novca, odnosno s 1,7 milijuna kuna umjesto ovogodišnjih 1.6 milijuna kuna. Više će biti i za poticanje malog i srednjeg poduzetništva i to 1,54 milijuna kuna što je značajan skok u odnosu na ovogodišnjih 1,1 milijun kuna, a takav je plan i za poticanje razvoja turizma sa 1,16 milijuna kuna u odnosu na ovogodišnjih uloženih 1,23 milijuna kuna, javljaju iz Grada Karlovca.

Povećanje će uslijediti i za sve druge poticaje u gospodarstvu u 2018. godini, kako je između ostalog najavio zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak na konferenciji za medije na kojoj su gradonačelnik i njegovi zamjenici javnosti objasnili što je planirano u proračunu Grada Karlovca za sljedeću godinu.

Pojačana ulaganja u komunalne projekte

Osim spomenutog, poseban naglasak stavljen je na financijski i operativno pojačana ulaganja u komunalne projekte poput 9,2 milijuna kuna na pripremu infrastrukture u poduzetničkoj zoni Gornje Mekušje, dok će se ukupno u 2018. godini na komunalno uređenje grada uložiti čak 38,2 milijuna kuna, što obavezno uključuje interventne mjere obrane od poplava ali i uređenje Mažuranićeve obale, Gundulićeve i Preradovićeve ulice uz sanaciju zida na obalama Kupe, područje Rakovca od OŠ “Dragojle Jarnević" do Majderove ulice, izgradnju rotora ispred Školske sportske dvorane, most Hrnetić-Jelsa, obnovu Draškovićeve ulice te konačno pokrenuti projektiranje podzemne garaže kod robne kuće Karlovčanke. Hrvatske ceste uključit će se sa rekonstrukcijom Prilaza V. Holjevca od pothodnika do Smičiklasove ulice, izgradnjom rotora na Logorištu i početkom rekonstrukcije D-6, uključujući Marmontovu aleju na Dubovcu.

Ulaganja u školstvo i kulturu

Zamjenica Andreja Navijalić istakla je nastavak ulaganja u školstvo, sport i kulturu, a jedan od najznačajnijih projekata koji zadire u gotovo sve pore društvenog života grada istaknula je kino Edison za koji je izdana građevinska dozvola. U tijeku je kompletiranje prijave projekta za financiranje iz natječaja „Kulturna baština u funkciji turizma“ koji se raspisuje iduće godine. Druga velika investicija u kulturi i turizmu je Muzej Domovinskog rata, "teška" više od pet milijuna kuna predviđenih samo u idućoj godini.

Sredstava za umirovljenike i mlade obitelji

Grad će nastaviti brigu i u okviru socijalnih davanja, ali i povećati pomoć umirovljenicima s minimalnim mirovinama i cenzuse za ostvarivanje pomoći iz socijalnog programa Grada Karlovca. Povećana je i briga za mlade obitelji utoliko što će naknada za novorođenčad biti povećana s 1.000 na 1.500 kuna, rekla je zamjenica Navijalić, a smanjit će se cijena vrtića obiteljima s troje i više djece, projektirati obnova vrtića Grabrik, učenicima osnovnih škola kupiti udžbenici, određenima i radne bilježnice te sufinancirati privatni vrtić kako bi što više djece imalo svoje mjesto u vrtiću.

Više novca i za karlovački sportu, ali isključivo za mlade sportaše

Gradonačelnik Damir Mandić naglasio je i projekte od velikog značaja za svakodnevni život građana grada Karlovca kao što je pametno gospodarenja otpadom koje uvodi novine u idućoj godini s naglaskom na odvajanje otpada, sanaciju vrelovoda i daljnja projektiranja za što je osigurano 2,3 milijuna kuna ali i intenzivno istraživanje geotermalnih izvora na području grada kako bi se iskoristili za grijanje.

U 2018. i dalje kao top tema ostaje obrana od poplava, posebno područje Logorišta za što je izdana lokacijska dozvola, a u veljači se očekuje početak procesa otkup zemljišta.

Gradski proračun predviđa i čitav niz drugih aktivnosti u 2018. godini, a iznosit će ukupno 256,4 milijuna kuna. 

Grad Karlovac / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Edukacija o antikorupciji za službenike lokalne i regionalne samouprave

„Antikorupcijski vodič za službenike i namještenike u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi“ predstavljen je početkom godine u Koprivnici, gdje je započeo i ciklus edukacija o antikorupciji, a nastavlja se 19. prosinca u Virovitici.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER