Pojedi, podijeli. Hrana nije otpad!

Čak 400.000 tona hrane godišnje u Hrvatskoj završi na otpadu!

Aktivnosti Ministarstva poljoprivrede usmjerene na podizanje svijesti potrošača vezano uz problem prekomjernog bacanja hrane

U cilju podizanja svijesti potrošača vezano uz problem prekomjernog bacanja hrane u Republici Hrvatskoj, a u svrhu promjene navika i ponašanja prilikom rukovanja s hranom kod kuće, na poslu, u školi ili u restoranu, Ministarstvo poljoprivrede RH pokreće niz aktivnosti koje će se provoditi tijekom ove godine i to pod sloganom „Pojedi, podijeli. Hrana nije otpad“.

Prema procjenama, u Republici Hrvatskoj godišnje nastane oko 400.000 t otpada od hrane, a priloženim se animiranim filmom, kroz jednostavne savjete, prikazuje kako potrošač može utjecati i pridonijeti smanjenju otpada od hrane. Edukacija potrošača provedena je kroz lik djevojčice Dore, koja, kao predstavnik nove generacije, ukazuje na problematiku i moguća rješenja. Završetak animacije poziva potrošače da se pridruže timu i da svi zajedno prepolovimo količinu otpada od hrane do 2030. godine.

Aktivnosti na ovu temu, nastavit će se izradom i podjelom edukativnih materijala za djecu školske dobi, kao i za odraslu populaciju te održavanjem prigodne manifestacije povodom obilježavanja dana podizanja svijesti o otpadu i gubicima hrane.
 
Navedeno je samo jedna od mjera Ministarstva poljoprivrede kojom se javnost pobliže upoznaje s problematikom otpada od hrane i mogućim rješenjima, a skladu s Planom sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske 2019. – 2022. čiji je cilj doprinos ostvarenju cilja UN Agende za održivi razvoj do 2030. godine, a to je do 2030. prepoloviti otpad od hrane na razini maloprodaje i kućanstava te općenito smanjiti gubitke hrane duž cijelog prehrambenog lanca. 

Ministarstvo poljoprivrede RH / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Četiri savjeta za sprječavanje bacanja hrane

Udruga Centar za edukaciju i informiranje potrošača savjetuje nas kako tijekom aktualne epidemiološke situacije možemo spriječiti prekomjernu nabavu i bacanje hrane te kako je dulje možemo sačuvati.

Beč se bori protiv nepotrebnog bacanja hrane

U austrijskoj metropoli svakog se dana spasi do četiri tone prehrambenih proizvoda zahvaljujući više od 200 tržnica, trgovina i industrijskih pogona za preradu hrane koji svoje viškove ne odbacuju, već ih doniraju neprofitnoj organizaciji „Wiener Tafel”.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER