Okrugli stol: Hrvatska bez jednokratne plastike?

Izazovi i prilike nužnog smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratnih plastičnih proizvoda u Republici Hrvatskoj

ODGOĐENO! Okrugli stol pod nazivom „Izazovi i prilike nužnog smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratnih plastičnih proizvoda u Republici Hrvatskoj“ održat će se u četvrtak, 26. ožujka, u velikoj dvorani Novinarskog doma s početkom u 9 sati.

Zelena akcija, nacionalni koordinator europske mreže Zero Waste Europe (Zero Waste Croatia Network) i članica svjetskog pokreta Break Free From Plastic koji se bori protiv onečišćenja plastikom, uz potporu organizacija Greenpeace Hrvatska, WWF Adria, La Révolution Albatros i Terra Hub Croatia te inicijative Za Zlarin bez plastike u četvrtak, 26. ožujka, u velikoj dvorani Novinarskog doma s početkom u 9 sati organizira okrugli stol pod nazivom „Izazovi i prilike nužnog smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratnih plastičnih proizvoda u Republici Hrvatskoj“.

Glavne teme okruglog stola su: implementacija Direktive o smanjenju jednokratne plastike u hrvatsko zakonodavstvo, provedba propisanih mjera i nove prilike za inovativne poslovne modele.

Srpanj 2021. godine postavljen je kao krajnji rok za implementaciju Direktive o smanjenju jednokratne plastike u nacionalna zakonodavstva zemalja članica EU, pa tako i u hrvatsko zakonodavstvo. S različitim dionicima razgovarat će se o tome koji su konkretni koraci potrebni od strane Vlade RH i Ministarstva zaštite okoliša i energetike kako bismo se primakli zadanim ciljevima smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratne plastike, ali i o načinima na koje bi Vlada RH mogla pojačati ambiciju u borbi protiv zagađenja plastikom u hrvatskom, kao i europskom zakonodavstvu te o poticanju razvoja održivih poslovnih modela i poticaja na korištenje održivih višekratnih materijala.

Također, s obzirom da u Hrvatskoj postoje raznoliki primjeri dobre prakse koji već slijede primjere najbolje europske prakse i prilagođavaju se europskoj legislativi, razgovarat će se o izazovima s kojima se susreću na putu izbacivanja jednokratne plastike iz svog djelovanja.


Program

8.30 - 9.00 h - Registracija sudionika/ca
9.00 – 9.15 h – Pozdravna riječ organizatora i kratki uvod u temu
9.15 - 10.30 h – Panel 1: Zakonodavni okvir koji regulira proizvodnju, distribuciju i potrošnju jednokratne plastike u RH

Tema rasprave bit će legislativa, odnosno implementacija Direktive u hrvatsko zakonodavstvo, način provedbe propisanih mjera od strane različitih dionika te način monitoringa provedbe.

Panelisti/ce:

10.30 - 11.00 h - Pauza za kavu
11.00 - 12.00 h – Panel 2: Primjeri dobre prakse i izazovi smanjenja uporabe jednokratnih plastičnih proizvoda u RH

Fokus rasprave bit će na rješenjima te će se razgovarati o mogućnostima pozitivnih posljedica Direktive na okoliš, društvo i ekonomiju. Predstavit će se neki primjeri dobre prakse te nove prilike stvorene pozitivnim društvenim trendovima. Također će biti riječi o izazovima s kojima se dionici sustava suočavaju zbog nedostatka zakonodavne potpore i financijskih poticaja za razvijanje održivih poslovnih modela te poticaja na korištenje održivih višekratnih materijala.

Panelisti/ce:


Okrugli stol je namijenjen stručnoj javnosti, ali i svim zainteresiranim građanima i građankama.

  • Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Veći broj požara otvorenog prostora tijekom vikenda

Vatrogasno operativno središte zabilježilo je nekoliko većih intervencija tijekom vikenda. Na požarima otvorenog prostora bile su angažirane značajne vatrogasne snage, javila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Brand audit - Tko su glavni krivci za zagađenje plastikom?

Zelena akcija, Zero Waste Croatia Network i Greenpeace Hrvatska povodom obilježavanja „Srpnja bez plastike“ pozivaju vas na sudjelovanje na webinaru „Brand audit - tko su glavni krivci za zagađenje plastikom?“ koji će se putem platforme Zoom održati u srijedu, 8. srpnja s početkom u 18 sati.

Kitovi na glavnom zagrebačkom trgu

Na središnjem zagrebačkom trgu, tik do spomenika bana Josipa Jelačića, postavljena je velika skulptura dva primjerka golemog morskog sisavca. Dojava o kitovima stiže iz Greenpeacea, a riječ je o majci i mladunčetu koji su, poručuju aktivisti, u glavni grad „doplivali” kako bi pronijeli glas o najezdi plastike u morima i oceanima.

Zlarin postaje pilot-otok bez jednokratne plastike

U okviru inicijative Adriatic Plastic Challenge, organizirane od stane udruga Terra Hub, Zona i Volvo Car Adria grupe, odabrana su najbolja inovativna rješenja koja će doprinijeti zaustavljanju daljnjeg dotoka plastičnog otpada u Jadransko more.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER