Obnovljivi izvori čine 52 posto njemačkog energetskog miksa

U Njemačkoj se zbog pandemije koronavirusa trenutno koristi 8,7 posto manje električne energije nego početkom ožujka

U Njemačkoj je u prvom tromjesečju 2020. godine iz obnovljivih izvora dobiveno 52 posto električne energije koja je isporučena u javnu mrežu. No, potrebna su daljnja ulaganja kako bi se taj visoki udio obnovljivih izvora energije mogao zadržati, a još se ne zna koliko će na potrošnju električne energije utjecati kriza koronavirusa.

S obzirom da je Njemačka postavila cilj udjela energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije od 65 posto do 2030. godine, čini se da je s 52 posto električne energije dobivene iz obnovljivih izvora u prvom tromjesečju 2020. godine na dobrom putu da to i postigne. Međutim, stručnjaci upozoravaju da se taj trend zaustavlja zbog usporavanja izgradnje novih vjetroelektrana i solarnih elektrana.

Kako je objavljeno u priopćenju Njemačkog udruženja energetskih i vodnih industrija (Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft – BDEW) i Centra za istraživanje solarne energije i vodika (Zentrum für Sonnenenergie und Wasserstoff-Forschung - ZSW) u Stuttgartu, u usporedbi s potrošnjom energije iz fosilnih goriva, obnovljivi su izvori energije zabilježili porast od sedam posto u odnosu na 44,4 % u istom razdoblju prošle godine.

Olujni vjetrovi i obilje sunca

Energija vjetra (43 milijardi kWh iz kopnenih vjetroparkova i 9 milijardi kWh iz priobalnih vjetroelektrana), te solarna energija (7 milijardi kWh) i drugi izvori obnovljive energije generirali su tako 77 milijardi kWh u usporedbi sa 67 kWh u prvom kvartalu 2019. godine. Standardnim EU mjerenjem potrošnje električne energije, u javnu je mrežu ukupno isporučeno 148 milijardi kWh, čime je udio energije iz konvencionalnih elektrana na ugljen i plin te nuklearnih postrojenja iznosio 48 posto (151 mlrd. kWh u prvom tromjesečju 2019.).

Porast udjela obnovljivih izvora energije od 7 % dogodio se uz istovremeno zatvaranje konvencionalnih elektrana i utjecaj pandemije koronavirusa na industriju, navodi se u priopćenju BDEW-a i ZSW-a. Rekordan rast obnovljivih izvora energije u prvom tromjesečju uslijedio je nakon gašenja njemačke nuklearne elektrane Philippsburg 2 krajem 2019. godine i privremenog stavljanja elektrana na smeđi ugljen u stanje mirovanja.

Napominje se, također, da su na porast uvelike utjecali olujni vjetrovi u veljači i obilje sunčeve energije u ožujku. Naime, zahvaljujući olujnom vjetru, njemačke vjetroelektrane su u veljači proizvele 20,9 TWh električne energije, što je za sada najveći iznos zabilježen u jednom mjesecu.

Taj se trend, međutim, ne bi mogao ekstrapolirati za čitavu 2020. godinu, upozoravaju BDEW i ZSW, ukazujući na trenutnu neodlučnost investitora i usporavanje izgradnje novih vjetroelektrana i solarnih elektrana. Neki se stanovnici Njemačke, pozivajući se prvenstveno na zdravstvene razloge, odupiru izgradnji novih vjetroelektrana i dodatnih dalekovoda za prijenos električne energije iz priobalnih vjetroelektrana na Sjevernom moru do industrijskog juga Njemačke.

„Rekordni rezultati obnovljivih izvora energije u suprotnosti su s usporavanjem ulaganja u nova postrojenja, što bi, ako se ne ubrzo ne otkloni, njemački cilj od 65 % moglo učiniti teško ostvarivim“, rekla je čelnica BDEW-a Kerstin Andreae. „Pandemija koronavirusa dodatno je pogoršala gospodarsku situaciju“, dodala je Andreae.

Također, s obzirom na već zamijećen pad ulaganja u nove projekte obnovljivih izvora energije, član izvršnog odbora ZSW-a, Frithjof Staiss, izrazio je mišljenje da će kriza koronavirusa dodatno smanjiti ulaganja te da će se ulagači okrenuti trenutno manje rizičnim projektima.

Utjecaj pandemije koronavirusa

Inače, kako se navodi u drugom priopćenju o utjecaju krize koronavirusa, u Njemačkoj se trenutno koristi 8,7 posto manje električne energije nego početkom ožujka, dok je u ostalim zemljama pad potrošnje još veći.

Značajno smanjena industrijska proizvodnja, prazne uredske zgrade, zatvoreni restorani i trgovine te ostale mjere sprječavanja širenja zaraze koronavirusom također imaju vidljiv utjecaj na potrošnju električne energije u Njemačkoj i drugim europskim zemljama. Iako se u početku bilježio tek umjereni pad, potrošnja električne energije značajno se smanjila u posljednja dva tjedna što je posebno vidljivo u usporedbi s prethodnim tjednima. Pretprošlog je tjedna potrošnja električne energije bila 7,4 posto manja nego u prvom tjednu ožujka, a samo u prva tri dana 14. tjedna u godini (od 30.03. do 05.04.2020.), pad u odnosu na 10. tjedan (od 02.03. do 08.03.2020.) iznosi čak 8,7 posto.

Pandemija koronavirusa utječe i na potrošnju električne energije u drugim europskim zemljama. U Italiji je potrošnja u prva tri dana prošlog tjedna bila 30 posto niža u odnosu na početak ožujka, u Francuskoj je zabilježen pad od 20 posto, u Španjolskoj 19 posto, a u Nizozemskoj 18 posto.

Budući da stanovništvo sada većinu vremena provodi kod kuće, u samoizolaciji ili u karanteni, te su mnogi prisiljeni na rad od kuće, očito je da se najveći dio potrošnje električne energije sada ostvaruje u kućanstvima.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Višak obnovljive energije utječe na pad cijena

Nijemački su potrošači na Božić bili plaćeni za korištenje električne energije? Prema New York Timesu cijena električne energije za mnoge je njemačke potrošače tijekom dva dana božićnih blagdana bila u minusu, jer je opskrba čistom, obnovljivom energijom znatno nadmašila potražnju.

Pametniji izvori obnovljive energije otvaraju nova tržišta

Potreba za obuzdavanjem globalnog zatopljenja utjecala je na razvoj dvije pametne tehnologije obnovljivih izvora energije – priobalne vjetroelektrane i koncentriranu solarnu energiju, koje će znatno preoblikovati električnu industriju. Oba načina proizvodnje energije nekada su se smatrala izvedivima, ali preskupima za natjecanje s fosilnim gorivima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER