Bečki gradonačelnik Ludwig: Kupujmo domaće!

Bečki gradonačelnik pozvao je svoje sugrađan(k)e da kupovinom domaćih proizvoda pomognu očuvati radna mjesta i ojačati lokalno gospodarstvo, a tako mogu doprinijeti i zaštiti klime

U austrijskoj se metropoli ponovo otvaraju trgovine na malo – ali uz pridržavanje sigurnosnog razmaka!

Sigurnosne mjere za sprječavanje širenja koronavirusa, koje je u ožujku donijela austrijska vlada, neposredno su utjecale na brojne grane tamošnjeg gospodarstva. U Beču su zbog njih tako zatvorene tisuće trgovina i kafića. No, lokalni dobavljači − koji su se prvotno našli u neizvjesnoj situaciji − sada ipak mogu odahnuti. Zahvaljujući novoj odluci o relaksiranju pojedinih sigurnosnih mjera od 14. travnja je u Austriji ponovo dopušten rad trgovinama na malo.

  • Bečki gradonačelnik Michael Ludwig pozvao je svoje sugrađan(k)e da kupuju domaće proizvode / © C.Jobst - PID

Stoga svoja vrata sada mogu otvoriti svi dućani koji se nalaze u prostoru manjem od 400 m2, pridržavajući se pritom ograničenja broja kupaca koji se tamo istovremeno smiju nalaziti. U gradu Beču je to, prema procjenama, oko 4.600 trgovina među kojima su mali dućani mješovite robe, manje prodavaonice odjeće, knjižare, papirnice, cvjećarne kao i razne trgovine lokalnih dobavljača prehrambenih proizvoda. Većinom se radi o malim i srednjim poduzećima te obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja će sada moći očuvati svoje poslovanje. A da bi domaći proizvodi bili dostupni svima, Grad Beč odlučio je uspostaviti i posebnu online platformu Wien hält zusammen gdje lokalni dobavljači mogu predstaviti svoje proizvode, a građani naručiti njihovu dostavu na svoj kućni prag.

  • U Beču se uzgaja čak 40 vrsta povrća / © PID - Fürthner

Bečki gradonačelnik Michael Ludwig pozvao je svoje sugrađan(k)e da kupuju domaće proizvode kako bi time pomogli osigurati radna mjesta i ojačati lokalno gospodarstvo. Uz to je naglasio da kupnjom domaćih proizvoda možemo doprinijeti i klimatskoj zaštiti jer se tako smanjuje transportna udaljenost između proizvođača i kupaca.

Poljoprivrednici u gradu Beču danas uzgajaju čak 40 različitih vrsta povrća čiji godišnji urod dosegne preko 70.000 tona. Među kupcima su pritom najpopularnije domaće rajčice, krastavci, salate i krumpiri.

EurocommPR / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Teški dani za europske poljoprivrednike

Kriza koronavirusa ugrozila je i brojne europske poljoprivrednike, posebice one čiji plasman proizvoda ponajviše ovisi o prodaji na tržnicama. Pored toga, uvođenje karantena i strogih mjera ograničenja kretanja širom Europe zatvorilo je i sve restorane i druge ugostiteljske objekte te zaustavilo kretanje sezonske radne snage, zbog čega mnogi poljoprivrednici strahuju da će im proizvodi završiti na otpadu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER