Borzan: Cjepivo svima, a ne samo bogatima

„Ako se ponove kaos i sebičnost, posljedice bi mogle biti pogubne.“

Utrka za pronalazak učinkovitog cjepiva za koronavirus je možda i najveći globalni projekt u ovom stoljeću

Globalne sile usmjerile su istraživačke i financijske resurse k tom projektu, među njima i Europska unija, koja je kroz programe poput Inicijative za inovativne lijekove i Horizon 2020 u tu svrhu osigurala izdašna sredstva iz zajedničke blagajne. Konsenzus postoji oko toga što treba napraviti da bi se cjepivo pronašlo, no malo tko spominje što nakon toga.

„Kad se pronađe, cjepivo će biti najtraženije dobro na tržištu, jer će osim od koronavirusa štititi i od pada BDP-a, nezaposlenosti i urušavanja društvenog poretka. Zato se ne bi smjelo tretirati kao obično tržišno dobro, jer će u tom slučaju u globalnom aukcijskom nadmetanju najgore proći mali i siromašni. Kad ga bude, cjepivo mora biti dostupno svima, a ne samo bogatima,“ smatra potpredsjednica eurosocijalista, dr. Biljana Borzan.

Hrvatska europarlamentarka je poslala prioritetno zastupničko pitanje Europskoj komisiji o potrebi stvaranja europskog plana distribucije i nabave cjepiva. Europska komisija domaćin je virtualne donatorske konferencije u ponedjeljak na kojoj će se prikupljati sredstva za razvoj cjepiva protiv koronavirusa i za liječenje bolesti koju uzrokuje.

„S obzirom da se novcem europskih poreznih obveznika financira istraživanje, EU i države članice moraju osmisliti plan nabave i distribucije koji će se temeljiti na solidarnosti. Ako se ponove kaos i sebičnost, posljedice bi mogle biti pogubne. Pozvala sam EU i države članice da organiziraju zajedničku javnu nabavu jer će u bloku moći bolje pregovarati s farmaceutima. Potrebno je osmisliti i plan kako bi se prvo zaštitili oni na prvoj liniji borbe protiv zaraze te najugroženiji,“ kazala je Borzan.

Borzan je poslala dopis i Europskom vijeću kojim u ovim izazovnim trenucima predsjeda upravo Hrvatska.

„Pozivam hrvatsku Vladu da iskoristiti mehanizme koju su joj na raspolaganju kako bi postavila temelje europske suradnje oko nabave i distribucije cjepiva. Kao mala zemlja  takvu priliku više nećemo imati i bila bi tragedija da je ne iskoristimo“, zaključila je Borzan.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Bez carine na medicinsku opremu za borbu protiv COVIDa-19

Europska komisija je u petak navečer odobrila zahtjeve država članica EU-a i Ujedinjene Kraljevine da privremeno ukine plaćanje carina i PDV-a na uvoz medicinskih proizvoda i zaštitne opreme iz trećih zemalja kako bi pomogla u borbi protiv koronavirusa.

Jesu li proizvođači kirurških maski, rukavica i ostalog spremni za nova EU pravila?

Jesu li radi pandemije koronavirusa europski i drugi proizvođači medicinske opreme spremni na početak primjene nove EU regulative o medicinskim uređajima u svibnju? To je predmet pisma kojeg je potpredsjednica eurosocijalista, dr. Biljana Borzan, u ime svoje političke grupe poslala europskoj povjerenici za zdravlje i sigurnost hrane Steli Kyriakides.

Borzan: Komisija je potvrdila pravo putnicima na povrat novca

Potpredsjednica Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu Biljana Borzan je ispred svoje političke grupe poslala pismo predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku vijeća Charlesu Michelu te premjeru Plenkoviću kako je u ovoj krizi za oporavak turizma nužno sačuvati povjerenje putnika u prava koja im jamči EU.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER