U Španjolskoj plažu prskali izbjeljivačem zbog zaštite od koronavirusa

Plaža u gradiću Zahara de los Atunes i njezine dine zaštićena su lokacija za gniježđenje ptica selica

Lokalne vlasti u španjolskom gradiću Zahara de los Atunes ispričale su se zbog prskanja plaže izbjeljivačem u pokušaju zaštite djece od koronavirusa. Sada im zbog uništavanja zaštićenog ekosustava prijeti kazna.

Kako je u srijedu objavio BBC, lokalne vlasti u gradiću Zahara de los Atunes na andaluzijskoj obali Costa de la Luz u provinciji Cádiz, otopinom izbjeljivača poprskale su više od dva kilometra plaže i to samo dan prije nego što je po prvi put nakon uvođenja karantene u Španjolskoj djeci dopušten izlazak iz kuće.

Ekolozi su zgroženi i tvrde kako je time lokalnom ekosustavu nanesena ogromna šteta. Španjolska je jedna od zemalja koja je s 23.800 preminulih najteže pogođena krizom koronavirusa, a vlada u Madridu nedavno je najavila popuštanje mjera sprječavanja širenja zaraze i postupan povratak u „novu normalu“ u četiri faze do kraja lipnja.

María Dolores Iglesias, voditeljica volonterske skupine za zaštitu okoliša u provinciji Cádiz, potvrdila je da je posjetila plažu i da je užasnuta zatečenim stanjem. Rekla je da je izbjeljivač „ubio sve na tlu, ništa se ne vidi, čak ni insekti“.

Plaža i njezine dine zaštićena su lokacija za gniježđenje ptica selica, a Iglesias kaže da je vidjela barem jedno uništeno gnijezdo s jajima preko kojeg su prešli traktori.

„Izbjeljivač se koristi kao vrlo jako dezinfekcijsko sredstvo te se obično upotrebljava za dezinfekciju ulica i asfalta, ali ovdje je počinjena ogromna šteta“, izjavila je Iglesias za španjolske medije te dodala kako je zbog mjera karantene divlji svijet na ovoj plaži doslovno bujao.

„Plaža ima svoj vlastiti način pročišćavanja i ovo prskanje nije bilo potrebno“, rekla je María Dolores Iglesias. „Lokalne vlasti uopće nisu razmišljale o tome da je plaža živi ekosustav.“

Lokalni čelnik Agustín Conejo priznao je kako je ovaj potez bio pogrešan, iako su se na njega odlučili s najboljom namjerom jer su htjeli zaštititi djecu koja su nakon šest tjedana karantene trebala doći na more.

Andaluzijska regionalna vlada sada razmišlja o kažnjavanju lokalne samouprave, javio je španjolski dnevnik El Pais, dok je španjolski Greenpeace na Twitteru komentirao kako „prskanje plaža izbjeljivačem usred sezone gniježđenja ptica očito nije jedna od Trumpovih ideja, već se tako nešto upravo dogodilo u Zahara de los Atunes.“

Nadamo se da nedavna kontroverzna izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa o mogućnosti „liječenja“ inficiranih osoba dezinfekcijskim sredstvom neće na slične postupke potaknuti nekog od ovdašnjih čelnika lokalne samouprave.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Barcelona ima najbolju javnu knjižnicu na svijetu

Knjižnica „Gabriel García Márquez“ u četvrti Sant Martí u Barceloni proglašena je najboljom javnom knjižnicom za 2023. godinu. Nagrada je dodijeljena ovog ponedjeljka tijekom 88. kongresa Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA) u Rotterdamu.

Španjolska policija natjerala studente na čišćenje plaže nakon ilegalne zabave

Policija u galicijskoj provinciji La Coruña prekinula je „zabavu“ na plaži, a prije odlaska kućama studenti iz nekoliko europskih i latinoameričkih zemalja morali su počistiti nered koji su prouzročili. Zbog pandemije COVID-19 u Španjolskoj je i dalje zabranjeno okupljanje više od 15 ljudi, kao i konzumacija alkohola na zaštićenim plažama.

Stroge mjere borbe protiv koronavirusa smanjile onečišćenje zraka

Podaci Europske agencije za okoliš (European Environment Agency - EEA) potvrđuju velika smanjenja koncentracija onečišćujućih tvari u zraku - posebno koncentracije dušikovog dioksida (NO2) i to uglavnom zbog smanjenog prometa i drugih aktivnosti. To posebno vrijedi za velike europske gradove čije je stanovništvo u karantenama i pod raznim mjerama ograničenja kretanja. EEA podatake prikuplja svakog sata, na oko tri tisuće mjernih postaja širom europskih zemalja.

Svijet je stao, priroda se liječi!

Najnovije snimke satelita Copernicus Sentinel-5P ponovno pokazuju značajno smanjenje koncentracije dušikovog dioksida u nekoliko glavnih gradova u Europi - uključujući Pariz, Madrid i Rim, priopćila je Europska svemirska agencija (ESA).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER