EK: Što mislite o povećanju klimatskih ciljeva EU-a do 2030.?

E-savjetovanje je otvoreno do 23. lipnja 2020.

Europska komisija poziva građane EU-a da iznesu svoje stavove o planiranom povećanju cilja za smanjenje emisija u EU do 2030. te predlože nove mjere i politike potrebne za smanjenje emisija CO2.

Kao dio Europskog zelenog plana, Europska komisija će u rujnu ove godine predstaviti sveobuhvatan plan za povećanje klimatskih ciljeva EU-a do 2030. godine. Planom će se predložiti povećanje trenutačnog cilja EU-a do 2030. sa najmanje 40 % smanjenja emisija stakleničkih plinova na najmanje 50 % ili 55 %, u usporedbi s razinama emisija iz 1990. godine.

Komisija će također predložiti da se novi cilj ugradi u pravo EU-a, najprije izmjenom nedavno predloženog Europskog zakona o klimi, a kasnije kroz sektorske zakonodavne prijedloge.

Revizija, odnosno povećanje trenutačnog cilja EU-a do 2030. znači usmjeravanje EU-a na postupniji put prema ostvarenju cilja klimatske neutralnosti do 2050. Također, time se pomaže ubrzavanje i fokusiranje napora za ostvarivanje tranzicije do 2050. i osiguravanje vodeće uloge EU-a u rješavanju globalnih izazova.

Povećani klimatski ciljevi zahtijevaju angažiranje i djelovanje svih gospodarskih sektora, građana, vlasti i civilnog društva, a mjere i politike moraju biti oblikovane na odgovoran način, uzimajući u obzir socijalno uravnoteženu, pristupačnu i pravednu tranziciju. Plan Europske komisije je prikupiti stavove, mišljenja i prijedloge širokog kruga dionika, i to temeljem sveobuhvatne procjene utjecaja i analize nacionalnih energetskih i klimatskih planova.

Stoga se od građana/ki EU-a traži njihovo mišljenje o povećanju klimatskih ciljeva te prijedlozi novih mjera kojima bi se utjecalo na smanjenje emisija.

E-savjetovanje je otvoreno od 31. ožujka do 23. lipnja 2020., a možete mu pristupiti ovdje.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Europska komisija predstavila Europski zeleni plan

Europski zeleni plan opisuje kako će do 2050. Europa postati prvi klimatski neutralan kontinent te kako potaknuti gospodarstvo, poboljšati zdravlje i kvalitetu života, zaštititi prirodu i pritom nikoga ne zapostaviti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER