Fontane na riječkom Jadranskom trgu osvjetljene ljubičastom bojom

Obilježavanje Svjetskog tjedna skretanja pažnje na poremećaje prehrane

U petak 28. veljače fontane na Jadranskom trgu biti će osvjetljene ljubičastom bojom u povodu obilježavanja Svjetskog tjedna skretanja pažnje na poremećaj hranjenja, a na inicijativu Udruge za pomoć oboljelima od poremećaja u prehrani „Nada“.

Obilježavanje Svjetskog tjedna skretanja pažnje na poremećaje prehrane u zadnjem tjednu veljače ima za cilj podizanje svijesti o problemima poremećaja prehrane. U javnozdravstvenom smislu javnost se upozorava na najčešće posljedice nepravilne prehrane bilo da se radi o neadekvatnoj, nedostatnoj ili prekomjernoj konzumaciji hrane.

Prema podacima Udruge za pomoć oboljelima od poremećaja u prehrani "Nada“, u Hrvatskoj od poremećaja u prehrani boluje oko 100.000 osoba.

Tri najčešća poremećaja hranjenja su anoreksija nervoza, bulimija nervoza i kompulzivno prejedanje. Osim navedenih, postoji niz sličnih poremećaja koji su teško prepoznatljivi i često ostaju prikriveni umorom, stilom života i užurbanošću.

Cjelodnevnim osvjetljavanjem fontana na riječkom Jadranskom trgu ljubičastom bojom Grad Rijeka želi dati doprinos osvješćivanju javnosti o problemima poremećaja hranjenja.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Četiri savjeta za sprječavanje bacanja hrane

Udruga Centar za edukaciju i informiranje potrošača savjetuje nas kako tijekom aktualne epidemiološke situacije možemo spriječiti prekomjernu nabavu i bacanje hrane te kako je dulje možemo sačuvati.

Završena obnova fontana na riječkom Jadranskom trgu

Radovi su obuhvatili temeljitu obnovu električnih  i strojarskih  dijelova obje fontane na Jadranskom trgu. Fontane su dodatno automatizirane, uvedena je efektnija iluminacija, a istovremeno su smanjeni troškovi električne energije.

Zemlje s najvećim indeksom održivosti prehrane u 2018. godini

Francuska je i ove godine po održivosti prehrane proglašena najboljom u Europi i svijetu, a posebno je učinkovita po pitanju količina bačene hrane čime služi kao primjer ostalim državama svijeta. Rezultat je to detaljnog istraživanja koje je po treći put provela tvrtka Economist Intelligence Unit (EIU), javlja Euronews.

Francuska prva u Europi i svijetu po održivosti prehrane

Francuska je prva u Europi i svijetu po pitanju održivosti prehrane, rezultat je to detaljnog istraživanja koje je provela tvrtka Economist Intelligence Unit (EIU), javlja Euronews. Francuska baca samo 1,8 posto svoje ukupne proizvodnje hrane, ostvarujući zapanjujuću razinu učinkovitosti, i pritom služi kao primjer ostalim državama svijeta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER