„Svemir za Europski zeleni plan i digitalnu ekonomiju“

5. i 6. ožujka na FER-u

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva se 5. i 6. ožujka održava radionica Europske svemirske agencije pod nazivom „Svemir za Europski zeleni plan i digitalnu ekonomiju“.

Radionicu „Svemir za Europski zeleni plan i digitalnu ekonomiju“ (Space powering the Green Deal and the Digital Economy) zajednički organiziraju Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) i Europska svemirska agencija (ESA) pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Pozdravni govor će održati ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te domaćin događanja, dekan FER-a Gordan Gledec. Tijekom ove dvodnevne radionice predavanja će između ostalih održati prof.dr.sc. Mario Kovač sa Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo te prof.dr.sc. Ivana Podnar Žarko sa Zavoda za telekomunikacije i voditeljica Centra za potporu istraživanju.

Satelitske tehnologije, posebno promatranje Zemlje, postale su prijeko potrebne za mjerenje napretka prema ciljevima koje je postavila UN-ova Agenda 2030, kao i za održivi razvoj i Europski zeleni plan koji je predložila Europska komisija. Europsko vodstvo u promatranju Zemlje čini golemo bogatstvo dostupnih podataka za operativno praćenje okoliša i sigurnosti u Europi.

Radionica će biti prilika za suočavanje s potrebama i rješenjima te razmjenu ideja među sudionicima - tvorcima politika, znanstvenicima, pružateljima usluga te stručnjacima za aplikacije koje koriste podatke i usluge promatranja Zemlje.

Program radionice dostupan je dostupan na sljedećoj poveznici. Sudjelovanje je besplatno, radni jezik radionice je engleski, a prijaviti se možete ovdje.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Deklaracija 2020 - Održiva Europa za sve!

Okolišne udruge okupljene u nacionalnu mrežu Zeleni Forum pozivaju nadležne institucije Vlade RH da odlučnije iskoriste svoju ulogu predsjedatelja Vijećem EU-a, potaknu ambicioznu provedbu pravednog „Zelenog plana za Europu“ i konačno uspostave dijalog s civilnim društvom na nacionalnoj razini o navedenim temama.

Svijet je stao, priroda se liječi!

Najnovije snimke satelita Copernicus Sentinel-5P ponovno pokazuju značajno smanjenje koncentracije dušikovog dioksida u nekoliko glavnih gradova u Europi - uključujući Pariz, Madrid i Rim, priopćila je Europska svemirska agencija (ESA).

Zašto je Europi potrebna prilagodba klimatskim promjenama?

Tijekom sljedećih desetljeća mnoge europske regije suočit će se sa sve izraženijim i razornijim utjecajima klimatskih promjena. Prema najnovijem izvješću Europske agencije za okoliš (EEA), suše, obilne kiše i poplave, šumski požari i porast razine mora zasigurno će utjecati na neke europske regije, a posebno na srednju Europu, Pirenejski poluotok, Skandinaviju, Bretanju i Veneciju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER