Otkazana 7. Skupština mreže CIVINET SLO-HR-JIE

Grad Zagreb je domaćin godišnjeg regionalnog skupa mreže za održivu urbanu mobilnost CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa

7. Skupština mreže trebala se održati u petak 13. ožujka u prostoru Gradske skupštine Grada Zagreba u organizaciji Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada u suradnji s Tajništvom mreže, udrugom ODRAZ-Održivi razvoj zajednice. Održavanje Skupštine i okruglog stola „Inovacije u prometnim politikama i rješenjima za održivu mobilnost“ odgađa se do daljnjega!

Skupu će se uvodno obratiti predsjednik Političkog odbora mreže CIVINET SLO-HR-JIE i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović.

Program će započeti godišnjom Skupštinom mreže na kojoj će prisutni biti upoznati s radom mreže u prethodnoj godini, izjavom Političkog odbora za 2020. godinu te programom rada mreže u ovoj godini.

Skupština se održava u Zagrebu tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU-a, a u godini u kojoj se završava provedba dosadašnjeg razvojnog razdoblja i istovremeno oblikuju politike novog razvojnog razdoblja od 2021. do 2027. Za područje djelovanja Mreže u novom razdoblju, važna je inicijativa Republike Hrvatske za proširenjem EU-a, dok je u segmentu prometnih politika važno istaknuti njihov razvoj u svijetlu najava nove regionalne i kohezijske politike temeljene na ciljevima Pametnije Europe, Zelene Europe bez ugljika, Povezanije Europe, Socijalnije Europe i Europe bliže građanima.

Tijekom Skupštine će biti predstavljena i Akademska mreža, čije su osnivanje potaknuli članovi Mreže iz akademske zajednice.

Nakon Skupštine, održat će se okrugli stol „Inovacije u prometnim politikama i rješenjima za održivu mobilnost“, koji će uvodno pozdraviti Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba i Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture RH.

Slijede tematske prezentacije „Politike održive mobilnosti u Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj“. Predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU predstavit će europsku i nacionalnu prometnu politiku u sljedećem programskom razdoblju.

U nastavku će biti održane paralelne sesije, koje će obuhvatiti širok raspon tema povezanih s inovacijama u prometnim politikama te inovativnim tehnologijama i rješenjima za održivu mobilnost. Neke od teme o kojima će se razgovarati su:  nove europske smjernice za planove održive urbane mobilnosti, nacionalna podrška održivom planiranju prometa u gradovima Slovenije, budućnost urbane mobilnosti u gradu Zagrebu te uloga prometa u razvoju metropolitanskog područja. Bit će predstavljeni neki primjeri inovativnih pristupa održivoj urbanoj mobilnosti u gradovima Jugoistočne Europe, uključujući pametna parkirna rješenja, alternativna goriva na vodik i dr.

Bogat program završit će panel-raspravom „Budućnost održive urbane mobilnosti u Jugoistočnoj Europi“ u kojoj će sudjelovati članovi mreže iz nekoliko zemalja, predstavnici akademske zajednice, gradova, instituta te inovativnih tvrtki, uključujući Rimac Automobile.

Mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE je mreža gradova i drugih dionika, koji se na području Slovenije i Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije bave održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću u gradovima. Cilj mreže je prijenos znanja i dobre prakse te osmišljavanje zajedničkih projekata održivog prometa i bolje mobilnosti. Mreža CIVINET okuplja nekih 175 članova te je najbrojnija i najuspješnija europska mreža CIVINET. Koordinator mreže je Grad Rijeka, a udruga ODRAZ-Održivi razvoj zajednice iz Zagreba, njeno tajništvo.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Novi teretni bicikli za cijeli Beč

U urbanom prostoru postoji puno potencijala za razvoj održivih oblika prijevoza, kako za građane, tako i za poduzetnike. Kratke i srednje duge udaljenosti mogu se prijeći na ekološki prihvatljiv način - električnim teretnim biciklima, a u europskim gradovima sve je više primjera razvoja logističkih usluga s nultom emisijom CO2.

7. Skupština mreže CIVINET SLO-HR-JIE

Grad Zagreb je domaćin 7. Skupštine i foruma mreže za održivu urbanu mobilnost CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa, objedinjenog hibridnog događanja koje organizira u suradnji s Tajništvom mreže, udrugom ODRAZ-Održivi razvoj zajednice te uz podršku Zagrebačkog inovacijskog centra - ZICER.

3. CIVINET Forum u Varaždinu

Varaždinska županija i mreža za održivu mobilnost CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE pozivaju vas na 3. CIVINET Forum koji će se održati 15. lipnja 2018. u Varaždinu.

Poziv na skup o održivoj urbanoj mobilnosti

Panel rasprava „Integrirani promet“ održava se dana 6. prosinca 2018. godine u 11 sati u HKD Napredak (Bogovićeva 1/I. kat, Zagreb). Uz zanimljive prezentacije i primjere dobre prakse, saznajte što se po pitanju održive mobilnosti radi u gradu Zagrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER