Svjetski dan plesa u Zadru obilježen uz zvuke Morskih orgulja

Dok je i ples „na čekanju“, Zadarski plesni ansambl želi vam sretan Svjetski dan plesa 2020.

U ranu zoru, u savršenom miru i bez publike, Zadarski plesni ansambl izveo je prostorni performans koji je poslužio kao podloga za kratki film kojim se, pod posebnim uvjetima, obilježio ovogodišnji Međunarodni dan plesa u Zadru.

„Zadar, grad duge tradicije plesne umjetnosti, pridružuje se dosljedno od 1999. godine obilježavanju ovog, zaljubljenicima plesa, važnog datuma“, stoji u priopćenju Zadarskog plesnog ansambla.

Zadarski plesni ansambl ove je godine, poštujući mjere zaštite od širenja zaraze koronavirusom, pripremio kratki film kao homage gradskim prostorima koji Zadar čine uistinu posebnim.

  • Zadarski plesni ansambl na najlipšoj rivi na svitu“ / Foto: Sanja Petrovski

„Velik prostor zadarske rive ispunili su plesači tjelesnim instalacijama u maniri site specific teatra. Izlazeći van okvira kazališta i zatvorenih prostora, ples je dobio novu dimenziju kroz skladne kompozicije tijela i pokreta, kamena i mora. Čistim i jednostavnim izrazom tijela, nenametljivo i u skladu s prostorom, pokret i ples ispunili su i zavladali živom scenografijom 'najlipše rive na svitu'", ističu u Zadarskom plesnom ansamblu.

Ova prelijepa umjetnička intervencija u povijesni i suvremeni ambijent grada izvedena je bez prisustva publike, a u izvedbi ovog performansa sudjelovalo je 24 član(ica)a Ansambla.

  • U ranu zoru, u savršenom miru i bez publike, Zadarski plesni ansambl izveo je prostorni performans kojim je obilježen Međunarodni dan plesa u Zadru / YouTube Screenshot / Zadarski plesni ansambl

Performans su snimili stalni suradnici Ansambla, Tomislav Kraljević Shome, Igor Petrovski te Matea Bilosnić koja je ujedno i montirala kratki video. Koncept i režiju potpisuje Sanja Petrovski, pedagoginja na Odjelu za suvremeni i klasični balet Glazbene škole „Blagoja Bersa u Zadru te uz pok. Nives Šimatović Predovan jedna od osnivačica i voditeljica Zadarskog plesnog ansambla. Također, Sanja Petrovski je uz Petru Hrašćanec pokretačica i umjetnička direktorica Festivala suvremenog plesa „Monoplay“, a prošle je godine nagrađena i Nagradom Grada Zadra.

Projekt je financiran od strane Zaklade Kultura nova i Ministarstva kulture RH.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Ostanite doma i naučite kako se radi stakleni nakit

Idealna je prilika da se tijekom samoizolacije ili karantene upoznate s brojnim domaćim i svjetskim muzejima koji nude mogućnost virtualne šetnje, a zadarski Muzej antičkog stakla poziva vas da putem live streama upoznate umjetnicu Antoniju Gospić i u nedjelju navečer pratite demonstraciju izrade nakita i minijaturnih predmeta na plameniku.

Povratak ugroženih vrsta morskih sisavaca i kornjača

Rezultati studije koju su proveli američki znanstvenici iz Centra za biološku raznolikost potvrđuju kako se provođenjem strožeg zakona zaštite i pažljivijim upravljanjem oporavilo više od 75 posto ugroženih vrsta morskih sisavaca i kornjača.

Classical Band Aid Rijeka: Song for the water 2020 (Oda vodi)

Udruga Dijamant klasika Rijeka i Classical Band Aid Rijeka najavljuju skladbu „Song for the water 2020“ („Oda vodi“) koja će se povodom Svjetskog dana voda premijerno izvesti putem njihovog YouTube kanala u nedjelju 22. ožujka u 11:55 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER