Mjere Grada Rijeke protiv širenja koronavirusa

Priopćenje gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela o mjerama prevencije širenja zaraze korona virusom

Do 14. travnja odgađaju se sve manifestacije u organizaciji Grada Rijeke, ustanova u kulturi Grada Rijeke i Doma mladih, kao i program Europske prijestolnice kulture, a sportska događanja odvijat će se bez publike. Datum 14. travnja vezan je uz prijedlog Stožera civilne zaštite PGŽ kojim je od Stožera civilne zaštite RH zatraženo da se od 16. ožujka do 14. travnja obustavi rad dječjih vrtića, škola i fakulteta u Primorsko-goranskoj županiji.

Vezano uz prevenciju širenja zaraze korona virusom, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel daje sljedeće priopćenje koje u nastavku prenosimo u cijelosti:

„S obzirom na trenutni razvoj situacije vezane uz koronavirus te mjere zaštite stanovništva koje se poduzimaju s ciljem sprječavanja širenja virusa, do 14. travnja odgađaju se sve manifestacije u organizaciji Grada Rijeke, ustanova u kulturi Grada Rijeke i Doma mladih, a neće se provoditi niti program Europske prijestolnice kulture.

Tako se do 14. travnja odgađaju svi programi u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Muzeju grada Rijeke, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Art kinu, Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca i Gradskom kazalištu lutaka dok će Gradska knjižnica Rijeka ostati otvorena, izuzev prostora Čitaonice.

Ovakva je odluka donesena s ciljem dodatne prevencije zaraze korona virusom, a datum 14. travnja vezan je uz prijedlog Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije kojim je od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske traženo da se od 16. ožujka do 14. travnja obustavi rad dječjih vrtića, škola i fakulteta u Primorsko-goranskoj županiji. 

Isto tako, u sportskim objektima Grada Rijeke do 14. travnja sportska događanja odvijat će se bez publike, a do istog datuma ukidaju se i termini za građane na Bazenima Kantrida.

Ovisno o razvoju situacije, po isteku tog datuma, ukoliko za to bude potrebe, bit će donesene nove odluke s ciljem prevencije zaraze.

Također, preporučujem svim organizatorima javnih događanja na području Grada Rijeke, i to događanja koja uključuju okupljanje ljudi u bilo kojem broju, da do daljnjeg navedena događanja odgode.

Iako je za formalnu suglasnost o održavanju događanja nadležan županijski stožer, odnosno u višem redu nadležnosti - nacionalni stožer civilne zaštite, smatram da svi ukupno i svatko pojedinačno trebamo razumjeti odgovornost koju imamo u situaciji u kojoj se trenutno nalazi praktički čitava Europa.

U Hrvatskoj je sada na snazi zabrana javnih okupljanja na otvorenom za preko 1000 ljudi, uz najavu da se zabrana okupljanja uvodi i za okupljanja od 100 ljudi, a županijski stožer je najavio da neće davati suglasnosti ni za događanja u zatvorenim prostorima koja ne mogu osigurati posebne garancije organizatora.

U tom svjetlu, a s obzirom na razumijevanje činjenice da nam je zdravlje i sigurnost građana najviši prioritet, pozivam sve organizatore manifestacija i bilo kakvih javnih događanja da navedena okupljanja odgode do daljnjeg. Također, pozivam sve građane i građanke Rijeke na odgovorno ponašanje, praćenje uputa nacionalnog stožera civilne zaštite koji je objavio niz priopćenja vezanih uz organizaciju svakodnevnog života.

Apeliram na smanjivanje straha i panike, i pozivam da strah zamijenimo uvođenjem mjera opreza u svakodnevici. Kriza s kojom smo suočeni, svakako će doći kraju, a izlaz iz nje leži u odgovornom ponašanju i praćenju uputa nadležnih tijela.

Također, Grad Rijeka će poduzeti sve korake na koje nas obveže nacionalni stožer civilne zaštite. U ovom su trenutku mjerodavne preporuke epidemiologa, koji čine sastavni dio timova za donošenje mjera zaštite stanovništva te za donošenje različitih odluka vezanih uz organizaciju rada različitih službi i javnih ustanova.“ - navodi gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Grad Rijeka / Ekovjesnik

 

Pozivamo vas da za aktualne te vjerodostojne i potvrđene informacije o koronavirusu redovito posjećujete sljedeće stranice: 

VEZANE VIJESTI

Grad Rijeka oslobađa roditelje plaćanja vrtića, produženog i cjelodnevnog boravka u osnovnim školama

Odlukom gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, zbog obustave rada vrtića i nastave u osnovnim školama, od 16. ožujka 2020. godine, Grad Rijeka roditelje/staratelje oslobađa od plaćanja cijene usluge u svojim vrtićima te produženog i cjelodnevnog boravka u osnovnim školama za djecu koja ne pohađaju ove programe, odnosno, plaćat će samo one dane u kojima djeca koriste uslugu.

Od rujna „gradskim“ vlakom od Šapjana do Fužina

Promotivnom vožnjom vlaka na relaciji Rijeka-Jurdani-Rijeka, jučer je najavljeno uvođenje integriranog sustava prijevoza putnika koji će u primjeni biti već od rujna ove godine, a putnici će s istom kartom moći koristiti usluge riječkog Autotroleja i HŽ-a na širem riječkom području, javlja Novi list. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER