Velika Gorica: 100 milijuna kuna za gradnju novog pročistača otpadnih voda

Projekt „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Velika Gorica“

VG Vodoopskrba je raspisala javni natječaj za dostavu ponuda za izgradnju pročistača otpadnih voda u Velikoj Gorici.

Projektiranje i rekonstrukcija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Velika Gorica i izgradnja nadzorno-upravljačkog sustava, projekt je procijenjene vrijednosti 97 milijuna kuna (bez PDV-a), koji bi kroz tri godine trebao rezultirati novim pročistačem otpadnih voda kapaciteta 74 tisuće ES (ekvivalent stanovnika) i trećeg stupnja pročišćavanja. Postojeći pročistač otpadnih voda pušten je u rad daleke 1973. godine s kapacitetom 35 tisuća ES.

„Financiranje gradnje osigurano je sa 69 % sredstava iz EU fondova, tu su i sredstva Hrvatskih voda odnosno države, a mi sudjelujemo s 9 %. Gorici kao rastućem gradu treba kapacitet 60 tisuća ES, no za buduća vremena gradi se 74 tisuća ES. Dobit ćemo suvremen uređaj koji će biti tehnologije visoke razine, a od postojećeg pročistača ostat će 20 % jer je potrebno da dva postojeća bazena budu u funkciji tijekom gradnje“, izjavio je Tomislav Jelisavac, direktor tvrtke VG Vodoopskrba.

Ovaj natječaj obuhvaća projektiranje (idejni projekt – izmjena/dopuna ako je nužno, glavni projekt, izvedbeni projekt, projekt izvedenog stanja), ishođenja odobrenja i dozvola, izgradnju uređaja i instaliranje nadzornog upravljačkog sustava, puštanje uređaja u pogon te obuku osoblja. Rok za dostavu ponuda je 14. travnja, a kada dođe do potpisivanja ugovora s odabranim izvođačem radova, isti će za puštanje novog pročistača u pogon imati rok od 36 mjeseci.

„Oformili smo tim tehnologa, ekonomista i pravnika unutar tvrtke koji će se baviti pročistačem i odgovaranjem na pitanja zainteresiranih izvođača, kako bismo uspješno proveli proces i dobili kvalitetnog izvođača“, dodao je Jelisavac uz napomenu kako je pri kraju izrada izvedbenih projekata za kanalizacijsku mrežu te se s dolaskom stabilnih vremenskim prilika očekuje početak polaganja 145 km dugog cjevovoda.

Grad Velika Gorica / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Brojimo svaku kap, svaka kap je važna!

„Danas u jeku globalne pandemije, kada je higijena ruku osnovna mjera prevencije trebamo biti svjesni više nego ikad koliko nam je pristup čistoj vodi dragocjen. Ovim putem pozivam sve da osvijeste nužnost da je u cilju očuvanja vode i ublažavanju posljedica klimatskih promjena svaki pojedinac važan“, ističe se u poruci glavne ravnateljice Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Beograd konačno dobiva postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je skoro potpisivanje sporazuma o projektiranju, financiranju i izgradnji prve faze postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u beogradskom naselju Veliko Selo na području gradske općine Palilula, objavljeno je na stranicama Grada Beograda.

Stanovnici Labinštine zahtijevaju zaštitu izvorišta pitke vode

Facebook grupa „Zaštitimo vodu, zemlju i zrak Labinštine“ i Građanska inicijativa Labinštine snimili su video kojim nadležnim institucijama i cjelokupnoj javnosti žele ukazati na stanje odvodnje i vodoopskrbe Labinštine. Ako se ovo događa u jednoj od najrazvijenijih hrvatskih regija, možete li zamisliti što se događa u ostatku naše zemlje?

Harare se suočava s krizom vode

Situacija s vodoopskrbom u Harareu je jako loša. Zbog suša i raspada vodoopskrbnog sustava bez vode je više od dva milijuna stanovnika glavnog grada Zimbabvea. Predgrađa grada nemaju vode već nekoliko tjedana, a prijavljeni su i prvi slučajevi tifusa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER