Beč ponovno bira najljepše privatne vrtove

Ovogodišnje pobjednice i pobjednike očekuju razne novčane nagrade, kao i korisna literatura o sadnji cvijeća i biljaka

Sve građanke i građani Beča koji su svoje domove i balkone ukrasili prekrasnim cvijećem i biljkama moći će sudjelovati u gradskom foto-natječaju „Rascvjetani dom“

Ljubitelji biljaka i cvijeća u austrijskoj prijestolnici ovog će se 1. svibnja zasigurno posvetiti svojim vrtovima. Tada, naime, počinje fotografski natječaj „Rascvjetani dom“ („Blühendes Zuhause“) koji već dvanaesti put zaredom organizira Grad Beč. U sklopu njega ove će se godine pod geslom „Balkoni u cvatu!“ („Balkonien blüht auf“) ponovo birati najljepše privatne zelene oaze u Beču.

  • Najljepši bečki vrt 2019. © Wohnservice Wien - Ludwig Schedl

Stoga je članica bečkog gradskog vijeća zadužena za stanogradnju i prava žena, Kathrin Gaal, pozvala sve zainteresirane građanke i građane da do 23. kolovoza 2020. na internetskim stranicama ovog natječaja objave najljepše fotografije svojih šarolikih vrtova. Nakon toga će stručan žiri odabrati ovogodišnje pobjednice i pobjednike koje očekuju razne novčane nagrade, kao i korisna literatura o sadnji cvijeća i biljaka te potpisani primjerci novog izdanja autora i poznatog vrtlara Karla Plobergera.

  • Geslo natječaja je Balkoni u cvatu! © Wohnservice Wien - Ludwig Schedl

S obzirom na trenutnu pandemiju koronavirusa u fokusu će ovaj put – uz okućnice, kao i vrtove na balkonima i terasama, biti i takozvani indoor vrtovi. To podrazumijeva odabir najljepših sobnih biljaka odnosno najkreativnijih „kuhinjskih“ vrtova i „džungli“ unutar vlastita četiri zida - bez obzira na to radi li se o cvijeću, začinskom bilju ili povrću. Zahvaljujući toj novoj kategoriji u natječaju će moći sudjelovati i svi oni koji su unatoč nedostatku balkona ili terase u svojim domovima uspjeli stvoriti jedinstvene biljne i cvjetne kreacije.

  • Najljepši bečki balkon 2019. nalazi se u 15. bečkom okrugu © Wohnservice Wien - Ludwig Schedl

A sve vrtlarice i vrtlari − kao i oni koji to tek žele postati, zasigurno će pronaći inspiraciju u galeriji s fotografijama iz prethodnih godina ovog natječaja kao i na Facebook te Instagram stranici bluehendeszuhause. Jer u ovim je teškim vremenima jedan od najboljih načina za opuštanje upravo vrtlarenje.

  • Najljepša bečka terasa 2019. © Wohnservice Wien - Ludwig Schedl

EurocommPR / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Stanogradnja na bečki način

Grad Beč poznat je po svojoj politici subvencioniranja stanogradnje i stanovanja čime se osigurava visoka kvaliteta života u austrijskog metropoli. Jedan od najnovijih bečkih projekata je prenamjena zemljišta bečkih lokalnih željeznica u 12. okrugu u novi stambeni kompleks.

Grad Beč ulaže u prevenciju nasilja

Zbog izvanredne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa danas više nego ikad do izražaja dolazi važnost zaštite žena i djece od nasilja. Stoga je Grad Beč odlučio uložiti više financijskih sredstava u prevenciju kao najbolji oblik zaštite od nasilja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER