Pomoć za bečke fijakeriste

Za brigu o svakom konju po 250 eura mjesečno

Vozači fijakera zbog pandemije koronavirusa bilježe velike gubitke, pa će im Grad Beč sufinancirati hranu za konje

Simboli austrijske prijestolnice – poznati bečki fijakeri – izrazito su pogođeni krizom koju je izazvala pandemija koronavirusa. Vožnja fijakera bečkim ulicama praktički je stala, pa je egzistencija fijakerista zbog nedostatka prihoda trenutno ugrožena. To bi moglo neposredno utjecati i na njihove konje jer ne znaju kako će nastaviti financirati hranu i sve ostalo što je tim životinjama potrebno.

No, bečki gradonačelnik Michael Ludwig napomenuo je da Grad Beč nikoga ne ostavlja na cjedilu. Stoga će Grad fijakeristima tijekom naredna tri mjeseca po konju isplatiti 250 eura mjesečno kako bi se o njima mogli adekvatno brinuti i u ovim teškim vremenima. Iz tih će se sredstava financirati hrana, slama i redovito održavanje kopita.

  • Bečki fijaker / Foto © Anton Uniqueton / Pexels

O provedbi ovog paketa pomoći brinut će Bečka gospodarska komora. Njen predsjednik, Walter Ruck, objasnio je da će se ovakvom brzom reakcijom osigurati dobrobit životinja te istovremeno pomoći fijakeristima da se njihova tradicija nastavi i nakon završetka ove krize.

  • Bečki fijakeri ispred poznatog muzeja Albertina i na trgu Michaelerplatz u vremenu prije koronavirusa © Ekovjesnik

U Beču trenutno postoji 21 poduzeće fijakera s približno 300 konja. Glavni su im klijenti turisti, kojih sada uopće nema, kao i domaći sudionici raznih proslava poput pričesti ili vjenčanja koje se u ovim uvjetima ne mogu održavati.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

rescEU | Isporučene dodatne pošiljke zaštitnih maski FFP2

Nakon prošlotjedne isporuke Italiji, dodatne pošiljke zaštitnih maski FFP2 isporučene su Španjolskoj, Italiji i Hrvatskoj u okviru sustava rescEU. Radi se o prvoj zajedničkoj europskoj pričuvi medicinske opreme, uspostavljenoj prošlog mjeseca kako bi se pomoglo zemljama pogođenima pandemijom koronavirusa, objavila je Europska komisija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER