„Svemir za Europski zeleni plan i digitalnu ekonomiju“

5. i 6. ožujka na FER-u

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva se 5. i 6. ožujka održava radionica Europske svemirske agencije pod nazivom „Svemir za Europski zeleni plan i digitalnu ekonomiju“.

Radionicu „Svemir za Europski zeleni plan i digitalnu ekonomiju“ (Space powering the Green Deal and the Digital Economy) zajednički organiziraju Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) i Europska svemirska agencija (ESA) pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Pozdravni govor će održati ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te domaćin događanja, dekan FER-a Gordan Gledec. Tijekom ove dvodnevne radionice predavanja će između ostalih održati prof.dr.sc. Mario Kovač sa Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo te prof.dr.sc. Ivana Podnar Žarko sa Zavoda za telekomunikacije i voditeljica Centra za potporu istraživanju.

Satelitske tehnologije, posebno promatranje Zemlje, postale su prijeko potrebne za mjerenje napretka prema ciljevima koje je postavila UN-ova Agenda 2030, kao i za održivi razvoj i Europski zeleni plan koji je predložila Europska komisija. Europsko vodstvo u promatranju Zemlje čini golemo bogatstvo dostupnih podataka za operativno praćenje okoliša i sigurnosti u Europi.

Radionica će biti prilika za suočavanje s potrebama i rješenjima te razmjenu ideja među sudionicima - tvorcima politika, znanstvenicima, pružateljima usluga te stručnjacima za aplikacije koje koriste podatke i usluge promatranja Zemlje.

Program radionice dostupan je dostupan na sljedećoj poveznici. Sudjelovanje je besplatno, radni jezik radionice je engleski, a prijaviti se možete ovdje.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

HAPIH i EFSA najavili edukacijsku kampanju „SAFE2EAT“

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) najavile su početak edukacijske kampanje kojoj je cilj povećati informiranost potrošača o sigurnosti hrane i potaknuti ih da kritički promišljaju o onome što jedu. Kampanjom se želi ojačati povjerenje potrošača u EU sustav sigurnosti hrane, koji jamči da je hrana u Hrvatskoj i cijeloj Europskoj uniji sigurna za konzumaciju.

Zelena elektronika: Stručni skup o tehnologiji u zelenoj ekonomiji

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak 12. veljače održat će se skup pod nazivom „Zelena elektronika – tehnologije i primjene fleksibilnih, organskih i ispisivih poluvodičkih materijala, komponenti i sustava”.

Novim materijalima i tehnologijom do zelenije ekonomije

Kako novim materijalima i tehnologijama proizvodnje elektroničku industriju učiniti zelenijom? Kako proizvesti razgradive senzore i poluvodičke komponente koji se mogu ispisivati na papiru? Kako na savitljivim podlogama od neškodljivih materijala izraditi pametne senzore koji će omogućiti nosivu ili implantabilnu medicinsku dijagnostiku u pokretu, jeftini nadzor okoliša ili dati robotima osjet dodira? Kako smanjiti ugljični otisak proizvodnje, upotrebe i odlaganje elektroničkih uređaja?

Šibenik: U petak svečana promocija prvostupnika inženjera energetskih tehnologija

Dana 1. ožujka održat će se svečana promocija 12 inženjera prvostupnika energetskih tehnologija koji su završili sveučilišni prijediplomski Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. Riječ je o jedinstvenom studijskom programu Sveučilišta u Zagrebu koji zajedničkim snagama izvode Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER