SunCrafter uređaj za dezinfekciju ruku na solarnu energiju

Ideja solarne dezinfekcije ruku pobijedila na hackathonu koji je podržala Europska svemirska agencija (ESA)

Na hackathonu koji je podržala Europska svemirska agencija (ESA), pojavila se ideja ponovne uporabe iskorištenog solarnog panela i to za dezinfekciju ruku. Ideja je odabrana kao najbolja, a berlinski startup SunCrafter sada radi na ubrzanom usavršavanju rješenja kako bi njihov uređaj pomogao pri suzbijanju širenja virusa COVID-19.

Solarni paneli postali su nezamjenjiva komponenta u borbi protiv klimatskih promjena. Međutim, ispostavilo se da imaju dodatni potencijal za spas svijeta! Da se solarni paneli mogu koristiti u borbi protiv širenja virusa COVID-19, dokazao je berlinski startup SunCrafter koji razvija off-grid solarne generatore iz upcikliranih solarnih panela i koji je pobijedio na nedavno održanom hackathonu COVID-19.

Na ovom događaju sudjelovalo je čak 12.000 ljudi iz stotinu zemalja, a među dvanaest ponuđenih tema za koje su razvijali rješenja bilo je i suzbijanje širenja virusa COVID-19. Slične su događaje širom svijeta posljednjih tjedana podržale vlade, istraživački instituti i privatne tvrtke, no ovaj hackathon, usmjeren na rješenja zasnovana na korištenju fotonaponskih sustava, podržala je Europska svemirska agencija (ESA), a financirao ga je estonski startup hub Garage48.

Pobjednička ideja SunCraftera javila se kao odgovor na izbijanje pandemije koronavirusa, i zasniva se na korištenju upcikliranih solarnih panela koji dobivaju novu namjenu - postaju uređaji za dezinficiranje ruku! Paneli i dalje stvaraju dovoljno električne energije za napajanje posebnih UV svjetiljki, čija je svjetlost valne duljine te ubija viruse, uključujući i COVID-19. U SunCrafteru tvrde kako je njihov uređaj siguran za ljude, odnosno ne oštećuje kožu ili oči, a još jedna njegova prednost je korištenje panela koji su završili svoj radni vijek.

Suncrafter ima već dovoljno iskustva u korištenju starih solarnih panela. Djeluje pri Siemensovom inovacijskom kampusu u Berlinu te prikuplja panele iz starih komercijalnih sustava koje koristi za izradu off-grid solarnih generatora namijenjenih napajanju udaljenih zajednica.

Kriza koronavirusa iznjedrila je brojna izvrsna rješenja

Pobjeda na hackathonu znači da je berlinski tim dobio 20.000 eura za daljnji razvoj rješenja. Osnivačica i izvršna direktorica SunCraftera, Lisa Wendzich, rekla je da tvrtka sada zajedno sa svojim partnerima radi na utvrđivanju količine uređaja koja se može proizvesti u narednim tjednima i mjesecima.

„Ova bi se tehnologija mogla koristiti u terenskim bolnicama, izbjegličkim kampovima i urbanim slamovima u zemljama sa slabom opskrbom energije, kao i u javnim prostorima u sjevernim područjima Zemlje“, izjavila je Lisa Wendzich.

Joana Kamenova, poslovna analitičarka iz ESA-e, bila je jedna od 180 osoba koje su volontirale kao mentori tijekom hackathona i pomogle u procjeni nekih prijedloga.

„Imali smo dosta vrlo naprednih ideja za rješavanje trenutne zdravstvene krize. Kako podržavamo male tvrtke koje žele pronaći izlaz iz trenutne krize? Što možemo iz nje naučiti i kako se možemo boriti protiv klimatskih promjena? Vrlo je uzbudljivo razmišljati o tome kako se nova rješenja mogu razvijati korištenjem svemirskih podataka i tehnologije, a neke od predloženih ideja bile su uistinu fantastične“, rekla je Kamenova.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Uspjeh Rijeke na svjetskoj rang listi startup ekosustava

StartupBlink, vodeća svjetska platforma za mapiranje i analizu startup ekosustava, odnosno okruženja koje podupire rast i razvoj startupva, objavila je poredak za 2020. godinu u kojem je obuhvaćeno 1.000 gradova iz 100 zemalja svijeta.

Svijet je stao, priroda se liječi!

Najnovije snimke satelita Copernicus Sentinel-5P ponovno pokazuju značajno smanjenje koncentracije dušikovog dioksida u nekoliko glavnih gradova u Europi - uključujući Pariz, Madrid i Rim, priopćila je Europska svemirska agencija (ESA).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER