Okrugli stol: Hrvatska bez jednokratne plastike?

Izazovi i prilike nužnog smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratnih plastičnih proizvoda u Republici Hrvatskoj

ODGOĐENO! Okrugli stol pod nazivom „Izazovi i prilike nužnog smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratnih plastičnih proizvoda u Republici Hrvatskoj“ održat će se u četvrtak, 26. ožujka, u velikoj dvorani Novinarskog doma s početkom u 9 sati.

Zelena akcija, nacionalni koordinator europske mreže Zero Waste Europe (Zero Waste Croatia Network) i članica svjetskog pokreta Break Free From Plastic koji se bori protiv onečišćenja plastikom, uz potporu organizacija Greenpeace Hrvatska, WWF Adria, La Révolution Albatros i Terra Hub Croatia te inicijative Za Zlarin bez plastike u četvrtak, 26. ožujka, u velikoj dvorani Novinarskog doma s početkom u 9 sati organizira okrugli stol pod nazivom „Izazovi i prilike nužnog smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratnih plastičnih proizvoda u Republici Hrvatskoj“.

Glavne teme okruglog stola su: implementacija Direktive o smanjenju jednokratne plastike u hrvatsko zakonodavstvo, provedba propisanih mjera i nove prilike za inovativne poslovne modele.

Srpanj 2021. godine postavljen je kao krajnji rok za implementaciju Direktive o smanjenju jednokratne plastike u nacionalna zakonodavstva zemalja članica EU, pa tako i u hrvatsko zakonodavstvo. S različitim dionicima razgovarat će se o tome koji su konkretni koraci potrebni od strane Vlade RH i Ministarstva zaštite okoliša i energetike kako bismo se primakli zadanim ciljevima smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratne plastike, ali i o načinima na koje bi Vlada RH mogla pojačati ambiciju u borbi protiv zagađenja plastikom u hrvatskom, kao i europskom zakonodavstvu te o poticanju razvoja održivih poslovnih modela i poticaja na korištenje održivih višekratnih materijala.

Također, s obzirom da u Hrvatskoj postoje raznoliki primjeri dobre prakse koji već slijede primjere najbolje europske prakse i prilagođavaju se europskoj legislativi, razgovarat će se o izazovima s kojima se susreću na putu izbacivanja jednokratne plastike iz svog djelovanja.


Program

8.30 - 9.00 h - Registracija sudionika/ca
9.00 – 9.15 h – Pozdravna riječ organizatora i kratki uvod u temu
9.15 - 10.30 h – Panel 1: Zakonodavni okvir koji regulira proizvodnju, distribuciju i potrošnju jednokratne plastike u RH

Tema rasprave bit će legislativa, odnosno implementacija Direktive u hrvatsko zakonodavstvo, način provedbe propisanih mjera od strane različitih dionika te način monitoringa provedbe.

Panelisti/ce:

10.30 - 11.00 h - Pauza za kavu
11.00 - 12.00 h – Panel 2: Primjeri dobre prakse i izazovi smanjenja uporabe jednokratnih plastičnih proizvoda u RH

Fokus rasprave bit će na rješenjima te će se razgovarati o mogućnostima pozitivnih posljedica Direktive na okoliš, društvo i ekonomiju. Predstavit će se neki primjeri dobre prakse te nove prilike stvorene pozitivnim društvenim trendovima. Također će biti riječi o izazovima s kojima se dionici sustava suočavaju zbog nedostatka zakonodavne potpore i financijskih poticaja za razvijanje održivih poslovnih modela te poticaja na korištenje održivih višekratnih materijala.

Panelisti/ce:


Okrugli stol je namijenjen stručnoj javnosti, ali i svim zainteresiranim građanima i građankama.

  • Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Hrvatska može i mora bez štetne jednokratne plastike!

Potrebni su hitni i konkretni koraci od strane Vlade RH i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kako bi Hrvatska ispunila zadane ciljeve smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratne plastike te riješila nagomilane probleme zagađenja plastikom.

„Novi zakon o otpadu: bez ambicija, luzerska tradicija!“

„Novi zakon o otpadu za naredno desetljeće ne smije biti nastavak neambiciozne i promašene politike gospodarenja otpadom koja forsira izgradnju regionalnih centara za smeće, a zanemaruje prioritete“, poručili su u četvrtak ujutro predstavnici i predstavnice udruga i inicijativa „Zero Waste Hrvatska“ te organizacija udruženih u borbu protiv zagađenja plastikom povodom prvog čitanja Prijedloga Zakona o gospodarenju otpadom u Hrvatskom saboru.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER