Održana 3. JANAF-ova konferencija

Dosad najveća JANAF-ova konferencija

„Energetske strategije - izazovi za naftne kompanije“ naziv je 3. JANAF-ove međunarodne konferencije na kojoj se okupilo više od dvije stotine uzvanika. Konferenciju je otvorio ministar zaštite okoliša i energetike, dr.sc. Tomislav Ćorić, kao izaslanik predsjednika Vlade RH, a nazočnima se na konferenciji obratio i ministar državne imovine, doc.dr.sc. Goran Marić.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici diplomatskog zbora, znanstvenih ustanova, stručne javnosti te predstavnici brojnih europskih naftnih kompanija kako bi razmijenili mišljenja, informacije i iskustva o energetskim strategijama kao i o najnovijim trendovima u globalnoj i europskoj naftnoj industriji.

Na otvaranju konferencije nazočnima se obratio dr.sc. Dragan Kovačević, predsjednik Uprave JANAF-a, koji je, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da se radi o dosad najvećoj JANAF-ovoj konferenciji, istaknuo kako je zajednički cilj svih sudionika doprinijeti sigurnosti opskrbe energijom uz implementaciju energetsko-klimatskih i gospodarskih strategija država Jugoistočne i Srednjoistočne Europe, a ovakav oblik međunarodne suradnje je upravo idealna prigoda za predstavljanje novih strategija i projekata koje naftne kompanije planiraju razvijati u nadolazećem razdoblju. Također, naglasio je kako se dobrom poslovnom politikom i ulaganjem u dogradnju i modernizaciju JANAF-ovog Terminala Omišalj stvara novo jako opskrbno energetsko središte na Mediteranu naziva Adriatic spot tržište.

Ministar zaštite okoliša i energetike, dr.sc. Tomislav Ćorić naglasio je kako su planovi u području energetike da Republika Hrvatska u potpunosti iskoristi resurse koje ima i postigne što je moguće veći stupanj energetske neovisnosti.

„Naša buduća energetska politika, osim tendencije poticanja povećanja proizvodnje energenata, ima za cilj optimizaciju energetskog miksa kao i diversifikaciju dobavnih pravaca te nužno mora biti usklađena s našom Niskougljičnom strategijom i Stategijom prilagodbe klimatskim promjenama. U tom kontekstu Republika Hrvatska kao zemlja članica Europske unije svoje ciljeve u potpunosti usklađuje s europskima. Zadatak Ministarstva je pronaći optimalnu kombinaciju politika koje će rezultirati afirmacijom energetskog potencijala Republike Hrvatske“, rekao je ministar Ćorić.

Zaželjevši sudionicima konferencije uspješan rad, ministar Ćorić je istaknuo kako je JANAF jedan od ključnih dionika energetskog sektora u Hrvatskoj te će i u narednom razdoblju zasigurno igrati nezaobilaznu ulogu u kreiranju naše energetske budućnosti.

Ministar državne imovine, koji je i predsjednik Skupštine JANAF-A, doc.dr.sc. Goran Marić kazao je da Republika Hrvatska, kao najveći dioničar JANAF-a, ima potpuni uvid u poslovanje tvrtke. JANAF raste iz godine u godinu te je stoga važno razumijevanje i potpora Države kao dioničara u održavanju sigurnosti infrastrukture, ali i u pripremi koncepta razvoja tvrtke za buduće povećanje usluga transporta.

„Ministarstvo državne imovine prati rad, način upravljanja i razvoj JANAF-a kroz poticanje strateške infrastrukture u cestovnim, željezničkim i plovnim putovima. Time se poslovanje JANAF-a podiže na višu razinu“, zaključio je ministar Marić.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Škrlec: Više novaca za kružnu ekonomiju nakon 2020.

Kružna ekonomija je iznimna prilika za transformaciju trenutnog neodrživog linearnog ekonomskog modela "uzmi, iskoristi, baci” u kružni model postavljen na temeljima održivog razvoja koji doprinosi dugotrajnom očuvanju vrijednosti proizvoda, materijala i sirovina te svođenje stvaranja otpada na najmanju moguću mjeru.  ​

Na Krku započeli radovi na 648,3 milijuna kuna vrijednom vodnokomunalnom projektu

Jučer su u Krku počeli radovi na projektu izgradnje Sustava prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Krka, vrijednom ukupno 648,3 milijuna kuna, a projekt su predstavili ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić i direktor "Ponikve voda" Frane Mrakovčić.

Počinje druga faza rekonstrukcije i izgradnje šibenske komunalne mreže vrijedna 496 milijuna kuna

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju projekta Sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Šibenik potpisali su danas ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik Frane Malenica, javlja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER