Rijeka dobiva sortirnicu u Mihačevoj Dragi

Potpisivanje ugovora za postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada

U četvrtak 20. veljače u Gradu Rijeci će se potpisati Ugovor za postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (sortirnice) u Mihačevoj Dragi.

Potpisivanju će prisustvovati gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić te Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke, Irena Miličević, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeka i Jasna Kukuljan, direktorica KD Čistoća d.o.o., Rijeka.

Prijavom na javni natječaj raspisan od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Grad Rijeka je pozivom prijavio izgradnju postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (sortirnice) u Mihačevoj Dragi u visini od 37.301.045,00 kuna, od čega prihvatljivi troškovi iznose 36.805.050,09 kuna. Ministarstvo preko strukturnih i kohezijskih fondova EU priznaje 85 % iznosa prihvatljivih troškova, odnosno, bespovratna sredstva koja se dodjeljuju sufinanciranjem prihvatljivih troškova iznose 31.284.318,09 kuna.

Preostala sredstva do ukupne vrijednosti projekta u iznosu od 6.016.726,91 kuna snose Grad Rijeka i jedinice lokalne samouprave u „riječkom prstenu“ - gradovi Kastav, Kraljevica i Bakar te Općine Viškovo, Klana, Čavle, Jelenje i Kostrena, prema kriteriju procjene dosadašnjeg udjela pojedine JLS u ukupnoj količini otpada. Konačni iznosi učešća utvrdit će se po konačnoj realizaciji projekta.

Tehnološki proces postrojenja sortirnice obuhvaća prijam, sušenje, sortiranje, baliranje, tehnološku separaciju neiskorištenog materijala i reciklažu sirovina koje se mogu vrednovati na tržištu, a u skladu s principima održivog razvitka i zaštite okoliša.

Rok provedbe projekta planiran je 24 mjeseca od donošenja Odluke o sufinanciranju te se završetak gradnje očekuje do kraja 2021. godine.

Po završetku potpisivanja Ugovora planiran je obilazak riječkog Riperaja u Ulici Ivana Zajca 20. Podsjetimo, Riperaj je prvi organizirani javni prostor u Republici Hrvatskoj u kojem korisnici mogu samostalno ili uz pomoć majstora besplatno popraviti neispravne sitne kućanske uređaje, razbijeni i oštećeni namještaj, odjeću, igračke i slično.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Iz podmorja uvale Banje na Korčuli izronjeno 500 kg otpada

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce pokrenula je akcije prikupljanja otpada iz mora na području svih sedam jadranskih županija. Prva akcija održana je proteklog vikenda, 27. i 28. lipnja, i to na Korčuli.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER