Održana 3. JANAF-ova konferencija

Dosad najveća JANAF-ova konferencija

„Energetske strategije - izazovi za naftne kompanije“ naziv je 3. JANAF-ove međunarodne konferencije na kojoj se okupilo više od dvije stotine uzvanika. Konferenciju je otvorio ministar zaštite okoliša i energetike, dr.sc. Tomislav Ćorić, kao izaslanik predsjednika Vlade RH, a nazočnima se na konferenciji obratio i ministar državne imovine, doc.dr.sc. Goran Marić.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici diplomatskog zbora, znanstvenih ustanova, stručne javnosti te predstavnici brojnih europskih naftnih kompanija kako bi razmijenili mišljenja, informacije i iskustva o energetskim strategijama kao i o najnovijim trendovima u globalnoj i europskoj naftnoj industriji.

Na otvaranju konferencije nazočnima se obratio dr.sc. Dragan Kovačević, predsjednik Uprave JANAF-a, koji je, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da se radi o dosad najvećoj JANAF-ovoj konferenciji, istaknuo kako je zajednički cilj svih sudionika doprinijeti sigurnosti opskrbe energijom uz implementaciju energetsko-klimatskih i gospodarskih strategija država Jugoistočne i Srednjoistočne Europe, a ovakav oblik međunarodne suradnje je upravo idealna prigoda za predstavljanje novih strategija i projekata koje naftne kompanije planiraju razvijati u nadolazećem razdoblju. Također, naglasio je kako se dobrom poslovnom politikom i ulaganjem u dogradnju i modernizaciju JANAF-ovog Terminala Omišalj stvara novo jako opskrbno energetsko središte na Mediteranu naziva Adriatic spot tržište.

Ministar zaštite okoliša i energetike, dr.sc. Tomislav Ćorić naglasio je kako su planovi u području energetike da Republika Hrvatska u potpunosti iskoristi resurse koje ima i postigne što je moguće veći stupanj energetske neovisnosti.

„Naša buduća energetska politika, osim tendencije poticanja povećanja proizvodnje energenata, ima za cilj optimizaciju energetskog miksa kao i diversifikaciju dobavnih pravaca te nužno mora biti usklađena s našom Niskougljičnom strategijom i Stategijom prilagodbe klimatskim promjenama. U tom kontekstu Republika Hrvatska kao zemlja članica Europske unije svoje ciljeve u potpunosti usklađuje s europskima. Zadatak Ministarstva je pronaći optimalnu kombinaciju politika koje će rezultirati afirmacijom energetskog potencijala Republike Hrvatske“, rekao je ministar Ćorić.

Zaželjevši sudionicima konferencije uspješan rad, ministar Ćorić je istaknuo kako je JANAF jedan od ključnih dionika energetskog sektora u Hrvatskoj te će i u narednom razdoblju zasigurno igrati nezaobilaznu ulogu u kreiranju naše energetske budućnosti.

Ministar državne imovine, koji je i predsjednik Skupštine JANAF-A, doc.dr.sc. Goran Marić kazao je da Republika Hrvatska, kao najveći dioničar JANAF-a, ima potpuni uvid u poslovanje tvrtke. JANAF raste iz godine u godinu te je stoga važno razumijevanje i potpora Države kao dioničara u održavanju sigurnosti infrastrukture, ali i u pripremi koncepta razvoja tvrtke za buduće povećanje usluga transporta.

„Ministarstvo državne imovine prati rad, način upravljanja i razvoj JANAF-a kroz poticanje strateške infrastrukture u cestovnim, željezničkim i plovnim putovima. Time se poslovanje JANAF-a podiže na višu razinu“, zaključio je ministar Marić.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

IRENA: Potrebno je udvostručiti godišnja ulaganja u obnovljive izvore

Godišnja ulaganja u obnovljive izvore energije trebala bi se udvostručiti do 2030. – s oko 330 milijardi dolara koliko se ulaže danas na gotovo 750 milijardi dolara, navodi se u izvještaju „10 Years: Progress to Action“ (10 godina: Napredak na djelu) Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA), prenosi portal OIE Hrvatska.

Otvoreno pismo – Nacrt energetskog i klimatskog plana

Pet hrvatskih regionalnih energetskih agencija uputilo je otvoreno pismo ministru zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislavu Ćoriću s osvrtom na Nacrt energetskog i klimatskog plana za razdoblje 2021. – 2030. godine

Počinje druga faza rekonstrukcije i izgradnje šibenske komunalne mreže vrijedna 496 milijuna kuna

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju projekta Sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Šibenik potpisali su danas ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik Frane Malenica, javlja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER