Online tečaj beeMOOC vas može naučiti kako živjeti s pčelama

Pčele su sve ugroženije i trebaju našu pomoć!

Bečko veleučilište VHS Hietzing nudi internetski tečaj na kojem možete naučiti sve o osnovama pčelarstva!

U Beču u kojem tijekom ljetnih mjeseci „živi i radi“ 200 milijuna pčela, a na gradskim je zelenim površinama raspoređeno oko 5.000 košnica, pčelarstvo postaje sve popularnije. Treba li nas začuditi taj podatak kada su Bečanke i Bečani, ali i njihova gradska uprava, toliko ekološki osviješteni? U Beču su itekako svjesni koliko su sitne i marljive pčele bitne za oprašivanje i razmnožavanje mnogih biljnih vrsta, no isto tako i fascinantna bića čije je držanje i uzgoj vrlo uzbudljivo iskustvo.

Bečko veleučilište (Wiener Volkshochschulen) VHS Hietzing, stoga, od 27. veljače nudi online tečaj beeMOOC „Živjeti s pčelama“, prikladan za sve koji žele steći znanja o osnovama pčelarstva, držanju i uzgoju pčela, ali prije svega naučiti kako brinuti o dobrobiti ovih važnih oprašivača. Pritom je nebitno imate li prethodno znanje o pčelama, njihovom držanju i uzgoju ili još razmišljate želite li se baviti pčelarstvom. Online tečaj beeMOOC će svima zainteresiranima ponuditi pomoć pri pronalaženju odgovora i donošenju odluka o tome kako se možete početi baviti pčelarstvom ili unaprijediti svoje znanje.

Projekt beeMOOC je razvijen u Karlsruheu i u njemu trenutno sudjeluje oko 90 institucija u Njemačkoj. Stoga je ponuda bečkog veleučilišta VHS Hietzing jedinstvena u Austriji.

Kratica „MOOC“ znači „Massive Open Online Course“ – online tečaj koji istovremeno može koristiti neograničen broj ljudi. Takvi su tečajevi javni, rade preko bilo kojeg internetskog preglednika i imaju određenu strukturu učenja. BeeMOOC na bečkom veleučilištu VHS Hietzing također predstavlja kombinirani tečaj koji nudi mnogo mogućnosti za međusobnu razmjenu znanja. Gradivo za tečajeve je na mreži dostupno bez vremenskog ograničenja i omogućuje učenje prema individualnim potrebama. Pored toga, veleučilište nudi i popratne tečajeve (MOOCbar) koji se mogu koristiti kao osnova za tečaj na licu mjesta.

Slobodna razmjena znanja

Na tečaju se obrađuju teme poput „Što se događa u košnici“, „Kroz pčelinju godinu“, „Znanost i pčele“ i „Pčelarstvo prema potrebi“, a veleučilište omogućuje postavljanje pitanja i razmjenu ideja s drugim ljubiteljima pčela u sklopu popratnog tečaja. Pčelar Thomas Hager (Naturparkimkerei) pomaže svim polaznicima tečaja svojim specijalističkim znanjem i dugogodišnjim iskustvom, a nudi se i mogućnost umrežavanja i razmjenjivanja ideja s drugim polaznicima iz Njemačke putem kratkih video konferencija.

Osim toga, Thomas Hager će na bečkom veleučilištu također voditi tečaj „Kako postati pčelar?“. Na ovom se tečaju svijet pčelarstva predstavlja u dvije faze: teorijski dio traje od 27.02. do 14.05.2020., a praktični od 02.04. do 30. srpnja 2020.

Tečaj beeMOOC je besplatan i to putem mrežnih stranica www.beemooc.de, a počinje 27. veljače 2020. Popratni tečaj u veleučilištu VHS Hietzing počinje 5. ožujka i traje do 16. ožujka u vremenu od 18:30-20:00 sati te stoji 24 eura po osobi.

Kako to funkcionira pogledajte u ovom videu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Greenpeace Hrvatska: Čak i u vrijeme krize - punom snagom za okoliš!

„Naš svakodnevni život okrenut je naglavačke. Događaji u posljednjih nekoliko tjedana uvelike su paralizirali javni život. Svako područje je pogođeno: obitelj, posao, prijatelji, hobiji… Mi u Greenpeaceu također osjećamo posljedice ograničenja uzrokovanih zdravstvenom krizom. No ono glavno ostalo je isto: naša posvećenost okolišu nastavlja se bez prekida!“, ističe Greenpeace Hrvatska.

U Beču „živi i radi“ 200 milijuna pčela

Tijekom ljetnih mjeseci u Beču živi i do 200 milijuna pčela, a trenutno je po gradskim zelenim površinama Beča raspoređeno oko 5.000 košnica. Neke od njih smještene su na vrlo neobičnim mjestima – na glavnom gradskom groblju, u okviru Opće bolnice, uz pročišćivač vode ili pak na krovu gradske vijećnice u samom središtu grada.

Amsterdam odlučio stati na kraj alarmantnom izumiranju pčela

Neugledan prizor visoke i nepokošene trave, divljeg cvijeća i korova ispred amsterdamske željezničke postaje svakako ne izgleda lijepo, ali može biti presudan za rješavanje jedne od najvećih zagonetki zaštite okoliša – misterioznog izumiranja pčela diljem svijeta. Dok znanstvenici zvone na uzbunu zbog alarmantnog pada pčelinjih populacija, raznolikost divljih i medonosnih pčela u nizozemskom glavnom gradu, čini se, nikada nije bila veća.

Laureat Sundancea „Medena zemlja” u hrvatskim kinima

Jedan od najvećih dokumentarnih hitova godine, film „Medena zemlja“ koji kroz priču o skromnoj medarici iz Sjeverne Makedonije otkriva temeljni problem ljudskog odnosa prema prirodi, stiže u domaća kina 10. siječnja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER