Zabavno proljetno čišćenje u Beču

Proljetnom akcijom čišćenja promoviraju se brojne mogućnosti za propisno zbrinjavanje otpada u Beču

U proteklih 15 godina veliki i mali volonteri iz svih bečkih okruga uklonili su 360 tona otpada!

Od 20. travnja do 3. svibnja 2020. u austrijskoj će se metropoli ponovo održati velika akcija proljetnog čišćenja. Kroz ovu korisnu inicijativu, koju je prije 15 godina pokrenula članica bečkog poglavarstva za zaštitu okoliša Ulli Sima, građani u svim bečkim okruzima mogu zajedničkim snagama podržati djelatnike gradske čistoće te ujedno promicati svijest o propisnom zbrinjavanju otpada.

U akciji „Frühjahrsputz 2020“  mogu sudjelovati svi – bilo u sklopu organiziranog čišćenja uz podršku stručnjaka ili samostalno u vlastitom kvartu. Potrebna je samo prethodna prijava putem telefona ili obrasca na web stranici Grada Beča.

  • Veliki i mali volonteri iz svih bečkih okruga uklanjat će otpad uz podršku Ulli Sima, članicu bečkog poglavarstva za zaštitu okoliša te djelatnika gradske čistoće © PID - Christian Fürthner

Kako funkcionira akcija?

Nakon što volonteri odaberu mjesto koje bi htjeli očistiti, bečko gradsko poduzeće za zbrinjavanje otpada (MA 48) opremit će ih reflektirajućim prslucima, zaštitnim rukavicama, hvataljkama i posebno označenim vrećama za smeće. U žutu se vreću bacaju plastične boce i limenke, a u crnu sav preostali otpad. Čišćenje se pritom odvija uz podršku djelatnika gradskih poduzeća za zbrinjavanje otpada (MA 48), održavanje gradskih vrtova (MA 42) i gospodarenje vodama (MA 45) te stambenog poduzeća „Wiener Wohnen“. Kada akcija čišćenja završi, hvataljke za smeće se vraćaju, a vreće odlažu na odgovarajućim mjestima s kontejnerima za otpad. Nakon toga ih preuzimaju i naposljetku ekološki prihvatljivo zbrinjavaju djelatnici bečke gradske čistoće.

Od 2006. do danas u ovom su proljetnom čišćenju Grada Beča sudjelovali razni vrtići, škole, udruge, poduzeća kao i brojni pojedinci. Ukupno je to 200.000 volontera koji su zajedno prikupili oko 360 tona otpada. Samo je protekle godine čak 23.000 sudionika s gradskih površina uklonilo oko 44 tone smeća.

Osim što ova akcija pomaže pri održavanju čistoće u gradu, zajedničko proljetno čišćenje također na zabavan način ukazuje na trud koji djelatnici gradske čistoće svakodnevno ulažu u uklanjanje cigareta i sličnog sitnog otpada s travnatih površina i grmlja. Uz to, cilj ove akcije je promovirati brojne mogućnosti za propisno zbrinjavanje otpada u Beču gdje, između ostalog, postoji preko 29.000 javnih kanti za smeće, više od 450.000 spremnika za preostali i reciklažni otpad te 16 gradskih deponija.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Beč je jedan od najčišćih gradova u svijetu

Austrijska je prijestolnica danas jedna od najčišćih metropola svijeta. No takvo postignuće nije slučajnost, nego posljedica dobitne kombinacije raznih mogućnosti za zbrinjavanje otpada, jasnih pravila čistoće, strogih kontrola i novčanih kazni.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER